این اولین سفر رسمی یک رییس جمهوری ازبکستان به ترکیه طی بیست سال گذشته است. از اینرو سفر رییس جمهوری ازبکستان به ترکیه فرصتی برای باز تعریف مناسبات دو کشور به شمار می رود، لذا رهبران دو کشور در پی استفاده حداکثری از فرصت پیش آمده برای گسترش مناسبات دو کشور وهمچنین استفاده از حداکثر ظرفیت های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دو طرف هستند.
به همین دلیل است که «شوکت میرضیایف» رییس جمهوری ازبکستان اندکی پیش از سفر به ترکیه و با هدف تقویت همکاریهای سیاسی، اقتصادی، بازرگانی بین تاشکند و آنکارا در فرمانی دستور تسهیل صدور ویزا را برای شهروندان ترکیه صادر کرد.
واقعیت آماری حاکم بر همکاری های تجاری و بازرگانی دو کشور نشان می دهد که در حال حاضر حجم مبادلات بازرگانی ازبکستان و ترکیه یک میلیارد و 200 میلیون دلار است رقمی که به اعتقاد رهبران تاشکند و آنکارا به هیچ وجه متناسب با پتانسیل وجود در دو کشور نیست.
از اینرو سفر «میرضیایف» به ترکیه می تواند نقطه عطفی در همکاری های هرچه بیشتر اقتصادی دو کشور باشد به ویژه که آخرین بار رؤسای جمهور دو کشور دهم سپتامبر 2017 در شهر آستانه و در حاشیه نشست سازمان همکاری اسلامی با یکدیگر دیدار و درباره گسترش بیش از پیش همکاریهای اقتصادی، بازرگانی، گردشگری بین دو کشور گفت و گو کردند.
همین پیشینه تمایل به همکاری سبب شد تا در جریان سفر جاری «میرضیایف» به ترکیه امضای ، ۲۰ سند همکاری به امضای مقام های دو کشور برسد. اسنادی که حاکی از اراده دو کشور برای همکاری در بخش های تجاری، صنعتی، حمل و نقل، سرمایه گذاری، گردشگری و دفاعی است.
این اولویت ها در مناسبات دو کشور اما مانع از آن نشد که مقامات ازبک و ترک درباره برخی مسائل جاری منطقه ای و بین المللی را در گفت و گوهای خود نادیده بگیرند. ازاینرو مسائلی نظیر همکاری برای تحکیم صلح، امنیت و ثبات در دو سطح منطقهای و بین المللی در ردیف محورهای مذاکرات دو طرف قرار داشت به ویژه که همکاری های دو و چند جانبه ترکیه و ازبکستان و نیز همکاری در چهارچوب سازو کارهای منطقه ای در زمینه مبارزه با تروریسم، افراط گرایی، مهاجرت غیرقانونی، قاچاق مواد مخدر، جرایم فراملی و دیگر تهدیدات جاری از محورهای اصلی این گفت و گوهای روسای جمهوری ترکیه و ازبکستان بود.
شرایطی که ازبکستان امیدوار است پس از دوران «اسلام کریم اف» با تحرک بخشی به دیپلماسی و سیاست خارجی منطقه ای خود ضمن احیای ازبکستان به عنوان یکی از جمهوری های مطرح آسیای مرکزی در قامت بازیگر فعال منطقه ای به ایفای نقش بپردازد.
شرایطی که ترکیه به جهت وخامت اقتصادی ناشی از سیاستهای منطقه ای و داخلی دولت اردوغان مترصد استفاده و بهره برداری حداکثری از آن است لذا بازار طرف ترک به ازبکستان به مثابه بازاری برای جلب سرمایه گذاری ترکیه می بیند و رهبری تاشکند نیز بی میل نیست با تعریف جدید از سیاست خارجی ازبکستان پرچمدار احیای اوضاع اقتصادی کشور باشد وضعیتی که «میرضیایف» تحقق آن را در بازتعریف مناسبات با کشورهای منطقه از جمله ترکیه می داند. 114/112
امیرحسین اسداله منفرد
بیشتر بخوانید:
انتخابات ریاستجمهوری ازبکستان؛ پیروزی شوکت میرضیایف
تلاش آمریکا برای تاثرگذاری در ازبکستان پس از مرگ "اسلام کریماف"
آغاز اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی در آستانه