در این راستا، شرکت های نفتی ایتالیایی «اِنی» و اسپانیایی «رسپول» ضمن دریافت مجوز از آمریکا برای واردات نفت ونزوئلا، خواهان همکاری این کشور شده اند.
طی چند ماه گذشته، با آغاز جنگ روسیه و اوکراین، کشورهای اروپایی تحریم نفت روسیه را به منظور تنبیه و فشار اقتصادی به این کشور در دستور کار قرار دادند، اما این اقدام عملا آنها را که به شدت به واردات نفت روسیه وابسته هستند، تحت تاثیر قرار داده است.
از این رو، وزارت خارجه آمریکا با ارسال نامه ای به دوشرکت نفتی انی و رسپول اعلام کرد که می توانند از ماه آینده، واردات نفت ونزوئلا را از سر بگیرند؛ وارداتی که از دو سال پیش و تحت فشار سنگین تحریمهای نفتی واشنگتن علیه کاراکاس متوقف شده بود.
در واقع دولت «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا امیدوار است نفت خام ونزوئلا بتواند به اروپا کمک کند تا وابستگی خود را به روسیه کاهش دهد و همزمان، برخی از محموله های نفتی ونزوئلا، به چین نیز صادر نشود.
این در حالی است که وابستگی نفتی اروپا به روسیه سبب شده طی دوماه گذشته، قیمت سوخت و حامل های انرژی در کشورهای اروپایی افزایش یابد و به تبع آن، سایر بخش های اقتصاد نیز ضربه ببنند به طوری که رشد اقتصادی در اکثر کشورهای اروپایی طی این مدت به شدت کاهش یافته است.
«محمد بارکیندو» دبیرکل اوپک در این زمینه گفت: "تاثیر تحریمهای روسیه بسیار فراتر از محدود کردن کشورهایی است که مشمول این تحریمها می شوند. ما امروز شاهد وضعیت نگران کننده اروپا به واسطه افزایش قیمتهای گاز، مواد معدنی، زغالسنگ و حتی نان هستیم."
روسیه پس از آمریکا و عربستان سعودی، سومین تولید کننده بزرگ نفت در جهان و نخستین تامین کننده حامل های انرژی اروپا است به طوری که روسیه از حدود پنج میلیون بشکه نفتی که روزانه صادر می کند، بیش از نیمی آن به اروپا ارسال می شود. در واقع 45 درصد منابع انرژی اروپا توسط روسیه تامین می شود.
اکنون آمریکا و اروپا در حالی از مواضع خصمانه خود نسبت به ونزوئلا کوتاه آمده اند که به شدت به منابع انرژی این کشور نیازمند هستند.
«دلسی رودریگز» معاون رییس جمهوری ونزوئلا در پیامی توئیتری نوشت: "دولت ونزوئلا خبر منتشر شده مبنی بر اینکه ایالات متحده به شرکت های نفتی آمریکایی و اروپایی اجازه مذاکره و ازسرگیری فعالی ها در ونزوئلا را داده است، تأیید می کند."
مقامات آمریکایی طی ماه های گذشته تلاش هایی را برای برقراری ارتباط دوباره با ونزوئلا آغاز کردند. فرستادگان دولت آمریکا در ماه مارس بالاترین سطح مذاکرات خود را طی سالهای اخیر با طرف ونزوئلایی انجام دادند و کاراکاس نیز پس از این مذاکرات، دو شهروند آمریکایی زندانی در ونزوئلا را آزاد کرد.
البته افزایش قیمت نفت و اصلاحات دولت نیکلاس مادورو رئیس جمهوری ونزوئلا به نفع اقتصاد این کشور بوده است. دولت ونزوئلا با بازگشایی اقتصاد، در جهت فروش سهام شرکت های دولتی ورشکسته گام هایی برداشته است.
فضای کسب وکار بهبود یافته و حتی صحبت از بازگشت ونزوئلایی هایی است که در طول سالیان اخیر به دلیل معضل فقر، خاک این کشور را ترک کرده و به سایر کشورهای همسایه مهاجرت کرده بودند. سازمان های بین المللی از جمله سپال (کمیسیون اقتصادی آمریکای لاتین و کارائیب) و کردیت سوئیس از رشد اقتصادی ونزوئلا در سال جاری بین پنج تا 20 درصد خبر داده اند.
اکنون کشورهای اروپایی نیز در راستای رفع کمبود انرژی حاصل از سیاست های تحریمی علیه روسیه، دست نیاز به سوی ونزوئلا و برخی دیگر از کشورهای تولید کننده نفت دراز کرده اند، موضوعی که در واقع نشان دهنده عدم کارآمدی سیاست های تحریمی غرب در بلند مدت است.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117