ایران پرس: شهباز شریف نخست وزیر پاکستان برای سفری دو روزه اسلام آباد را به مقصد پکن پایتخت چین ترک کرد.

شهباز شریف نخست وزیر پاکستان پیش از ترک اسلام‌آباد اعلام کرد: جهان با چالش‌های متعددی روبرو است و در چنین اوضاعی پاکستان و چین در کنار یکدیگر روابط راهبردی خود را گسترش می دهند.شهباز شریف گفت: پاکستان خواهان تعامل و همکاری سازنده با همسایگان خود است.

برنامه ریزی یادداشت تفاهم نامه و قراردادهای همکاری بین پاکستان و چین

وزارت امور خارجه پاکستان در بیانیه‌ای اعلام کرد: در این سفر، چندین یادداشت تفاهم نامه و قراردادهای همکاری بین پاکستان و چین از جمله شتاب بخشیدن به طرح اقتصادی سیپک امضا خواهد شد.

دیدارنخست وزیرپاکستان ازپکن و برنامه وی برای گفتگوهای جامع در بخش های مختلف اقتصادی،تجاری ،سیاسی و بین المللی با مقامات چین،نشانه ای از روابط عمیق و راهبردی دو کشور است که  ازسالیان گذشته تاکنون،روند رو به رشدی داشته است.

شرایط موجوداقتصادی درپاکستان که چالش اصلی ائتلاف حاکم بر این کشور شامل دو حزب مسلم لیگ نواز و مردم برای اداره امور پاکستان محسوب می شود ،موجب شده تا مقامات اسلام آباد برای عبور از این شرایط  به شرکای  خود از جمله چین امیدوار باشند.

چین که ازچند سال پیش کریدور اقتصادی با پاکستان موسوم به طرح"سیپک" را در دستور کار اجرایی خود قرار داده است،درصدد توسعه همکاری های خود با این کشوراست.

مشارکت پاکستان در ابر پروژه یک کمربند، طرح بلند پروزانه چین در عرصه بین المللی

البته پاکستان علاوه بر این در ابر پروژه یک کمربند،یک جاده که طرحی بلند پروزانه چین در عرصه بین المللی است،مشارکت دارد و بنا به ملاحظاتی راهبردی مقامات پکن،از هرگونه توسعه روابط و سرمایه گذاری در پاکستان استقبال می کند.

درسال های اخیر چین و پاکستان علاوه بر عرصه های اقتصادی،در بخش نظامی و هسته ای نیز همکاری گسترده داشته اند که برگزاری رزمایش های مشترک برای مقابله با تهدیدات اجتمالی ازجمله مبارزه با  تروریسم بخشی از این همکاری ها است.

رقابت  و دشمنی های پنهان و آشکار پاکستان و چین با هند که با ان دو کشور مرز مشترک دارد ،موجب شده پکن و اسلام آباد بیش از گذشته تعمیق مناسبات دو جانبه را با هدف تقویت توانایی ها در مقابل دهلی نو افزایش دهند.      

بر همین اساس پیش بینی می شود که در سفرشهباز شریف به پکن و گفتگوهای وی با مقامات ارشد چین ،موضوع تسریع در روند اجرای طرح سیپک مورد تاکید قرار گیرد،زیرا این دیدگاه وجود دارد که با اتمام این پروژه،بخشی از مشکلات اقتصادی پاکستان در پیوند با اقتصاد جهانی شده چین کاهش خواهد یافت. 

نگرانی چین از اتباع خود در پاکستان

چین که در شماری از طرح های اقتصادی پاکستان مشارکت فعال دارد،نگران تهدیدات امنیتی برای اتباع خود در این کشور است.  اسلام آباد طرح جامعی برای تامین امنیت اتباع چین در پاکستان به اجرا گذاشته است تا این دغذغه مقامات آن کشور را پاسخ دهد.

 پاکستان در شرایط کنونی ،نقش چین در گره گشایی از اقتصاد آن کشور را بسیار مهم می داند. به خصوص آنکه علاوه بر مشارکت چین در طرح های توسعه ای پاکستان و وجود پروژه های مشترک اقتصادی بین دو کشور،سرمایه گذاری و ارائه تسهیلات از سوی پکن به اسلام اباد نیز از جایگاه مهمی برای شهباز شریف برخوردار است.

سفر نخست وزیر پاکستان به چین این فرصت را ایجاد کرده که وی بتواند نظر مقامات این کشور برای استمهال بدهی حدود 7 میلیارد دلاری اسلام آباد که سر رسید آن  در سال اینده  است،جلب کند.بنابراین ،سفر شهباز شریف به چین را باید بیش از هر چیز متمرکز بر اهداف اقتصادی و جلب کمک های بیشتر دانست.   

نویسنده: محمد رضا عسگری

113