بر خلاف امید مقامات ترک در باره بهبود روابط دو کشور با روی کار آمدن دونالد ترامپ، اما در عمل اختلافات دو کشور بشدت تشدید شده است.
یکی از اختلافات مهم آمریکا و ترکیه، پافشاری آنکارا بر خرید سامانه موشکی ضد هوایی و ضد موشکی اس 400 از روسیه است.
با توجه به اجرایی شدن این قرارداد و آغاز تحویل سامانه های اس 400 به ترکیه، شماری ازسناتورهای آمریکایی خواهان تحریم آنکارا شده اند.
این سناتورها روز جمعه 12 ژوئیه از ترامپ خواستند تا تحریم هایی را علیه ترکیه به دلیل خرید این سامانه از روسیه اعمال کرده و فروش جنگنده های نسل پنجمی اف 35 به آنکارا را تا زمان نامشخص متوقف کند.
سناتورهای آمریکایی، خرید سامانه روسی اس 400 توسط ترکیه را پیامی هشداردهنده درباره نزدیکی ترکیه به روسیه و تهدیدی برای برنامه اف 35 خواندند.
این سناتورها ترکیه را یک شریک مهم در ناتو اعلام کرده و ابراز امیدواری کردند که روابط استراتژیک آمریکا و ترکیه به سردی نگراید.
ترکیه یکی از کشورهای عضو ناتو است و واشنگتن مدعی است که ورود سامانه اس۴۰۰ به شبکه پدافندهوایی ناتو میتواند نقاط ضعف جنگندههای کشورهای عضو این پیمان از جمله جنگنده اف 35 را برای روسیه آشکار کند.
همچنین دولت ترامپ نگران است که خرید تسلیحات روسی و وابستگی تسلیحاتی به روسیه، آنکارا را بیش از پیش به سمت مسکو سوق دهد.
وزارت دفاع ترکیه روز جمعه از تحویل نخستین محموله سامانه موشکی اس 400 خبر داده و تصریح کرد که روند تحویل این سامانه در روزهای آینده نیز ادامه خواهد داشت.
در بیانیه وزارت دفاع ترکیه آمده است با تکمیل روند تحویل این سامانه موشکی، استفاده از آن نیز به زودی آغاز خواهد شد.
قرارداد خرید اس 400، خشم امریکا را بر انگیخته بطوری که دولت ترامپ اعلام کرده است، در صورت تحویل سامانه موشکی اس 400 روسیه از سوی ترکیه، واشنگتن فروش هواپیماهای اف 35 به این کشور را متوقف و تحریمهای سنگینی را علیه آنکارا اعمال خواهد کرد.
پیش از این قرار بود جنگندههای اف ۳۵ در سال ۲۰۱۹ به ترکیه تحویل داده شود.
اکنون واشنگتن اعلام کرده که رایزنی ها برای تولید قطعاتی از هواپیمای اف 35 را که در ترکیه تولید می شود در کشورهای دیگر آغاز کرده و حتی بودجه 206 میلیون دلاری در در این زمینه از کنگره درخواست کرده است.
پیش تر نیز دولت ترامپ، آنکارا را تهدید کرده بود که به محض ورود اولین محموله سامانه روسی اس 400 به خاک ترکیه، تحریمهای سختی را ضد این کشور اعمال میکند.
به رغم فشارهای آمریکا، اما آنکارا همچنان بر خرید این سامانه موشکی از روسیه تاکید می کند.
مولود چاووش اوغلو وزیرخارجه ترکیه با اشاره به تهدید های آمریکا گفت: قرارداد سامانه موشکی اس 400 بین ترکیه و روسیه نهایی شده و هیچ کس نمی تواند به آنکارا بگوید که بین غرب و روسیه یکی را انتخاب کند.
تشدید مناقشه بین آمریکا و ترکیه، نگرانی مقامات ناتو را بیش از پیش برانگیخته است.
در این راستا یک مقام "ناتو" با توجه به تحویل سامانه موشکی اس 400 روسیه به ترکیه، در باره پیامدهای آن برای آنکارا ابراز نگرانی کرد.
این مقام عضو ناتو که نامش ذکر نشده است، گفت: «ما از عواقب احتمالی تصمیم ترکیه برای در اختیار گرفتن سامانه موشکی اس۴۰۰ نگران هستیم».
مساله خرید سامانه موشکی اس 400 توسط ترکیه اکنون به مهمترین و چالشبرانگیزترین موضوع در روابط آنکارا و واشنگتن تبدیل شده و آینده روابط میان این دو کشور عضو ناتو را در هالهای از ابهام قرار داده است. به نظر می رسد آنکارا در باره تحویل و استقرار سامانه های موشکی اس 400 در خاک خود مصمم است و در عین حال تشدید مناقشه بین واشنگتن و آنکارا خرید سامانه اس 400 را به مساله ای حیثیتی برای ترکیه و رجب طیب اردوغان رئیس جمهوی ترکیه تبدیل کرده است.
135/118
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
سامانه اس-400 وارد ترکیه شد
تاکید «اردوغان» بر استفاده از سامانه موشکی "اس 400" روسیه در صورت حمله به ترکیه
اردوغان: روسیه بارگیری سامانه اس- 400 را برای ارسال به ترکیه آغاز کرده است