به گزارش روز دوشنبه ایران پرس، «وحید مژده» درباره اهداف و نتایج بدست آمده از اجلاس سازمان همکاری اسلامی در استانبول، معتقد است؛ برگزاری این اجلاس با موضوع فلسطین و قدس اقدامی بدون نتیجه است چراکه پس از مدتی مصوبات این گونه نشست ها به ورطه فراموشی سپرده شده و اقدامات جنایتکارانه رژیم صهیونیستی دوباره تکرار می شود و این سلسله از دهها سال پیش ادامه داشته است.
مشروح گفتگو با «وحید مژده» را در ادامه بخوانید.
بعد از انتقال سفارت امریکا از تل آویو به بیت المقدس و کشتار دهها فلسطینی در این روز سازمان همکاری اسلامی یک اجلاس فوق العاده در استانبول ترکیه تشکیل داد در این جلسه از سازمان ملل سازمان حقوق بشر و سایر ارگانهای ذیربط خواسته شده است که برای بررسی موضوع کشتار فلسطینی ها توسط نیروهای رژیم صهیونستی یک کمیته تشکیل دهد نظر شما در باره این اجلاس و تصمیمات آن چیست ؟
جنایات رژیم صهیونستی علیه فلسطینی ها مساله جدیدی نیست ولی بدبختی این است که هر دفعه که چنین جنایت صورت می گیرد کشورهای اسلامی یک جلسه بدون فایده تشکیل می دهد و اذهان عمومی را به نوعی آرام می کنند تا مردم فکر کنند که اقدام قاطعی علیه جنایات رژیم صهیونستی انجام خواهد شد، ولی واقعیت این است که پس از مدتی این جنایت و اجلاس و همچنین تصمیمات آن به ورطه فراموشی سپرده می شود و جنایت دوباره تکرار می شود و این سلسله از دهها سال ادامه دارد.
در اجلاس استانبول برخی از مسایل مطرح شد که در اجلاسهای قبلی هم مطرح شده بود و هیچ گاه جنبه عملی پیدا نکرده است مثلا تشکیل یک نیروی حافظ صلح.
بجای این مسایل اینها باید تصمیم می گرفتند که کشورهای اسلامی نیرویی تشکیل دهند که برود به فلسطین آنجا مستقر گردد و تمام مصارف آنرا هم ما کشورهای اسلامی می دهیم و جلوی حملات رژیم صهیونستی را بگیرد اما این تصمیم گرفته نشد. این که از سازمان ملل خواسته ای مطرح می شود؛ در هفتاد سال گذشته، سازمان ملل قطعنامه های زیادی صادر کرده و بعد از سال ۱۹۶۷ تمام قطعنامه هایی که از سوی سازمان ملل صادر شده است، هیچکدام از آنها جنبه عملی پیدا نکرده ، چون اسراییل این قطعنامه ها را نمی پذیرد و سیاست توسعه طلبانه خود را ادامه می دهد.
جهان اسلام باید برای جلوگیری از این توسعه طلبی یک تصمیم قاطع و جدی بگیرد که متاسفانه این امر امکان پذیر نیست چون ما می بینیم که کشورهایی که در گذشته دم از طرفداری از فلسطینی ها را می زد هم اکنون با رژیم اسراییل همپیمان شده اند مثل عربستان سعودی و یا کشورهای همسایه اسراییل. اسراییل در حال حاضر موضع خود را نسبت به گذشته خیلی قوی احساس می کند. در مجموع اجلاس استانبول یک عکس العمل ضعیف بود در برابر تصمیم امریکا برای انتقال سفارت خود به بیت المقدس. سفارت امریکا در روزی به بیت المقدس انتقال یافته است که یک معنای نمادین پیدا می کند ببنید این همان روز نکبت بود یعنی روز اشغال فلسطین که اسراییل آنرا روز پیروزی خود می داند و فلسطینیان روز نکبت و بدبختی. در همین روز در غزه اسراییل جنایت بزرگ را انجام داد یعنی این روز بعنوان خونریزی فلسطینیان از سوی اسراییل برگزار شد و امریکا هم از آن حمایت کرد. متاسفانه رهبران کشورهای اسلامی هر از گاهی چنین جلساتی برگزار می کنند اما ما هیچ نتیجه عملی و قطعی از آن ندیده ایم.
در این اجلاس اعضا درباره تشکیل یک نیروی مشترک اسلامی صحبت کردند این در حالیست که ائتلافی از سوی کشورهای اسلامی به رهبری عربستان سعودی تشکیل شده است، به نظر شما آیا این ائتلاف نمی تواند جلوی جنایات رژیم صهیونستی را بگیرد؟
این ائتلاف در طرفداری از اسراییل تشکیل شده است نه بر ضد آن. مسلمانان نیاز به ائتلافی دارند که به نفع آنها باشد نه اینکه به ضرر مسلمانان و نفع دشمنان باشد. ما می بینیم جنگی که عربستان در یمن آغاز کرده است به بن بست رسیده است و این ائتلاف هم نتوانست عربستان را از این بن بست خارج کند. اساساً تشکیل این ائتلاف یک اشتباه بود و من فکر می کنم هدف آنها از این ائتلاف جلوگیری از شکل گیری ائتلاف های واقعی است. متاسفانه واقعیات پشت پرده خیلی از مسایل بعدا مشخص می شود و ما عملا دیدیم که کاری را که در گذشته خیلی از کشورهای اسلامی آنرا نمی پذیرفتند الان عملا آن را پذیرفتند و امریکا توانست سفارت خود را به منطقه ای که حتی از سوی سازمان ملل هم اشغال شده و اختلافی محسوب می شود، منتقل کند.
به هر حال من عقیده دارم که جهان اسلام به یک تغییر عمده نیاز دارد و ما نباید فریب این گونه جلسات را بخوریم. هم چنین در این اجلاس خیلی ها سران و کسانی بودند که مزدوران امریکا هستند و اگر امریکا نخواهد اینها یک روز هم نمی توانند دوام بیاورند.
آیا این گونه کشورهای اسلامی که در راس آن عربستان باشد؛ می توانند یک ائتلاف ضد اسراییلی تشکیل دهند؟
مساله همین است، یعنی در شرایط فعلی به هیچ وجه امکان تشکیل چنین ائتلاف وجود ندارد. واقعیت این است که ائتلافی که عربستان پی ریزی کرده علیه یک کشور اسلامی است و مردم عادی را می کشد و جنایات انجام می دهد. باید در این اجلاس ریشه های این اقدام امریکا هم بررسی می شد که چرا امریکا این جرات را داشته است که سفارت خود را به بیت المقدس منتقل کند. ریشه این مساله بر می گردد به اختلافات داخلی کشورهای اسلامی که اینها آمدند و یک کشور اسلامی را به توپ و تانک بستند و سایر کشورهای اسلامی هم از این تجاوز حمایت می کنند. در حالی که سایر کشورها باید بجای طرفداری از عربستان در این جنگ به صلح و مذاکرات تاکید می کردند که این کار را نکردند. من فکر می کنم که این گونه جلسات برای جهان اسلام هیچ فایده ندارد.
نشست فوقالعاده سران سازمان همکاری اسلامی بنا به فراخوان فوری کشورهای عضو این سازمان توسط ترکیه در پی تحولات اخیر در فلسطین پس از انتقال سفارتخانه آمریکا از تل آویو به قدس، جمعه برگزار شد.
در این نشست روسای جمهوری ترکیه، ایران، گینه، قطر، کویت، موریتانی، سودان، اردن، قبرس شمالی، معاونان رییس جمهوری اندونزی و گامبیا، نخست وزیران، فلسطین، قرقیزستان و پاکستان و رییس مجلس الجزایر حضور یافتند.
همچنین 16 کشور شامل عربستان، مصر، جمهوری آذربایجان، بحرین، لبنان، عراق، تونس، عمان، لیبی، بنگلادش، بورکینافاسو، چاد، قزاقستان، کومور، مالدیو و تاجیکستان در سطح وزرای امور خارجه در این نشست شرکت کردند.
114/110