ایران پرس- در حالی که جامعه بین الملل چشم انتظار برگزاری کنفرانس" گفت و گوی ملی لیبی" برای دستیابی به راه حل سیاسی و گذر از شرایط بحرانی کنونی این کشور است، حمله نیروهای تحت امر ژنرال خلیفه حفتر و پیشروی آنان به سمت طرابلس پایتخت، لیبی را با دور تازه ای از آشفتگی و بحران روبه رو کرده است.

نیروهای "خلیفه حفتر" درعملیاتی تحت عنوان "بازگرداندن کرامت" حمله نظامی به طرابلس را آغاز کرده اند. "حفتر" مدعی است هدف عملیات نظامی کنونی برقراری امنیت و قانون در لیبی و مبارزه با گروه های تروریستی است.

در این عملیات نیروهای تحت امر "حفتر" به حدود سی کیلومتری طرابلس، مقر دولت وفاق ملی رسیدند و این شرایط موجب تشدید نگرانی های جامعه بین الملل درمورد لیبی شده، به طوری که شورای امنیت سازمان ملل متحد نشست اضطراری برگزار کرد و در بیانیه ای از  نیروهای تحت امر "حفتر" خواست پیشروی به سمت طرابلس را هرچه سریعتر متوقف کنند.

این شورا همچنین از همه طرف ها در لیبی خواست به گفت وگوی ملی ادامه دهند و به تعهدات خود برای تعامل با سازمان ملل در مسیر راه حل سیاسی عمل کنند.

"آنتونیو گوترش"، دبیرکل سازمان ملل متحد از تحرکات نظامی در لیبی ابراز نگرانی کرد و گفت: راهکار نظامی برای لیبی وجود ندارد و تنها با مذاکره می‌توان مشکلات را حل کرد.

حمله "ژنرال حفتر" که اکنون دولت طبرق در شرق لیبی را بر عهده دارد، در حالی است که قرار بود کنفرانس "گفت و گوی ملی" با هدف متحد کردن لیبی، ترسیم نقشه راه انتخابات وچگونگی برگزاری صلح در این کشور، در روزهای 14 تا 16 آوریل برگزار شود.

مقامات لیبی و جامعه بین الملل امیدوار بودند در این کنفرانس بتوانند زمینه پایان مناقشه در این کشور و ایجاد مقدمات لازم برای برگزاری انتخابات را از طریق گفت و گوی سیاسی فراهم آورد، اما اکنون حمله حفتر معادلات سیاسی، نظامی را در لیبی به هم زده است.

برخی ناظران معتقدند حملات کنونی "حفتر" درپی ادامه مداخلات آشکار و پنهان نیروهای خارجی و منطقه ای به ویژه در پی سفر "حفتر" به عربستان و امارات و چراغ سبز آنها صورت گرفته است.

"عبد الرحمن السویحلی" رییس پیشین شورای عالی وفاق ملی لیبی با اشاره به سفر هفته گذشته حفتر به امارات و عربستان گفت: پروژه بازگشت استبداد به لیبی به واسطه حفتر راه به جایی نخواهد برد و تلاش وی برای کنترل نظامی لیبی به شکست می انجامد.

بحران لیبی وارد مرحله جدید و خطرناکی شده و به نظر می‌رسد ژنرال حفتر عزم خود را برای تصرف طرابلس و رسیدن به رؤیای خود یعنی رسیدن بر مسند قدرت در لیبی  جزم کرده است.

این در حالی است که نیروهای نظامی مستقر در طرابلس  نیز برای جلوگیری از پیشروی نیروهای حفتر وارد درگیری شده اند.

"ونسان اوژو" استاد حوزه ژئوپولیتیک در این باره می گوید: راه حل سیاسی برای لیبی وجود ندارد، با وجود همه تلاش های دیپلماتیک، کابوس لیبی آنقدر بزرگ است که اگر یکی از طرف ها بتواند کار را یکسره کند و قدرت را در دست بگیرد، جامعه بین المللی با آن کنار خواهد آمد.

روزهای پیش رو، روزهای سرنوشت سازی برای آینده سیاسی لیبی خواهد بود و ادامه درگیری های کنونی یا به جنگی تمام عیار منجر خواهد شد که تکلیف لیبی را با خون رقم خواهد زد و یا به بن بستی نظامی - سیاسی خواهد انجامید. 139/118

نویسنده: آتوسا دینیاریان

بیشتر بخوانید:

برگزاری نشست اضطراری شورای امنیت درباره لیبی

کنترل فرودگاه پایتخت لیبی به دست نیروهای حفتر افتاد

تشدید بحران در لیبی با رسیدن نیروهای حفتر به دروازه طرابلس