ایران پرس- نخست وزیر پاکستان در راستای همراهی با سیاست اصل چین واحد، دستور قطع روابط دیپلماتیک «اسلام‌آباد» با تایوان را صادر کرد.

دفتر نخست وزیری پاکستان با ارسال نامه به تمام وزارتخانه‌ها دستور عمران خان  برای قطع روابط با تایوان را به آنان ابلاغ کرد.

دستورعمران خان برای قطع روابط دیپلماتیک با تایوان به دیدار وی از چین ارتباط دارد که قرار است از سوم تا پنجم نوامبر در سفر به پکن با مقامات این کشور درباره کریدور مشترک اقتصادی دو کشور، با مقامات چینی گفت وگو کند.

پاکستان که توسعه همکاری راهبردهای با چین را در دستور کار قرارداده است، سرمایه گذاری این کشوردربخش های زیر بنایی پاکستان در چارچوب کریدور مشترک اقتصادی را بسیار حیاتی می داند.      

 با تکمیل این کریدوراقتصادی که متشکل ازخطوط حمل و نقل جاده ای و ریلی خواهد بود و تا سال 2025 هم اجرای آن طول خواهد کشید، کشتی های غول پیکر نفتکش و باری چین برای دسترسی به کشورهای حوزه خیلج فارس، خاورمیانه، اروپا و آفریقا، دیگر مجبور نخواهند بود مسیر 13 هزار کیلومتری آب های اقیانوس هند را تا بندر شانگهای طی کنند و با اجرای این طرح این مسیر با کاهش 10 هزار کیلومتری به حدود 3 هزار کیلومتر کاهش خواهد یافت.

پاکستان اجرای این طرح کلان اقتصادی را جهشی بزرگ در توسعه ملی خود به خصوص تامین بخشی ازمشکلات تامین اشتغال می داند و بر همین اساس همراهی با سیاست های منطقه ای چین و احترام به خطوط قرمز این کشور را به طور جدی مورد توجه قرار داده است.

برمبنای چنین ملاحظه ای است که نخست وزیر پاکستان دستور قطع روابط با تایوان درابعاد مختلف به خصوص سیاسی و اقتصادی را به همه وزاتخانه های پاکستان ابلاغ کرده است. 

چین تایوان را که در سال 1949 در پایان جنگ داخلی از این کشور جدا شد، بخشی از خاک خود می داند و استفاده از اقدام نظامی در صورت اعلام استقلال از سوی این منطقه را منتفی ندانسته است.

پکن که ساختار یک نظام و دو دولت در قبال تایوان مبنای مناسبات سیاست خارجی خود قرار داده ازکشورهای دارای روابط سیاسی دو جانبه خواسته  در مسئله تایوان به موضوع سرزمین اصلی(چین) توجه داشته باشند.

«هوآ چون‌ ئینگ» Hua Chonging کارشناس مسائل سیاسی در چین گفته است، هر فردی باید بداند که در این جهان چیزهایی وجود دارد که نمی‌توان روی آنها معامله یا خرید و فروش انجام داد.

اصل چین واحد پیش‌شرط و پایه سیاسی هر کشوری است که بخواهد با چین رابطه داشته باشد. هر کس که بخواهد به اصل «چین واحد» صدمه وارد سازد یا توهم این را داشته باشد که روی آن مذاکره انجام دهد، با مخالفت دولت و ملت چین روبه‌رو خواهد شد.

نگرانی های چین  درخصوص  نقض اصل چین واحد از سوی دیگر کشورها از زمان به قدرت رسیدن  خانم «تسای اینگ ون» پس از پیروزی حزب دمکراتیک ترقیخواه در انتخابات تایوان در سال  2016  که ریاست این منطقه عهده دار شده است،افزایش یافته است.    

رویکرد استقلال طلبانه خانم «تسای اینگ ون» موجب شده تا دولت چین در این دوره حساسیت های بیشتری در قبال مسئله جدایی تایوان داشته باشد.

در چنین شرایطی دولت پاکستان با اعلام قطع روابط با تایوان نشان داده که خط قرمز چین در خصوص تایوان را رعایت می کند. این دیدگاه وجود دارد که هدف دولت پاکستان از اتخاذ تصمیم درباره اعلام تبعیت از موضع چین در قبال تایوان، ایجاد همگرایی و تقویت روابط راهبردی با پکن به ویژه در عرصه های اقتصادی است.

پاکستان که در حال حاضر با قطع کمک های مالی آمریکا و فشار این کشور بر نهادهای مالی بین المللی برای خودداری از اعطای وام به اسلام آباد روبرو است، توافقنامه با چین درخصوص کریدور اقتصادی مشترک را تنها راه موجود برای حل مشکلات کلان اقتصادی خود می داند که باید قطع روابط با تایوان از سوی پاکستان را در همین راستا ارزیابی کرد.118

نویسنده: محمدرضا عسگری