ایران پرس- وزیر خارجه آمریکا از دولت ترکیه خواست به مانند کشیش آمریکایی متهم به جاسوسی، دیگر زندانیان آمریکایی در ترکیه را آزاد کند.

در حالیکه فقط چند روز از آزادی «اندرو برانسون» کشیش آمریکایی متهم به جاسوسی در ترکیه می گذرد، «مایک پمپئو» روز چهارشنبه در دیدار با «مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه، آزادی دیگر زندانیان آمریکایی از جمله «سرکان گولگه» تبعه ترکیه ای -آمریکایی و کارشناس پیشین «ناسا» را خواستار شد.

پمپئو : آزادی دیگر زندانیان آمریکایی در ترکیه

درخواست پمپئو برای آزادی دیگر زندانیان آمریکایی در ترکیه درحالیست که آزادی اندرو برانسون با واکنش واعتراض شدید بسیاری از احزاب، گروهها و مردم ترکیه روبه رو شده است و آنها دولت این کشور را به تناقض گویی در سیاست خارجی وسیستم قضایی آن را نیز به نداشتن استقلال متهم کرده اند.

پیش از این «اوزگور اوزل» معاون حزب جمهوری خلق ترکیه در انتقاد آزادی برانسون گفته بود که «اقدام دولت این کشور درباره آزادی شهروند آمریکایی متهم به جاسوسی، اصل استقلال و تفکیک قوا در این کشور را زیر سوال برده است.»

به نظر میرسد آنچه در تصمیم ترکیه موثر بوده است وضعیت منبج و شرق فرات در سوریه است.

ترکیه وضعیت شمال سوریه را نگران کننده خوانده است

ترکیه مدت طولانی است که وضعیت شمال سوریه را نگران کننده خوانده و به دنبال این بوده است تا با فشارهای سیاسی و نظامی گروههای مسلح کردی را از این منطقه خارج کند. امری که در غرب رود فرات و عفرین با عملیات نظامی ترکیه رخ داد، اما در شرق رود فرات حضور امریکا و حمایت این کشور از گروهای مسلح کردی به مانعی در برابر عملیات نظامی ترکیه تبدیل شده است.

پیش از این ترکیه و آمریکا به توافقی دست یافته بودند که بر اساس آن این گروههای مسلح منبج را ترک میکردند، اما اکنون به نظر میرسد که این توافق آن طور که ترکیه به دنبال آن بوده است اجرایی نشده و از همین رو ترکیه به دنبال اقداماتی است که بتواند شرایط را به سود خود تغییر دهد. شرایطی که تاکنون ترکیه نتوانسته است با استفاده از فشار نظامی به آن دست بیابد.

حال آزادی برانسون میتواند برگی باشد که ترکیه توانسته از آن برای معامله با آمریکا برای ایجاد فشار بر روی گروههای مسلح کرد حاضر در منبج استفاده کند.

اهمیت موضوع مورد معامله برای ترکیه به مقداری است که پمپئو دریافته است میتواند از آن برای فشار بر ترکیه استفاده کند و از همین رو نیز خواستار آزادی سایر اتباع آمریکا شده است.

همچنان که «آیکان اردمیر» Aykan Erdemir نماینده سابق پارلمان ترکیه و مشاور مرکز آمریکایی حقوق و عدالت مینویسد: «آمریکا نبایستی رفتار ترکیه را عادی جلوه دهد و بایستی راهی پیدا کند که کلیه افراد زندانی آزاد شوند و از سوی دیگر این رفتار قلدر معابانه اردوغان پایان بیابد.

با این حال اقدام ترکیه و معامله با برگ برانسون معامله ای است که میتواند ترکیه را در موقعیت تضعیف شده قرار دهد. موقعیتی که در آن ترکیه برگ برنده خود را از دست داده است و خود را در معرض فشارهای سیاسی ایالات متحده آمریکا قرار میدهد.

ترکیه در صورتی که نگران وضعیت شرق منبج و خواهان خروج گروههای تروریستی و مسلح از این منطقه است، میبایست اقدام به همکاری با دولت سوریه کرده و خواهان اعمال حاکمیت دولت قانونی سوریه بر این منطقه باشد.

135/112

نویسنده : منوچهر شفیعی

بیشتر بخوانید : 

العرب: آزادی برانسون و تاثیر آن بر روابط ترکیه و آمریکا