«ولادیمیر پوتین» با اشاره به اینکه دولت اوکراین در سالهای اخیر اقدامات بسیار زیادی را برای نابودی روابط با روسیه به کار گرفته است، گفت: "اگر ولودیمیر زلنسکی میخواهد روابط با روسیه را احیا کند، آمادهام در هر فرصت مناسب با او در مسکو دیدار کنم."
چند روز قبل رئیس جمهوری اوکراین از پوتین دعوت کرد تا برای گفت وگوی مستقیم درباره صلح به شرق اوکراین برود و تاکید کرد: "کشورش نمیخواهد با روسیه وارد جنگ شود." در عین حال وی گفت که اوکراین به حمایت روشن شرکای غربی اش نیاز دارد.
اکنون پوتین نیز از وی دعوت متقابل نموده و با اشاره به اینکه دولت اوکراین در سالهای اخیر اقدامات بسیار زیادی را برای نابودی روابط با روسیه بکار گرفته است، گفت: "اگر مقامهای اوکراینی میخواهند در مورد مناقشه در منطقه دونباس گفت و گو کنند باید با سران جمهوریهای (خودخوانده) دونتسک و لوهانسک وارد مذاکره شوند و پس از آن با روسیه گفت و گو کنند."
تنش میان روسیه و اوکراین، طی هفته های اخیر و به دنبال تشدید مناقشه در منطقه دونباس در شرق اوکراین افزایش یافته است. اوکراین، روسیه را متهم به اعزام نیرو و کمک به مخالفان در شرق اوکراین می کند. این در حالی است که مقامات مسکو همواره مداخله در امور داخلی این کشور را تکذیب می کنند.
افزایش مداخلات خارجی در سایه تشدید تنش ها میان روسیه و اوکراین
افزایش تنش ها در منطقه میان روسیه و کشورهای متحد اوکراین سبب افزایش مداخلات خارجی در منطقه شده است.
به طوری که آمریکا و کشورهای غربی در پی حمایت از موضع گیری های اوکراین علیه روسیه، کمک های نظامی خود را به این کشور گسیل داشته و به حمایت های سیاسی و نظامی خود نیز از این کشور ادامه می دهند.
در این راستا آمریکا به فشارهای تحریمی خود علیه روسیه نیز افزوده و دایره تحریم ها علیه این کشور را افزایش داده است.
کشورهای اروپایی نیز در این راستا با آمریکا همراه شده وعلیه روسیه موضع گیری کرده اند. در این راستا کشورهای عضو ناتو تحرکات خود در دریای بالتیک و دریای سیاه را افزایش داده اند و خواهان عقب نشینی روسیه در برابر اوکراین هستند.
در حالی که مقامات روسیه در مورد مداخلات خارجی هشدار داده اند، مقامات اوکراین بیش از پیش به آمریکا و اروپا نزدیک شده و می کوشند از این شرایط به نفع خود سود جویند؛ آنها از یکسو از آمریکا تجهیزات نظامی و امنیتی درخواست کرده اند و از سوی دیگر از اروپایی ها خواسته اند تا موانع عضویت این کشور در ناتو را برطرف سازد همچنین دایره تحریم ها را افزایش دهند.
«دمیترو کولبا» Dmytro Kuleba وزیر خارجه اوکراین گفت: "از واشنگتن خواستهام تا ابرازهای قدرتمند جنگ الکترونیک را به ما ارائه کند و ازمتحدان غربی خود نیز اعمال تحریمهای بیشتر علیه روسیه را خواستار شدیم این درخواست ها درحالی است که وی در سخنان خود اذعان کرده است که کییف اطلاعات جدیدی درباره تصمیم روسیه برای انجام اقدام نظامی جدید علیه اوکراین ندارد."
«دنیس موساکلیک» کارشناس نظامی و هماهنگ کننده بخش سیاست بینالمللی در مرکز تحقیقات سیاسی اوکراین وقوع درگیریهای شدید در دونباس بین روسیه و اوکراین را محتمل دانست ولی وقوع این درگیریها را در مقطع فعلی بعید خواند.
صف آرایی ها علیه مسکو و افزایش مداخلات خارجی سبب شده تا رئیس جمهور روسیه در سخنرانی سالانه خود در خصوص اقدامات کشورهای غربی هشدار دهد.
ولایمیر پوتین تاکید کرد: واکنش روسیه به هرگونه تحرک علیه این کشور "سریع و قاطع و نامتقارن" خواهد بود و ابراز امیدواری کرد هیچ کشوری از خطوط قرمز روسیه عبور نکند.
صف آرایی های نظامی در مرزهای روسیه و اوکراین و مداخلات خارجی به مرز خطرناکی رسیده است به طوری که برخی نسبت به احتمال وقوع جنگ در منطقه هشدار داده اند و از مقامات دو کشور خواسته اند از راه مذاکره، بحران کنونی را حل کنند؛ اما حتی در صورت ضرورت دیدار سران روسیه و اوکراین، امید چندانی به بهتر شدن اوضاع با توجه به مواضع سرسخت دو طرف وجود ندارد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117
بیشتر بخوانید:
اتخاذ مواضع دوگانه غرب در قبال اوکراین و روسیه