ایران پرس: نشست امروز اتحادیه عرب در شرایطی برگزار می‌شود که موضع شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب در خصوص توافق امارات با رژیم صهیونیستی به خصوص در روزهای اخیر ثابت کرد، تجربه نهادگرایی در جهان عرب با شکست مواجه شد و این نهادها عملاً از نقش آفرینی در تامین منافع اعضا از جمله فلسطین ناتوان هستند.

پس از توافق امارات و رژیم صهیونیستی برای عادی‌سازی روابط که به توافق آبراهام معروف شد، گروه‌های فلسطینی و تشکیلات خودگردان فلسطین موضع واحدی در محکومیت این توافق اتخاذ و بر لزوم مقابله و مقاومت مسلحانه نیز تاکید کردند. این موضع واحد بیش از همه در نشست پنج شنبه گذشته دبیران کل و مقامات 14 گروه فلسطینی در بیروت، پایتخت لبنان مشهود بود.

در عین حال، تشکیلات خودگردان فلسطین از اتحادیه عرب درخواست کرد نشست فوق‌العاده‌ای را در خصوص توافق آبراهام برگزار کند، اما این درخواست فلسطین با مخالفت اتحادیه عرب مواجه شده و این اتحادیه اعلام کرده بود در نشست عادی این اتحادیه که سپتامبر برگزار می‌شود، این موضوع بررسی خواهد شد. 

نشست امروز (چهارشنبه) اتحادیه عرب در شرایطی برگزار خواهد شد که موضع انفعالی نهادهای عربی در خصوص توافق آبراهام به موضع ضد فلسطینی تبدیل شده است. در همین راستا، «نایف الحجرف» دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس که نهاد تحت ریاست وی هیچ عکس العملی در خصوص توافق آبراهام نداشته و تلویحاً نیز از آن حمایت کرده بود، دوشنبه گذشته مدعی شد برخی شرکت‌ کنندگان در نشست گروه‌ های فلسطینی در بیروت دست به تهدید و تحریک‌‌آفرینی زده‌‌اند و «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان باید برای این موضوع عذرخواهی کند.

اگرچه شخصیت‌ها و گروه‌های فلسطینی به این اظهارنظر دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس واکنش نشان داده‌اند، اما همین اظهارنظر از یک سو نشان داد از درون نشست اتحادیه عرب موضعی در دفاع از فلسطین بیرون نخواهد آمد و از سوی دیگر تشکیلات خودگردان در موضع ضعف قرار گرفته و از بیانیه پایانی نشست بیروت به خصوص مقاومت مسلحانه عدول کرده است. 

نماینده فلسطین پیش‌نویس قطعنامه‌ای را برای ارائه در نشست امروز اتحادیه عرب آماده کرده که هم از انتقادهای فلسطین از کشورهای عربی کاسته شده و هم هیچ درخواستی برای محکوم کردن امارات یا اقدام علیه این کشور به سبب توافق آبراهام مطرح نشده نیست. این در حالی است که تشکیلات خودگردان پیش از این، توافق امارات با رژیم صهیونیستی را خیانت و خنجر زدن از پشت به ملت فلسطین عنوان کرده بود.

تشکیلات خودگردان فلسطین، بازنده اصلی توافق آبراهام

این مواضع نهادهای عربی درباره توافق آبراهام و واکنش تشکیلات خودگردان به آن حاوی چند نکته مهم است. نکته اول این است که بازنده اصلی توافق آبراهام، تشکیلات خودگردان فلسطین بود چرا که این توافق نشان داد رویکرد تشکیلات مبنی بر سازش، مذاکره و همکاری امنیتی با رژیم صهیونیستی در عمل با شکست مواجه شده است. این موضوع در نشست پنج شنبه گذشته بیروت نیز مورد تاکید قرار گرفته است.

نتیجه و پیامد رویکرد سازشکارانه تشکیلات خودگردان، توافق امارات با رژیم صهیونیستی بود که بنیامین نتانیاهو آنرا «صلح در مقابل صلح» نامید یعنی نه تنها هیچ بخشی از اراضی اشغال شده آزاد نمی شود بلکه حتی رژیم صهیونیستی بر الحاق 30 درصد از کرانه باختری تاکید دارد. 

نهادهای عربی، ابزاری در خدمت عربستان سعودی و متحدانش

نکته دوم این است که توافق آبراهام یکی از مهمترین موضوعات جهان عرب یعنی فلسطین را آشکارا هدف قرار داد، اما موضع گیری نهادهای عربی به خصوص اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس در قبال این توافق نشان داد این نهادها تامین کننده منافع کشورهای عضو نیستند بلکه صرفاً ابزاری در خدمت عربستان سعودی و متحدانش از جمله امارات و بحرین محسوب می‌شوند و کارکردی در خصوص دفاع از منافع کشورهای عضو ندارند. می‌توان گفت توافق آبراهام شکست تجربه نهادگرایی در جهان عرب را رسماً نشان داد. 113

نویسنده: سید رضی عمادی

بیشتر بخوانید: 

امیرعبداللهیان: سازش امارات با صهیونیست‌ها نمایشی کودکانه و ناقض صلح و امنیت منطقه است

 انفجار در رستوران آمریکایی ابوظبی همزمان با اولین پرواز اسرائیل به امارات

عبدالملک الحوثی: عربستان و امارات سردمداران نفاق هستند