مجید وقاری- "احمد زاهد حمیدی"، در سخنانی در مجمع عمومی سازمان ملل اعلام کرد: برای حل این مشکل همکاری میانمار، اتحادیه آ.سه.آن و سازمان ملل ضروری است.
معاون نخست وزیر مالزی با بیان اینکه کشورش میزبان بیش از 150 هزار مسلمان روهینگیایی آواره است افزود: کمک به آنان تنها، ارائه محلی برای اقامت نیست.
وی گفت: مالزی ممکن است قادر باشد آنان را به طور موقت میزبانی کند، اما برای حل و فصل مشکلات مسلمانان روهینگیا به یک طرح جامع نیاز است و این مساله، کمک میانمار، اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آ.سه.آن) و همچنین سازمان ملل را می طلبد.
از دیدگاه ناظران سیاسی طرح مساله آوارگان مسلمان روهینگیا در سازمان ملل از سوی مالزی می تواند بیش از پیش توجه محافل جهانی را به حل این مساله جلب کند.
این سازمان، مسلمانان روهینگیا را مظلوم ترین اقلیت جهان معرفی و تاکید کرده است، دولت میانمار باید در جهت حل مشکل آنان گام بر دارد، زیرا دولت میانمار مسلمانان روهینگیا را شهروند این کشور نمی داند بلکه مهاجرانی تلقی می کند که از بنگلادش به میانمار آمده اند.
به همین دلیل مسلمانان روهینگیا از هر گونه حقوق شهروندی در میانمار محروم هستند.
در این حال بوداییان افراطی نیز در دو سال اخیر با هدف پاکسازی قومی و ایجاد زمین سوخته اقدام به کشتار مسلمانان روهینگیا و حمله به خانه های آنان کردند تا سرزمین خود را ترک کنند.
بی توجهی دولت میانمار به این حملات باعث شد تا هزاران نفر از مسلمانان روهینگیا برای حفظ جان خود به کشورهای همسایه پناه ببرند.
هر چند مسلمانان روهینگیا در اردوگاه های آوارگان در مالزی و سایر کشورهای منطقه زندگی می کنند اما از دیدگاه دولت این کشور این مساله نمی تواند دائمی باشد، زیرا این آوارگان در بدترین شرایط زیستی در اردوگاه ها زندگی می کنند که فاقد هر گونه امکانات بهداشتی و پزشکی است.
علاوه بر این، مسلمانان روهینگیا خود را میانماری می دانند و معتقدند دارای سرزمین و کشور هستند و نباید به شکل آواره زندگی کنند و فرزندان آنان نیز از هر گونه امکانات آموزشی محروم شوند.
به همین دلیل دولت مالزی با طرح مساله آوارگان در سازمان ملل کوشیده است ضمن جلب نظر محافل بین المللی به مساله مسلمانان روهینگیا، دولت میانمار را نیز برای حل مساله آنان تحت فشار قرار دهد.
هر چند آنگ سان سوچی مشاور ارشد دولت و وزیر امور خارجه میانمار درسخنان خود در مجمع عمومی سازمان ملل از طرح جامع دولت این کشور برای حل مشکلات قومی در میانمار خبرداد اما کشورهای منطقه از جمله مالزی خواهان موضع شفاف و کاربردی دولت میانمار برای حل بحران آوارگان مسلمان روهینگیا هستند.
از دیدگاه مالزی چنان چه دولت میانمار امنیت مسلمانان روهینگیا را در مناطق مختلف ازجمله در استان راخین برقرار نماید و با هرگونه افراط گرایی بودایی برخورد کند، مسلمانان روهینگیا می توانند به خانه های خود بازگردند و دولت میانمار نیز با تضمین حقوق شهروندی آنان، امکان ادامه زندگی مسلمانان روهینگیا را در موطن خود فراهم کند.