«مایک پمپئو» در دیدار با «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن در توکیو تصریح کرد، برنامههای «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا برای خلع سلاح هستهای کره شمالی با متحدان این کشور از جمله ژاپن و کرهجنوبی هماهنگ است.
پمپئو که پس از ژاپن عازم کره شمالی شد، بیش از آنکه نقش آرامش بخشی به شبه جزیره کره را ایفا نماید، صرفا در جهت دامن زدن به بحران تلاش میکند.
وی در حالی از خلع سلاح کرهشمالی سخن میگوید که توافق ترامپ با «کیم جون اون» رهبر کره شمالی در سنگاپور درمورد خلع سلاح، کاملا شفاف نیست و واشنگتن و پیونگیانگ در این مورد با هم اختلاف دارند.
خلع سلاح هستهای شبه جزیره کره
از دیدگاه کرهشمالی بحث خلع سلاح هستهای شبه جزیره کره مطرح است اما آمریکا میکوشد صرفا آنرا به کرهشمالی محدود کند و درصدد است با همراه کردن ژاپن و کرهجنوبی با سیاستهای واشنگتن ضد کرهشمالی همچنان ابتکار عمل تحولات منطقه را در دست داشته باشد.
این بدان معناست که آمریکا به هیچ عنوان از تلاشهای کرهجنوبی برای همگرایی و تنشزدایی با کرهشمالی خرسند نیست و تصور میکند که سئول در حال به دست گرفتن ابتکار عمل تحولات شبه جزیره کره است.
سفر اخیر «مون جائه این» رئیس جمهوری کرهجنوبی به کره شمالی و استقبال گسترده از وی و اشاره رئیس جمهوری کره جنوبی براینکه دو کره مانند خواهر و برادر هستند بیش از پیش کاخ سفید را نگران آینده تحولات شبه جزیره کره بدور از سیاستهای آمریکا کرده است.
«لئون پانتا» وزیر دفاع آمریکا در دوره ریاست جمهور باراک اوباما معتقد است «سیاست منفی آمریکا درقبال کره شمالی، احتمال بروز جنگ در شمال شرق آسیا را افزایش میدهد و میتواند جان میلیونها نفر را به خطر بیاندازد. من فکر میکنم ما باید محتاط باشیم و اقدام عجولانهای انجام ندهیم و با گفت وگو مسائل را به پیش ببریم.»
تردیدی نیست ژاپن که میکوشد با حمایتهای آمریکا ارتش قدرتمندی تشکیل دهد؛ به طور جدی از سیاستهای کرهشمالیهراسی واشنگتن استقبال و از آن حمایت میکند.
با توجه به اینکه «شینزوآبه» نخست وزیر ژاپن شرایط و زمینه برگزاری همهپرسی اصلاح قانون اساسی این کشور در سال 2020 را فراهم میکند، تا این زمان، تمایلی برای حل بحران و ادامه تنش زدایی در شبه جزیره کره ندارد زیرا در این صورت بعید است آبه بتواند نظر مردم ژاپن را برای اصلاح قانون اساسی و داشتن ارتش قدرتمند جلب کند. زیرا آنان همواره شاهد کشورگشاییها و جنایات ارتش امپراتوری ژاپن بودهاند.
«کوری والاس» کارشناس مسائل امنیتی ژاپن در دانشگاه «فرایه» آلمان معتقد است «آبه به دنبال یک نوع تغییر آرایش در شرایط نظامی ژاپن است. تغییر بند 9 قانون اساسی این کشور میتواند به صورت نمادین بازتاب کشوری باشد که میخواهد با تحولات امنیتی که در اطرافش میگذرد، انطباق پیدا کند اما پیامدهایی نیز دارد که کشورهای منطقه را نگران میکند.»
در هر حال، اگر چه وزیر خارجه آمریکا ادعا میکند برای کمک به حل بحران شبه جزیره کره به منطقه سفر کرده است اما تجربه مداخلات و مواضع گذشته واشنگتن در این خصوص نشان میدهد که آمریکا صرفا به دنبال مدیریت بحران شبه جزیره کره است تا از این طریق بتواند ضمن اعمال فشارهای بیشتر بر چین، ادامه حضور نظامی خود در کرهجنوبی و ژاپن را توجیه کند.
در سالهای اخیر افکار عمومی در این کشورها مخالفت خود را با حضور نظامی آمریکا اعلام کردهاند و واشنگتن نیز سیاست تهدید منطقه از سوی کرهشمالی و چین را در دستور کار خود قرار داده است تا از مخالفتها بکاهد.
135/120
نویسنده: مجید وقاری
بیشتر بخوانید:
مخالفت ژاپن با توقف تمرینهای نظامی مشترک آمریکا و کره جنوبی+ ویدئو ...
واکنش کره جنوبی و فرماندهی آمریکا در شبه جزیره کره به اظهار نظر ترامپ+ ویدئو
رهبران آمریکا و کرهشمالی دیدار کردند؛ خوشبینی «ترامپ»، امیدواری «کیم» + ویدئو
دیدار مجدد رهبران کرهشمالی و چین؛ شرط «کیم» برای خلع سلاح پیونگیانگ