ایران پرس: با گذشت حدود یک دهه از اعمال سیاست های تحریمی و فشار حداکثری به ونزوئلا از سوی آمریکا و متحدانش برای سرنگونی دولت نیکلاس مادورو، اکنون با تغییرات سیاسی در عرصه جهانی به ویژه جنگ اوکراین، آمریکا و کشورهای غربی برای جبران خسارات ناشی از کمبود عرضه انرژی، دست نیاز به سوی ونزوئلا دراز کرده اند.

بر اساس بیانیه وزارت خزانه داری آمریکا، شرکت نفتی شورون مجوزی شش ماهه دریافت کرده است که به این شرکت اجازه تولید نفت یا صادرات فرآورده های نفتی در ونزوئلا را می دهد. 

ونزوئلا به عنوان یکی از ثروتمندترین کشورهای آمریکای لاتین که دارای منابع غنی نفت و گاز است، سال هاست به بهانه های مختلف تحت فشار واشنگتن و متحدان آن قرار دارد. در واقع مقامات واشنگتن و متحدان اروپایی آن به ویژه طی سال های اخیر کوشیدند با اقدامات و اتخاد سیاست های مختلف تنبیهی، این کشور را تابع سیاست های خود کنند. در این راستا سیاست های مختلفی از جمله تحریم های سنگین سیاسی و اقتصادی، کمک به مخالفان داخلی، حمایت از"خوان گوایدو" سرکرده مخالفان، حمایت از اجرای کودتا و حتی تهدید نظامی مادورو را به کار گرفته اند.

اما به رغم همه این فشارها، دولت ونزوئلا توانسته است بدون اتکا به آمریکا و با وجود تحریم بخش انرژی و سیستم پولی و بانکی غربی ها، به فعالیت های خود ادامه دهد و به ویژه طی ماه های اخیر، به رشد اقتصادی قابل توجهی دست یابد. مادورو در این راستا رسما اعلام کرد: ونزوئلا پس از چهار سال تورم ناشی از تحریم آمریکا، به رشد اقتصادی بازگشته است.

اما اکنون بحران انرژی در جهان، آمریکا و اروپا را به تجدید نظر در سیاست های خود علیه ونزوئلا وادار کرده است. بحران انرژی در پی جنگ اوکراین و قطع صادرات انرژی به ویژه گاز از روسیه اکنون اروپا را تحت فشار قرار داده است. بسیاری از کشورهای اروپایی با بحران های گسترده اجتماعی و اقتصادی روبه رو و نگران زمستان پیش رو هستند.

این موضوع سبب شد تا آمریکا در سیاست خود در قبال ونزوئلا را تا حد اندکی مورد تجدید نظر قرار دهد. بر اساس بیانیه وزارت خزانه داری آمریکا، شرکت نفتی شورون مجوزی شش ماهه دریافت کرده است که به این شرکت اجازه تولید نفت یا صادرات فرآورده های نفتی در ونزوئلا را می دهد. بر اساس این مجوز، شرکت حفاری "سان رامون" مستقر در کالیفرنیا نیز می تواند صادرات نفت خام ونزوئلا را که از سال 2019 متوقف شده بود، از سر بگیرد.

باسم تاجلدین، کارشناس سیاسی در ونزوئلا می‌گوید: «آمریکا از این جهت تحریم‌های نفتی علیه ونزوئلا را کم کرده که بتواند به حل مشکلات اقتصادی، اجتماعی و بحران در حوزه انرژی در کشورهای متحد اروپایی خود کمک کند.»

همزمان با این چراغ سبز، مذاکرات بین دو هیات مذاکره کننده دولت و مخالفان ونزوئلا نیز پس از نشست های غیر رسمی چند ماه گذشته، به میانجیگری نروژ از سر گرفته شده است. قرار است دو هیات در این نشست توافقی را امضا کنند که بر اساس آن، کاهش تحریم های نفتی آمریکا علیه ونزوئلا ممکن و زمینه برای ارائه خدمات اجتماعی اساسی در این کشور فراهم شود. به نوشته روزنامه "میامی هرالد" ایالات متحده در نزاع رهبری در اپوزیسیون ونزوئلا دخالتی نمی کند؛ موضوعی که نشان می دهد خوان گوایدو رهبر اپوزیسیون این کشور حمایت واشنگتن را از دست داده است.

درواقع واشنگتن اکنون در تلاش است بار دیگر راه را برای صادرات نفت و گاز ونزوئلا هموار سازد. اگرچه مقامات آمریکا به شکست سیاست های تحریمی خود علیه ونزوئلا اعتراف نکرده اما در عمل، شکست سیاست های آمریکا بیش از پیش محسوس است. مادورو دراین زمینه با اشاره به اینکه جهان تک قطبی و استعمارگر کنونی در حل مشکلات بشریت و رفع نیازهای آن ناتوان است، گفت: تولد جهانی چند قطبی و تکثر محور و عاری از هژمونیسم با مشارکت کشورهای مختلف قابل پیش بینی است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

116

بیشتر بخوانید:

افزایش ۷۵ درصدی صادرات نفت ونزوئلا