به گزارش روزنامه قطری «العربی الجدید»، تصمیم «البشیر» برای گشودن مرزهای بسته سودان با اریتره، فرصتی برای پایان دادن به سردی روابط خرطوم و آسمره به شمار میرود.
البشیر در سخنانی که در جمع مردم در استان کسلا (شرق سودان) ایراد کرد، پیش از تشکر از دولت اریتره و همه کشورهای همسایه، بر روابط تاریخی سودان با اریتره تاکید کرد و اظهار داشت که ملتهای دو کشور، برادر، همخون و دارای روابط تاریخی و جغرافیایی هستند.
دولت سودان ژاویه سال گذشته با هدف جمع آوری سلاحهای غیرنظامیان، مبارزه با قاچاق انسان و مواد مخدر و دیگر جرایم، مرزهای خود با اریتره را مسدود و در استان مرزی کسلا، حالت فوق العاده برقرار کرد.
در آن زمان برخی گزارش های مطبوعاتی از تردیدهای سودان درباره فعالیت های نظامی در پایگاه «ساوا» در اریتره با حمایت مصر و امارات و با هدف اجرای عملیات نظامی در خاک سودان حکایت داشتند؛ به نظر میرسد این مساله سبب شد تا خرطوم تجهیزات نظامی بسیاری را به استان کسلا ارسال کند.
در جریان استقلال و جدایی اریتره از اتیوپی در سال 1993، انقلابیون اریتره از کمک سودان برخوردار بودند اما طولی نکشید که روابط طرفین به تیرگی گرایید به ویژه آن که اواسط دهه نود قرن گذشته، آسمره از «انجمن ملی دموکراسی» سودان که بزرگ ترین ائتلاف سیاسی و نظامی در نوع خود بود، میزبانی کرد.
این انجمن چند عملیات نظامی علیه دولت البشیر اجرا کرده بود و خرطوم نیز در واکنش به این اقدام اریتره، به گروه های معارض اریتریایی اجازه داد تا در خاک سودان فعالیت کنند.
با آغاز هزاره سوم، روابط سودان و اریتره رو به بهبودی گذاشت و البشیر و «آسیاس آفورقی» رییسان جمهوری دو کشور بارها با یکدیگر دیدار کردند.
همچنین اریتره از روند صلح در سودان، به ویژه مذاکرات میان خرطوم با گروه مسلح «کنگره البجا» که در شرق سودان فعالیت های نظامی داشت، حمایت کرد.
پیش از اجرای تصمیم سودان برای مسدود کردن مرزهای خود با اریتره، روابط طرفین دچار رکود بود که تصمیم سودان، تنش آشکار در این روابط را در پی داشت.
آسمره در واکنش به اتهامات خرطوم، اتهامات متقابلی را مطرح کرد چنانچه وزارت اطلاع رسانی اریتره مارس گذشته در بیانیهای اعلام کرد، مخالفان اریتریایی برای اجرای اقدامات سیاسی و نظامی علیه اریتره، در اردوگاه هایی خاص در خاک سودان تحت آموزش قرار دارند.
وزارت اطلاع رسانی اریتره در این بیانیه از «محمد جمعه» مخالف اریتریایی با تفکرات افراطی که در سودان فعالیت دارد، نام برده بود.
در سایه سردی روابط میان سودان با اریتره، «ابی احمد» به عنوان نخست وزیر اتیوپی انتخاب شد و به ایجاد مصالحه تاریخی و برقراری آشتی میان کشورهای شاخ آفریقا اقدام کرد.
ابی احمد روابط کشورش را با اریتره بهبود بخشید و برای بهبود روابط اریتره با جیبوتی و نیز سومالی، میانجی گری کرد اما هنوز برای بهبود روابط سودان با اریتره اقدامی انجام نداده است.
کارشناسان امور منطقه شاخ آفریقا معتقدند، احساسِ انزوایِ سودان در منطقه، سبب شده است تا با گشودن مرزهای خود با اریتره، تلاش کند با موج مصالحه و آشتی در شاخ آفریقا، همراه شود.
تصمیم البشیر درباره بازگشایی مرزهای این کشور با اریتره که در استان مرزی کسلا اعلام شد، به نوعی با توجه به منافع ساکنان این استان که درآمد آنها با مبادلات تجاری دو کشور مرتبط بوده است، اتخاذ شد؛ زیرا شرایط اقتصادی کسلا به روابط تجاری طرفین به ویژه در مناطق روستایی، متکی است.
در شرایطی که جنبش مردمی سودان بر ضرورت کناره گیری البشیر از قدرت تاکید دارد، رییس جمهوری سودان با اتخاذ چنین تصمیمی قصد دارد تا محبوبیت مردمی بیشتری را کسب کند.
اما سومین عامل که سبب شد تا البشیر درباره بازگشایی مرزهای سودان با اریتره تصمیمگیری کند، روابط اجتماعی در دو سوی این مرزهاست؛ چنانچه تصمیم سال گذشته سودان برای مسدود کردن این مرزها مانعی در مقابل دیدارهای خانواده هایی شده بود که در دو سوی مرزها زندگی می کردند.
از این رو ساکنان این منطقه بارها بر ضرورت گشوده شدن مرزهای مشترک تاکید داشته اند.
با وجود همه این اقدامات سودان، برخی کارشناسان معتقدند اریتره نسبت به تلاش های دولت سودان برای جلب دوستی اریتره، بی تفاوت است که این مساله ناشی از روابطی است که سال گذشته میان آسمره با آدیس آبابا و یا کشورهای عربی خلیج فارس برقرار شده است.
به گفته این کارشناسان پیش از این، تصمیم سودان برای مسدود کردن مرزهای مشترک خود با اریتره، موضوعی نگران کننده برای این کشور بود زیرا مواد غذایی مورد نیاز ملت ارتیره از این مرزها تامین می شد اما با گشوده شدن مرزهای اریتره با اتیوپی و گشایش بنادر این کشور با خلیج فارس، دیگر مرزهای سودان مانند سال های گذشته برای آسمره اهمیت چندانی ندارد. 120/114
مترجم: محب احمدی
بیشتر بخوانید:
آناتولی: صفبندی افریقایی؛ مصر و اریتره دربرابر اتیوپی و سودان
همکاری سومالی و اریتره در مبارزه با تروریسم
ازسرگیری روابط سودان و اوگاندا