این بمب افکنها از پایگاه هوایی العدید قطر به افغانستان پرواز کرده و اطراف قندهار، هرات و لشکرگاه در استان هلمند را هدف قرار داده اند. بایدن هم چنین دستور داده تا هواپیماهای تهاجمی ای سی-۱۳۰ مواضع طالبان در افغانستان را بمباران کنند.
دستور بایدن در واقع واکنشی دیر هنگام به عملیات گسترده طالبان در نقاط مختلف افغانستان و پیش روی های آن محسوب می شود. بایدن بر خلاف مواضع اولیه خود مبنی بر باقی ماندن نیروهای آمریکایی در افغانستان ، در 8 ژوئیه 2021 در یک سخنرانی دستور خروج فوری و حتی عجولانه نیروهای آمریکایی از افغانستان برای رهایی از وضعیت بن بست آمریکا در افغانستان را صادر کرد.
عجله آشکار بایدن درخروج نظامیان آمریکایی از افغانستان کاملا شبیه اتفاقی است که در زمان خروج نیروهای آمریکایی از ویتنام رخ داد. با این حال این اقدام آمریکا همانند اشغال افغانستان و حضور اشغالگرانه 20 ساله آن ، بدون در نظر گرفتن تبعات و عواقب آن صورت گرفت.
با توجه به بن بست مذاکرات بین طالبان و دولت افغانستان در چارچوب توافقنامه دوحه ، خروج سریع و حتی زودهنگام نیروهای آمریکایی وناتو فرصتی مناسب برای طالبان فراهم آورد تا با استفاده از ضعف روحیه نیروهای نظامی و انتظامی افغانستان و هرج و مرج ناشی از خروج عجولانه آمریکا ، عملیات گسترده ای را در نقاط مختلف افغانستان آغاز نماید.
این عملیات منجر به پیش روی ها و تصرف برخی نواحی از جمله مراکز ولایتهای نیمروز و جوزجان شده است.
کارشناسان و برخی مقامات ارشد افغانستان پیش از این در باره ایجاد خلاء قدرت در این کشور پس از خروج نیروهای امریکایی و ناتو و سوءاستفاده طالبان برای گسترش جنگ در افغانستان هشدار داده بودند.
ضمن اینکه این خلاء قدرت موجب افزایش فعالیت های گروههای تروریستی مانند القاعده و داعش خواهد شد. «میررحمان رحمانی»رئیس پارلمان افغانستان هشدار داده بود که که اگر نیروهای آمریکایی از کشورش خارج شوند، احتمال دارد این کشور یک بار دیگر شاهد جنگ داخلی باشد.
پیرمحمد ملازهی کارشناس سیاسی می گوید: به نظر می رسد در پی توافق دوحه، طالبان به دنبال این است که با فشار بر دولت آن را مجبور به کناره گیری کرده و دولت موقت با برتری طالبان شکل بگیرد.
بایدن در دیدار اخیر خود با اشرف غنی در کاخ سفید قول داد که آمریکا بعد از خروج نیروهایش همچنان از افغانستان حمایت خواهد کرد اما "نه حمایت نظامی".این بدان معنی است که آمریکا در میانه وضعیت وخیم امنیتی کنونی قصدی برای پشتیبانی جدی نظامی از دولت افغانستان ندارد.
این اظهارات حاکی ازماهیت واقعی نگاه دولت بایدن درباره وضعیت آینده افغانستان و نشانگر بی مسئولیتی کامل واشنگتن درباره اوضاع امنیتی آن پس ازخروج نیروهای آمریکایی و ناتو از این کشور است. البته بایدن برای توجیه تصمیم خود ضمن رد این موضوع که مأموریت آمریکا در افغانستان به شکست انجامیده، مدعی شد که از نظر سازمان های اطلاعاتی آمریکا سقوط دولت افغانستان بعید است و کنترل طالبان بر افغانستان حتمی نیست.
با این حال به نظر می رسد اکنون فشار فزاینده داخلی به ویژه از جانب کنگره و نیز درخواستهای دولت افغانستان ،بایدن را ناچار به واکنش و دستوربمباران مواضع نیروهای طالبان نموده است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
وزیر پیشین اطلاعات افغانستان: سیاست های آمریکا سبب تقویت طالبان در افغانستان شد
کشته شدن ۴۰ نیروی طالبان در حمله هوایی آمریکا در افغانستان