سفر مرکل به چین، یازدهمین سفرش به این کشور آسیایی از زمان صدراعظمی وی است.
آلمان درباره بسیاری از مسائل مهم جهانی از مسائل آب و هوایی گرفته تا تجارت آزاد و برجام، مواضع نزدیک تری با چین در مقایسه با آمریکا دارد.
سران دو کشور در دیدار با یکدیگر در پکن بار دیگر بر حفظ توافق هسته ای ایران موسوم به برجام تاکید کردند.
مرکل اعلام کرد که برلین و پکن از توافق هستهای ایران به شکل فعلی آن و بدون حضور آمریکا حمایت می کنند.
دیدگاه و منافع مشترک باعث حمایت یکسان برلین و پکن از برجام شده است.
مرکل معتقد است: اگرچه توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با ایران با توافق ایدهآل فاصله دارد، اما گزینههای دیگر نیز گزینههای پایداری نخواهند بود. با این حال هم برلین و هم پکن با معضل چگونگی مقابله با اعمال تحریم های مجدد آمریکا علیه ایران مواجه هستند.
اما مساله مهمتری که مرکل را وادار به سفر به چین کرد، نگرانی آلمان از توافق و مصالحه تجاری اخیر چین و آمریکا است که می تواند به منافع تجاری آلمان آسیب بزند.
تعهد چین برای خرید کالاهای آمریکایی بیشتر به عنوان بخشی از توافق برای جلوگیری از جنگ تجاری با امریکا، آلمان را تحت فشار قرار داده است.
آلمان به عنوان بزرگترین شریک تجاری اروپایی چین، با حجم کلی حدود 179 میلیارد دلار مبادلات در سال 2017، با تاثیرات منفی ناشی از هر گونه کاهش تعاملات تجاری مواجه است. البته مقام های آلمانی، در ظاهر تاثیر هر گونه توافقی را بین آمریکا و چین بر اقتصاد کشورشان کم اهمیت می خوانند.
"مایکل شِفر" Michael Schaefer سفیر سابق آلمان در چین می گوید: در شرایطی که دولت ترامپ علاقه ای به مشارکت در پیمان تجارت آزاد ترانس آتلانتیک ندارد، اروپا باید به دنبال حفظ منافع خود باشد. بخشی از این اقدام تلاش برای یافتن شرکایی است که می توان با آنها برای حفظ چنین منافعی تلاش کرد. چین می تواند در بسیاری از حوزه ها چنین نقش مهمی را ایفا کند.
برلین و پکن در زمینه تشویق تجارت جهانی و مقابله با حمایت گرایی به ویژه مقابله با افزایش تعرفه های تجاری از سوی آمریکا دیدگاه مشترکی دارند. مرکل در این باره گفت: چین و آلمان متعهد به مقررات سازمان تجارت جهانی هستند.
چین در 10 سال گذشته دست کم 318 میلیارد دلار در اروپا سرمایه گذاری کرده که 45 درصد بیشتر از سرمایه گذاری این کشور در آمریکا است و با توجه به اینکه آلمان در اروپا بزرگترین اقتصاد را دارد، لذا نقش اقتصادی و سرمایه گذاری چین در آن پررنگ است.
"لیو کانگ" Lu Kang سخنگوی وزارت امور خارجه چین می گوید: روابط چین و آلمان در حال توسعه است و چین برای روابط با آلمان ارزش زیادی قائل است.
خواسته آلمان از چین کاستن از موانع تجاری و نیز نظارت بهتر بر دسترسی آزاد چین بر اقتصاد 17 تریلیون دلاری اتحادیه اروپا از جمله آلمان است. در مجموع آلمان به چین بیش از گذشته به عنوان یکی از بازارهای صادراتی اصلی خود می نگرد.
به ویژه اینکه چین پر جمعیت ترین کشور جهان و یکی از اقتصادهای نوظهور با پتانسیل بالایی برای انواع کالاهای مصرفی شناخته می شود. از سوی دیگر برای چین نیز آلمان به منزله درگاهی برای دستیابی به انواع فن آوری های پیشرفته بوده و شرکت های چینی خواهان دریافت فن آوری و محصولات آلمانی هستند.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
137/110
بیشتر بخوانید:
مرکل: چین و آلمان از برجام حمایت می کنند
چرا خانم مرکل از امریکا ناامید شده است؟/ تحلیل
برجام بهانهای برای جنگ تجاری امریکا با اروپا/ تحلیل
لوموند: بررسی روند جنگ تجاری میان آمریکا و چین