تحلیل:

ایران پرس: در حالی که «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری جنجالی آمریکا که مجری بی قید و شرط خواسته‌های اسرائیل است تلاش می‌کند ارتباط خود را با «پروژه ۲۰۲۵» رد کند، اما بسیاری از توصیه‌های ارائه شده در این پروژه به ویژه در زمینه سرکوب حامیان فلسطین، اکنون در سیاست‌های دولت او وجود دارد.

چرا مهم است:

این سیاست‌ها، علی رغم ادعاهای رعایت حقوق بشر و آزادی بیان در آمریکا، تجمعات دانشجویی و اعتراضی را در این کشور به شدت محدود می‌کنند.

زمینه خبر:

اندیشکده محافظه‌کار آمریکایی «هریتج» پاییز گذشته قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا راهبردهایی را به بهانه مقابله با عناصر ضدآمریکایی و ضدیهودی در جنبش طرفدار فلسطین ارائه داد.

در واقع سرکوب شدید دانشگاه‌ها و حامیان فلسطین در آمریکا از سوی دولت ترامپ مشابهت‌های قابل توجهی با «پروژه ۲۰۲۵» دارد که اندیشکده هریتج آن را تحت عنوان پروژه «استر» پیشنهاد ارائه داده است.

در این سند ۳۳ صفحه‌ای، از ۴۷ نکته‌ای که در آن توصیه شده است، دولت ترامپ و متحدانش در کنگره در لفاظی‌ها یا سیاست خود تلاش کرده‌اند که دستکم به ۲۷ مورد از آنها جامعه عمل بپوشانند.

نکات کلیدی:

افراد دخیل در پروژه «استر» بنیاد هریتج از متحدان نزدیک ترامپ هستند و برخی از آنها اکنون در دولت نقش دارند. 

سرکوب دانشگاه‌ها: دولت ترامپ بودجه دانشگاه‌هایی مانند کلمبیا و هاروارد را به دلیل حمایت از تظاهرات ضد اسرائیلی قطع کرده است.

اخراج و لغو ویزا: بیش از ۳۰۰ ویزای دانشجویی فعالان فلسطینی لغو شده است.

اتهام‌های گسترده: معترضان به‌عنوان «آشوبگر پولی» و «حمایت‌کننده از تروریسم» معرفی می‌شوند.

نقش لابی صهیونیستی: فشارهای سیاسی و اقتصادی بر دانشگاه‌ها و رسانه‌ها برای سکوت درباره جنایات اسرائیل افزایش یافته است.

تازه ترین اطلاعات:

به‌رغم این اقدامات سرکوب گرانه دولت آمریکا، اما اعتراضات و تظاهرات دراین کشور در راستای حمایت از فلسطینی‌ها به‌خصوص ساکنان غزه و محکومیت جنایات اسرائیل ادامه دارد که آخرین نمونه آن برگزاری تظاهرات در واشنگتن دی سی در روز شنبه ۵ آوریل است.

نگاه عمیق‌تر:

اعتراضات دانشجویی در آمریکا در حمایت از فلسطین را می‌توان پدیده جدیدی در نظام سیاسی و اجتماعی در این کشور دانست. برخورد شدید با دانشجویان و نهادهای دانشجویی و اساتید دانشگاه منتقد اسرائیل در آمریکا به‌دلیل حمایت آنها از فلسطینی‌ها بار دیگر پرده از نقاب شعارها و ادعاهای واهی غرب به‌ویژه آمریکا در باره حقوق بشر و آزادی بیان را برداشته‌است. 

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

سیما مشتاقان