ایران پرس- «ولادیمیر پوتین»، «امانوئل ماکرون» و «پترو پوروشنکو» روسای جمهوری روسیه، فرانسه و اوکراین و «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان به عنوان سران گروه نورماندی روز پنجشنبه بیانیه مشترکی صادر کردند که در آن بر پایبندی چهار کشور به توافق‌نامه مینسک برای حل و فصل مناقشه در شرق اوکراین و اجرای آن در عرصه های امنیتی ،سیاسی، انسانی و اقتصادی تاکید شده است.

سران چهار کشور در بیانیه خود تاکید کردند که راه های ممکن برای تسریع در اجرای توافق ها درباره بحران شرق اوکراین را در ماه های آینده بررسی می کنند.

بیانیه سران گروه نرماندی در باره بحران شرق اوکراین با هدف خروج این منطقه از بن بست کنونی با توجه به پافشاری طرفین این بحران بر مواضع خود منتشر شده است.

این مساله به خصوص با توجه به اقدامات اخیر دولت غرب گرای اوکراین به منظور بهره گیری از راهکار نظامی برای سرکوب مخالفان شرق اوکراین و سیطره نظامی بر این منطقه اهمیت دارد.

به گفته "نیکولای توپورنین" Nikolai Topornin مدیر مرکز اطلاعات اروپایی روسیه، مناقشه در شرق اوکراین(دونباس) و یافتن راه حلی برای حل و فصل آن در شرایط کنونی مشکل جدی برای روسیه است.

از دیدگاه مسکو، اجرای قانون «الحاق مجدد دونباس» که از 24 فوریه 2018 در اوکراین اجرایی شده است، تاییدی برهدف واقعی دولت غربگرای کی یف و فراهم کننده چارچوب لازم برای آغاز مجدد درگیری ها در شرق اوکراین است.

پوروشنکو با امضای این قانون، عملا بی اعتنایی خود به توافقنامه مینسک-2 که در راستای برقراری آتش بس در شرق اوکراین در فوریه 2015 توسط گروه نرماندی تصویب شد، نشان داده است.

می توان گفت که مشارکت پوتین در صدور بیانیه اخیر گروه نرماندی بیشتر اقدامی نمادین است تا این که نشانگر رویکرد واقعی وی درباره شیوه حل و فصل بحران شرق اوکراین باشد.

به گفته "پیترایلیچیوف" Peter Ilychiov دیپلمات ارشد روسی، ارسال تسلیحات آمریکایی به اوکراین سران این کشور را به روی آوردن به ماجراجویی نظامی جدید در شرق این کشور سوق خواهد داد. 

از نگاه مسکو، تنها راه حل بحران شرق اوکراین، تحقق کامل و پیگیرانه توافق‌نامه مینسک-2 است که از سوی شورای امنیت سازمان ملل نیز مورد تایید قرار گرفته است.

با این حال جنگ طلبان اوکراینی خواهان باطل کردن این توافقنامه هستند.

اجرای قانون "الحاق مجدد دونباس" راه را برای نادیده گرفتن توافقنامه مینسک و کنار گذاشتن راه حل سیاسی برای بحران شرق اوکراین هموار می کند و احتمال وقوع جنگ در این منطقه را بشدت افزایش می دهد. 

روسها اساساً دولت کنونی کی یف را دولتی دست نشانده تلقی می کنند که در نتیجه یک کودتای برنامه ریزی از خارج قدرت را در دست گرفته اند. 

به همین دلیل بیش از اینکه به دنبال مذاکره با آن باشند، در پی توافق با حامیان غربی اوکراین هستند.

به همین دلیل انتظار می رود که روسیه در مذاکرات آتی گروه نرماندی مشارکت فعالانه و در سطح بالا به منظور رسیدن به راه حلی با حامیان اروپایی کی یف یعنی آلمان و فرانسه داشته باشد. 113/110

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

بیشتر بخوانید:

درخواست چهار کشور اروپایی برای برقراری آتش بس در شرق اوکراین

نقض آتش‌بس در شرق اوکراین

تداوم درگیری ها و نقض آتش بس در شرق اوکراین