نمایندگان ارشد برخی احزاب و گروه های سیاسی و مذهبی پاکستان در کنفرانس "کشمیر، شاهرگ پاکستان"، از دولت اسلام آباد خواستند روابط با هند را تا زمان حل مسئله کشمیر تحت کنترل این کشور، قطع کند.

محمد رضا عسگري- شرکت کنندگان در این کنفرانس خواستار پایان سکوت جامعه جهانی در قبال کشتار مردم کشمیر توسط نیروهای امنیتی هند، خروج نظامیان هند از منطقه کشمیر و جلوگیری از نقض حقوق مردم این منطقه شدند.

"مولانا فضل الرحمان" رئیس حزب جمعیت علمای اسلام (شاخه فضل) نیز از نقش کمرنگ سازمان ملل در رسیدگی به وضعیت مردم کشمیر به شدت انتقاد کرد.

درخواست شماری از نمایندگان گروه های سیاسی و مذهبی پاکستان از نواز شریف برای قطع روابط با هند، پس از خشونت نیروهای امنیتی این کشور علیه مردم کشمیر مطرح شده است.

درگیری نیروهای امنیتی هند با ساکنان کشمیر تحت کنترل این کشور، از مراسم تشییع جنازه "برهان مظفر وانی" رهبر حزب المجاهدین کشمیر از سه هفته پیش آغاز شد.

به دلیل کشته شدن ده ها نفر و زخمی شدن بیش از سه هزار نفر از مردم کشمیر توسط نیروهای هندی، در سه هفته اخیر دولت، مردم و گروه های سیاسی و مذهبی پاکستان واکنش تندی نشان داده اند.

با ابتکار "محمد نواز شریف" نخست وزیر پاکستان روز بیستم ژوئن روز کشمیر سیاه نام گرفت تا موجب ایجاد اجماع نظر ملی در این کشور در حمایت و اعلام همبستگی با مردم کشمیر تحت کنترل هند بشود.

پس از آن هم نواز شریف در سفر به شهر مظفر آباد برای شرکت در جشن پیروزی حزب حاکم پاکستان در انتخابات محلی کشمیر، ابراز امیدواری کرد: کشمیر تحت کنترل هند، ضمیمه پاکستان شود.

پس از برگزاری تظاهرات گسترده در محکومیت خشونت نیروهای هندی با کشمیری ها، درخواست گروه های سیاسی و مذهبی پاکستان برای قطع روابط با هند نشان می دهد کشمیر، خط قرمز مردم، دولت و احزاب و گروه های مذهبی پاکستان است.

دولت پاکستان با اعلام روز سیاه کشمیر، ماموریت به سفرا و نمایندگان سیاسی این کشور برای تببین شرایط مردم کشمیر در خارج، درخواست از جامعه جهانی برای مداخله در مسئله کشمیر و تاکید بر ادامه حمایت معنوی و دیپلماتیک از مردم این منطقه، نشان داد از خط قرمز خود کوتاه نمی آید، البته ملاحظاتی هم در خصوص روابط با هند دارد.

گفتگوهای هند و پاکستان درباره صلح از ژانویه گذشته و پس از حمله تروریستی به پایگاه هوایی پاتانکوت هند قطع شده است و از آن زمان تاکنون، دهلی نو دولت اسلام آباد را به عدم اراده جدی برای احیای مذکرات دو جانبه متهم کرده است.

با توجه به آنکه در حال حاضر گفتگوهای صلح بین هند و پاکستان متوقف است، شاید اقدامی فراتر از آن توسط دولت اسلام آباد حتی در چارچوب مسئله کشمیر که خط قرمز پاکستان محسوب می شود، در راستای منافع ملی این کشور نباشد.

بخشی از قطع رابطه دولت پاکستان با هند که مورد نظر برخی گروه های سیاسی و مذهبی پاکستان است، تعطیلی سفارتخانه آن کشور در دهلی نو است که نمی تواند تامین کننده منافع کلان اسلام آباد باشد.

البته باید توجه داشت که به طور معمول گروه های سیاسی و مذهبی که بازیگر غیر رسمی در سیاست خارجی کشورها بشمار میروند، معمولا ملاحظات خاص دولت ها در تنظیم مناسبات با دیگر کشورها را در اعلام نظر خود چندان رعایت نمی کنند.