ایران پرس- سفیر بنگلادش در سازمان ملل در نامه ای به شورای امنیت این سازمان، کمک به بازگشت امن آوارگان روهینگیایی میانمار به این کشور را خواستار شد.

«مسعود بن مومن»، سفیر بنگلادش در سازمان ملل دراین نامه‌ با انتقاد ازعملکرد میانمار در قبال یک میلیون مسلمان آواره روهینگیایی نوشت، دولت بنگلادش همچنان با حسن نیت به مساله روهینگیایی‌ها می‌اندیشد و به دنبال تدابیری برای بازگشت آنها است اما شرایط لازم برای بازگشت امن و دائمی این افراد به میانمار از سوی مقامات این کشورفراهم نشده است.

سفیر بنگلادش در سازمان ملل همچنین در این نامه بر لزوم تصویب قطعنامه‌ای که در آن زمان مشخصی برای رسیدگی به وضعیت آوارگان روهینگیایی تعیین شده باشد،تاکید کرد.

مسعود بن مومن دولت میانمار را به تلاش برای کم اهمیت جلوه دادن مقیاس فاجعه آمیز این بحران و تاثیرش بر جامعه بنگلادش متهم کرد. 

در پی سرکوب مسلمانان روهینگیایی توسط نیروهای امنیتی میانمار از ۲۵ اوت ۲۰۱۷ حدود یک میلیون نفربه بنگلادش گریختند.

درخواست سفیر بنگلادش از سازمان ملل

درخواست سفیر بنگلادش درسازمان ملل از شورای امنیت برای حمایت و کمک به بازگشت ایمن آوارگان مسلمان روهینگیا به میانمار حاکی ازعدم توجه و پایبندی این کشور به تعهدات خود برای بازگرداندن روهینگیایی های آواره به میانمار است.

درتوافق بین «آنگ سان سوچی» وزیرامورخارجه میانمار و «ابوالحسن محمودعلی» همتای بنگلادشی وی در نوامبر 2017 دولت میانمارمتعهد شد،آوارگان مسلمان  روهینگیایی را که درمرز بین دو کشور و دراردوگاه هایی غیربهداشتی زندگی می کنند به میانمار برگرداند که قرار بود این توافق دو ماه بعد اجرایی شود. 

اگر چه حدود دو ماه پیش حدود هفتاد نفر ازآوارگان روهینگیا به میانمار و استان راخین بازگشتند،اما این تعداد با توجه به آمار یک میلیون نفری آوارگان مسلمان، بسیار ناچیز است که نمی توان آنرا اقدامی جدی برای اجرا شدن تعهد میانماربرای مسئله بازگشت مسلمانان آواره روهینگیا تلقی کرد.

درخواست سفیربنگلادش از شورای امنیت سازمان ملل برای کمک به بازگشت ایمن آوارگان مسلمان میانماری، ضمن آنکه نشانه ای از بی توجهی این کشور به تعهد خود برای بازگشت آوارگان است، از نگرانی های بین المللی درباره پیامدهای بازگشت مسلمانان روهینگیا به وطنشان حکایت دارد.

 در خصوص مسئله بازگشت آوارگان مسلمان میانماراین پرسش به طور جدی مطرح است که چه ضمانتی وجود دارد که مسلمانان روهینگیا پس از بازگشت به خانه های خود باردیگر در معرض خشونت های گسترده وجنایات ضد بشری ارتش و بودائیان افراطی این کشور قرار نگیرند؟

به همین دلیل است که سفیر بنگلادش در سازمان ملل دردرخواست خود برای کمک از شورای امنیت بر موضوع بازگشت ایمن آوارگان روهینگیا تاکید کرده است.

«بیل فرلیک»، مدیرکل دیدبان حقوق بشرگفته است، کارهای زیادی باید پیش از بازگشت مسلمانان روهینگیا به استان راخین باید انجام شود.جامعه بین المللی باید این مساله را روشن کند که بدون نظارت بین المللی هیچ گونه بازگشتی نمی تواند اتفاق بیفتد.

به گفته وی، ناظران بین المللی باید حقوق اولیه مسلمانان روهینگیا را تضمین کنند، از جمله امنیت آنها و به این ایده پایان دهند که آوارگان بار دیگر در اردوگاه ها نگهداری شوند. آوارگان روهینگیا باید به سرزمین خود بازگشته و روستاهای تخریب شده را بازسازی کنند.  

پرسش بعدی درباره بازگشت مسلمانان روهینگیا به استان راخین این است که دولت میانماردرخصوص بازسازی منازل تخریب شده آوارگان و فراهم کردن امکانات اولیه برای آنان چه برنامه ای دارد؟

مجموعه این نگرانی ها سبب شده تا بنگلادش از شورای امنیت سازمان ملل خواسته ضمن حمایت از بازگشت همه آوارگان مسلمان میانمار،بازگشت ایمن آنها را مورد تاکید و نظارت قرار دهد.

نویسنده:محمدرضا عسگری

138/110

بیشتر بخوانید:

سازمان جهانی مهاجرت: مسلمانان روهینگیا در بنگلادش قاچاق می‌شوند

تاکید وزیر کشور هند بر اخراج مسلمانان روهینگیا

شورای امنیت: میانمار برای بازگشت آوارگان روهینگیایی بیشتر تلاش کند