مادورو در این نشست که به میزبانی کاراکاس برگزار شد، دستاوردهای این دیدار را دست یافتنی عنوان کرد. پدرو نیز گفت: موضوعات بسیار مهمی در این دیدار بحث شد.
در این دیدار سران دو کشور در خصوص امکان تقویت همکاریها با کشورهای آمریکای جنوبی و حوزه کارائیب گفت وگو کردند. دو طرف همچنین در خصوص وضعیت مهاجران در مرز مشترک دو کشور مذاکره کردند.
رئیس جمهور کلمبیا نیز بر همکاریهای کامل و تلاش برای مقابله با هر گونه بی ثبات سازی به خصوص در منطقه آمریکای لاتین تاکید کرد.
گوستاو پترو گفت: این نخستین دیدار سران کلمبیا و ونزوئلا در شش سال گذشته است. امروز ما وظیفه مشکلی را در عادی سازی روابط میان دو کشور داریم و از موضوعات مربوط به مرز شروع کردیم.
تلاش آمریکا برای منزوی کردن کشورهای منطقه آمریکای لاتین
آمریکا مدتهاست تلاش میکند دولتها و سران مترقی منطقه آمریکای لاتین مانند ونزوئلا را با اعمال تحریم ها و سایر اقدامات براندازانه، تضعیف و سرنگون ساخته و در این راستا به همراهی متحدان منطقه ای خود سیاست منزوی کردن ونزوئلا را در پیش گرفته است.
با این حال روندهای سیاسی در آمریکای لاتین بر خلاف خواسته واشنگتن حرکت کرده و در چند سال اخیر در انتخابات کشورهای آمریکای لاتین، سران مترقی و دارای گرایشات چپگرایانه در کشورهایی مانند شیلی، بولیوی، آرژانتین، مکزیک و اخیرا در کلمبیا روی کار آمده اند. طبیعتا این سران جدید رویکرد خصمانه ای در قبال ونزوئلا و نیکلاس مادورو رئیس جمهور این کشور ندارند.
در این راستا، پس از پیروزی «گوستاوو پترو» در انتخابات ریاست جمهوری کلمبیا، وی از عادی سازی روابط با ونزوئلا پس از چندین سال تنش و قطع روابط سیاسی و اقتصادی میان دو کشور خبر داد.
وی اعلام کرد که روابط دیپلماتیک و تجاری با دولت نیکلاس مادورو در ونزوئلا را که از سال 2019 به حالت تعلیق درآمده است، دوباره فعال می کند. روابط میان کلمبیا و ونزوئلا طی سال های اخیر به دلیل فشارها و مداخلات آمریکا در منطقه، با تنش روبه رو بوده است.
این تنش زمانی اوج گرفت که «ایوان دوکه» رئیس جمهوری وقت کلمبیا در سال 2019 از پذیرش پیروزی نیکلاس مادورو در انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا امتناع و «خوان گوایدو» سرکرده مخالفان را به عنوان رئیس جمهور این کشور به رسمیت شناخت.
«دوکه» با حمایت آمریکا به گوایدو کمک کرده و مرز کلمبیا با ونزوئلا را به پایگاهی برای فعالیت مخالفان مادورو مبدل ساخته بود.
این اقدام کلمبیا که با تحریک آمریکا انجام گرفت، به قطع روابط میان دو کشور همسایه انجامید. همچنین در سال 2020 دولت کلمبیا به بهانه مقابله با بیماری کووید- 19 تمامی گذرگاه های مرزی و رودخانه ای با ونزوئلا را بست. همه این اقدامات تحریک آمیز از جانب دولت کلمبیا منجر به افزایش تنش ها بین دو کشور شده بود.
با این حال با آغاز به کار «گوستاوو پترو» رئیس جمهور چپگرای کلمبیا، کشوری که مدت ها توسط محافظه کاران اداره می شد، اکنون این کشور بزرگ و مهم آمریکای لاتین وارد دوره جدیدی شده است که در بعد خارجی پیامد آن توسعه وگسترش روابط با کشورهای مترقی و چپگرای آمریکای لاتین و حوزه کارائیب از جمله ونزوئلا است.
روی کار آمدن رئیس جمهوری چپگرا در کلمبیا چشم انداز تقویت همگرایی منطقه ای در آمریکای لاتین به ویژه بین کشورهای مترقی این منطقه را افزایش داده است. در واقع آغاز به کار« پترو» تحولی بزرگ در عرصه سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در کلمبیا است که تاثیرات آن از مرزهای این کشور نیز فراتر خواهد رفت.
نخستین گام در این زمینه بهبود آشکار روابط میان کلمبیا و ونزوئلا و دیدار سران دو کشور وتوافق برای حل و فصل مسائل بین دو کشور است. به نظر می رسد با تداوم این روند، وحدت میان کشورهای این منطقه افزایش یافته و آرمان های استقلال طلبانه و مقابله با هژمونی آمریکا تقویت گردد.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
بازگشایی مرزهای کلمبیا و ونزوئلا پس از ۷ سال