«هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان نیز تاکید کرد که واکنش کشورهای اروپایی به تصمیم اخیر ترامپ باید همبستگی و نزدیکی بیشتر با یکدیگر باشد.
ماس تصریح کرد، این تصمیم واقعا شگفت آور نیست، زیرا ما این را در توافقنامه زیست محیطی و توافق (هسته ای) ایران نیز دیده ایم.
ترامپ در پایان نشست سران گروه هفت که همراه با تنش های آشکار میان وی با سران کانادا، فرانسه و آلمان برگزار شد، در واکنش به سخنان «جاستین ترودو» نخست وزیر کانادا، پس از ترک این کشور، حمایت خود را از بیانیه پایانی آن پس گرفت، که ضربه بزرگی به این گروه و کشورهای عضو آن به شمار می رود.
این اقدام ترامپ را می توان ضربه ای بسیار بزرگ برای شراکت دو سوی اقیانوس اطلس از یک سو و ضربه ای بزرگتر برای روابط استراتژیک آمریکا و کانادا به شمار آورد.
تصمیمات ترامپ ارتباط اقتصادی، تجاری و امنیتی بین اروپا و امریکا را از بین میبرد
در واقع ترامپ با تصمیمات و اقدامات خود قصد دارد به تدریج رشته های پیوندی که طی چند دهه ارتباط ناگسستنی اقتصادی، تجاری وامنیتی بین اروپا و امریکا را تحکیم بخشیده بود را در عرض چند سال از بین ببرد.
سران اروپایی البته تلاش می کنند تا برای جلوگیری از وخامت بیشتراوضاع، اقدام ترامپ درباره امضا نکردن بیانیه سران گروه هفت را به مثابه پایان کار تلقی نکنند.
در این زمینه «آنگلا مرکل» اظهار داشت، اعلام عقب نشینی ترامپ از بیانیه گروه هفت از طریق توئیتر، تامل برانگیز و کمی دلسردکننده است.
به گفته وی، نشست سران گروه هفت در کانادا، پایان همکاری میان آمریکا و اروپا نبود؛ اما خاطرنشان کرد که اروپا دیگر نباید به آمریکا تکیه کند و باید سرنوشتش را در دست خودش بگیرد.
امریکا، ناقض تعهدات بین المللی
اگر چه فعلا موضوع خروج آمریکا از گروه هفت بطور جدی مطرح نیست؛ اما با توجه به سوابق و عملکرد ترامپ در یک سال و نیم گذشته، شش کشور عضو گروه هفت، تعجب نخواهند کرد، اگر روزی ترامپ در ادامه روند بی اعتنایی به تعهدات بین المللی، تصمیم به خروج آمریکا از این گروه بگیرد، در واقع این شش کشور خود را برای چنین روزی آماده کرده اند.
«امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه در این زمینه گفت: شاید ترامپ اهمیتی ندهد که منزوی شود، اما ما حتی به عنوان «گروه شش» نیز یک نیروی واقعی خواهیم ماند. اگر آمریکا تصمیم بگیرد که از نقش جهانی اش کنار بکشد، این برای اقتصاد و وجهه آمریکا بد است. ترامپ این را می داند.
افزایش تنش ها بین امریکا و اروپا
موضع گیری ترامپ در زمینه مسائل مورد اختلاف بین اروپا و آمریکا نشان می دهد که وی نه فقط قصد عقب نشینی در این موارد را ندارد، بلکه اروپایی ها و کانادا را تهدید به تشدید اقدامات خود به ویژه در زمینه اختلافات تجاری با افزایش تعرفه ها بر دیگر کالاها و محصولات صادراتی آنها به آمریکا کرده است.
این مساله به مفهوم افزایش تنش ها و اختلافات و احتمالا وقوع جنگ تجاری بین دو طرف خواهد بود. ضمن اینکه اروپا از پافشاری ترامپ بر موضع خود در باره دیگر مسائل مورد اختلاف یعنی برجام و توافق آب و هوایی پاریس بشدت آزرده شده است.
از دیدگاه سران اتحادیه اروپا و کشورهای بزرگ اروپایی، رویکرد ترامپ نه فقط به نظم جهانی آسیب می زند بلکه موجب انزوی هر چه بیشتر آمریکا در عرصه جهانی خواهد شد.
نویسنده: رضا میرطاهر
133/116
بیشتر بخوانید:
مرکل: اروپا نباید به آمریکا تکیه کند
مرکل: گروه هفت توافق ندارند+ ویدئو
مرکل: اختلافات اروپا با ترامپ درباره برجام جدی است+ ویدئو