نحوه مقابله اتحادیه اروپا با مشکلاتی که یکپارچگی اروپا را تهدید می کند، مانند خروج بریتانیا از این نهاد اروپایی و افزایش پوپولیسم، موضوعات اصلی مذاکرات اولاند و راخوی بود.
نگرانی سران فرانسه و اسپانیا از آینده این اتحادیه به ویژه همبستگی آن با توجه به مشکلاتی که فراروی این اتحادیه قرار دارد، قابل تبیین است.
جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) که در ژوئن 2016 قطعی شد و قرار است، مراحل اجرایی آن از مارس 2017 آغاز شود، در تشویق جنبش های واگرایانه در کشورهای اتحادیه اروپا نقش بسزایی دارد.
با خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا ، خلاء بزرگی در این نهاد اروپایی به وجود می آید که باید پر شود. به همین دلیل فرانسوا اولاند خواهان ورود اسپانیا به جرگه رهبری اتحادیه اروپا شد و سران دو کشور بر یکپارچگی بیشتر و دفاع از شفافیت در بازار واحد و اتحاد اقتصادی، پولی و مالیاتی تاکید کردند.
برغم تاکید سران اتحادیه اروپا و نیز سران کشورهای مهم اروپایی مانند فرانسه و اسپانیا از ادامه موجودیت و یکپارچگی اتحادیه اروپا، تحولات کشورهای این اتحادیه در این زمینه نوید بخش نیست. مشکلات کنونی می تواند موجودیت اتحادیه اروپا را در معرض خطر قرار دهد.
بحرانهایی مانند پناهجویان، معضلات مالی و بیکاری و نارضایتی فزاینده از عملکرد اتحادیه اروپا، موجب تقویت گرایش های ناسیونالیستی شده است که با یک اروپای هماهنگ و متحد سازگار نیست.
برگزیت به فرانسه هم سرایت کرد
در فرانسه به عنوان دومین کشورمهم اتحادیه اروپا، جدال سختی میان طرفداران همگرایی اروپایی و هواداران واگرایی و خروج فرانسه از اتحادیه اروپا (فرگزیت) در جریان است.
انتخابات ریاست جمهوری فرانسه در آوریل 2017 برگزارمی شود و رقابتهای انتخاباتی میان چهار نامزد اصلی از جریان های مستقل، راست میانه، راست افراطی و چپ میانه در جریان است.
نامزد راست افراطی، مارین لوپن رهبر حزب جبهه ملی است که مواضعی کاملا ضد اتحادیه اروپا دارد.
مارین لوپن چندان برنامه مشخصی برای حل معضلات اقتصادی فرانسه ندارد، به همین دلیل بیشتر مسائل وخواست های اجتماعی مانند اعمال محدودیت برای مهاجرت را پیگیری می کند و خواهان لغو پیمان شنگن شده است.
با توجه به افزایش محبوبیت مردمی لوپن، احتمال پیروزی او در انتخابات ریاست جمهوری 2017 وجود دارد.
اگر این موضوع تحقق یابد، اولین اقدام مارین لوپن، آغاز واگرایی از اتحادیه اروپا با خروج از منطقه پولی یورو و احیای فرانک به عنوان پول ملی فرانسه و در مرحله بعد عملی کردن خروج فرانسه از اتحادیه اروپا ( فرگزیت) خواهد بود.
بدین ترتیب بر خلاف خواست اولاند رئیس جمهوری سوسیالیست فرانسه ، این کشور که خود از پایه گذاران اتحادیه اروپا محسوب می شود ، از بانیان فروپاشی این اتحادیه خواهد شد./113/110
بیشتربخوانید:
هشدار رئیس یوروپل در مورد آسیب پذیری بیشتر بریتانیا پس از برگزیت / تحلیل
تونی بلر: علیه برگزیت به پا خیزید