از جمله صنایع دفاعی در زمینه تأمین نیاز کشور به نفربرها و خودروهای زرهی دستاوردهای مهمی داشته و با سرمایهگذاری مؤثر واستفاده از دانش بومی توانسته در این زمینه به موفقیتهای قابل توجهی دست یابد.
صنایع دفاع انواع مختلفی از خودروهای زرهی را توسعه داده که به محصولاتی کاربردی در حوزه دفاعی و تأمین امنیت مرزی تبدیل شده اند. این خودروها برای تأمین نیازهای نیروهای نظامی به خصوص حفاظت از جان سربازان و نیروی انتظامی به ویژه در حوزه امنیت مرزی، مبارزه با اشرار و تروریستها دارای اهمیت زیادی هستند.
در ایران با توجه به فعالیت های گروهکهای تروریستی و نیز تهدیدات مرزی احتمالی در برخی نقاط مرزی، نیاز به ایجاد رده های مختلف حفاظت برای خودروهای حامل نفرات نظامی و انتظامی و مرزبانی همواره وجود داشته است.
اساسا لزوم وجود و بکارگیری خودروهای زرهی با توجه به طیف گسترده ای از تهدیدات شامل باندهای تبهکاری و قاچاق سازمان یافته تا گروهک های تروریستی در نقاط مرزی ضرورت تام دارد.
همین ضرورت و نیاز موجب طراحی و تولید انواع مختلف خودروهای زرهی با امکانات و ابعاد مختلف شده که از جمله آنها خودروی حفاظت شده یوزاست.
مرزبانی و كنترل نيروهای متخاصم، اشرار و قاچاقچيان در مرزهای كشور (خصوصا مرزهای شرقی) يكی از مهمترين موضوعات امنيتی كشور به حساب می آيد.
مرزبانان كشورمان بطور متوسط هر روز يک درگيری با اين افراد دارند و به همين دليل همواره در معرض تهديد جانی قرار دارند.
تامين تجهيزات مناسب دفاعی و هجومی كه هم امنيت سربازان را تامين كند و هم باعث افزايش قدرت بازدارندگی آنان شود، اصلی ترين معضل نيروهای نظامی است.
در بخش وسايل نقليه خودروهای استاندارد در درگيری های با سلاح گرم سبک آسيب پذيرند. ساخت خودرويی زرهی كه در برابر اين تهديدها و سلاح ها مقاوم بوده و با ويژگی های تهاجمی باعث برتری نظامی شود مبنای طراحی و ساخت این خودروی زرهی حفاظت شده یوز شده است.
نگاهی کلی
خودروی محافظت شده یوز برای استفاده در رده های مرزی مرزبانی نیروی انتظامی تجهیز شده و در برابر گلولههایی در حد سلاح ژ3 که کالیبر 7.62 و هسته سُربی دارد مقاوم سازی شده است.
طراحی بدنه آن به صورت کپسول بوده و با حداقل خطوط جوش ساخته شده است. شیشه های بکار رفته در خودروی یوز دارای حداقل چهار لایه پلی کربنات است که مانع پخش شدن و پرش شیشه و اصابت تیر و ترکش به نفرات میشود.
روی سقف خودرو یک برجک دارای زره و پنجره های شیشه ای با قابلیت چرخش و امکان نصب انواع تیربارهای سبک و کنترل از راه دور تعبیه شده است.
تعداد سرنشینان این خودرو، هفت نفر بعلاوه راننده است. خودروی حفاظت شده یوز به صورت محدود تولید شده و در اختیار یگان مرزبانی است اما چنانچه با قابلیت های بهتری ارائه شود پتانسیل استفاده در نیروی زمینی ارتش و سپاه را دارد.
خودروی یوز امکاناتی نظیر گیرنده موقعیت یابی جهانیGPS ، دوربین دید به جلو و عقب، دوربین های دید در شب را نیز می تواند بنا به درخواست و سفارش مورد بهره برداری قرار دهد.
وزن خالی آن دو هزار 700 کیلوگرم بوده و امکان حمل هزار کیلوگرم بار را دارد. موتور این خودرو چهار هزار و 200 سی سی است و توان 129 اسب بخار را در دور موتور سه هزار و 800 دور بر دقیقه در اختیار قرار می دهد.
دو باک بنزین 90 لیتری نیز برای خودروی یوز که به بیشترین سرعت 105 کیلومتر بر ساعت می رسد در نظر گرفته شده است.
طول، عرض و ارتفاع این خودرو به ترتیب 5.35، 2.03 و 2.11 متر بوده و امکان جابجایی آن با هواپیمای سی130 وجود دارد. سامانه تعلیق عقب این خودرو تقویت شده و امکان استفاده از لاستیک های ضد پنچری را دارد.
خودروی یوز در جریان نمایشگاه 2014 IPAS رونمایی شد. این خودرو که براساس پلتفرم تويوتا لندكروز 4500 ساخته شده با دو مدل پیشرانه بنزینی و دیزلی قابل ارائه است و قابلیت نصب انواع جایگاههای تسلیحاتی سبک تا نیمه سنگین را دارد.
بدنه این خودرو متشکل از ورق فولادی 4 الی 5 میل + لایه ترکش گیر داخلی یا همان (spall liner) است. حداکثر سطح حفاظت بالستیک این خودرو در سطح سوم استاندارد حفاظتی N.I .J 01010.03 و در برابر اصابت مهمات کالیبر 7.62 با مرمی سربی است.
یوز دارای هفت درگاه آتش (شش درگاه در طرفین بدنه) و (یک درگاه در درب عقب) است که از طریق این درگاه ها سرنشینان امکان مقابله با اهداف در خارج از خودرو تحت حفاظت را دارند.
این خودرو دارای صفحه یکپارچه تحتانی است و در برابر انفجار مین ضد نفر و ضد خودرو (مین های میان وزن با وزن و قدرت انفجاری بیشتر از مینهای ضد نفر و کمتر از مین های ضد تانک) مقاوم بوده و جان سرنشینان را حفظ می کند.
مسئله ای که در مورد یوز وجود دارد آن است که اولا نمونه های ابتدایی آن کیفیت ساخت چندان بالایی داشتند هر چند که در نمونه های بعدی این مسئله تا حدودی بهبود پیدا کرد.
مساله بعدی سطح حفاظت این خودرو است که با توجه به ماهیت تهدیدات باید ارتقا پیدا کند. یوز می بایست حداقل از سطح دوم استاندارد حفاظتی 4569 STANAG برخوردار باشد که به معنی مقاومت در برابر اصابت مهمات کالیبر 7.62 ضد زره است. مورد دیگر توسعه این طرح و ارائه دیگر نمونه ها مانند نمونه وانت دو کابین زره پوش از آن جهت کاربری مرزبانی و دیگر ماموریت ها است.
در کل ساخت خودروی حفاظت شده یوز را می توان گامی رو به جلو دانست که باید با ساخت نمونه های کامل تر و مقاوم تر دنبال شود.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
117