ایران پرس: امیر دریادار حسین خانزادی، فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و آدمیرال لیومینیوف، فرمانده نیروی دریایی روسیه، در دیداری دربندر سن پترزبورگ  راه‌های توسعه و گسترش همکاری‌های دریایی را بررسی کردند.

ضرورت اقدامات مشترک در راستای تقویت همه‌جانبه مناسبات دفاعی و امنیتی، برگزاری رزمایش‌های مشترک دریایی، افزایش حضور ناوگان دریایی دو کشور در مناطق راهبردی جهان  و همگرایی هرچه بیشتر دو کشور در مقابله با تهدیدات مشترک، ازجمله  محورهای گفت و گوی فرماندهان نیروی دریایی ایران و روسیه  بود.

این دیدار در حاشیه حضور ناو گروه 77 نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران در رژه بزرگ دریایی روسیه به مناسبت سیصد و بیست‌ و پنجمین سالگرد تاسیس ناوگان دریایی این کشور انجام شد . فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به عنوان مهمان ویژه دراین  مراسم  شرکت کرد.

قویترین حضور میان نیرو‌های دریایی حاضر‏ در رژه دریایی روسیه، متعلق به جمهوری اسلامی ایران بود که با دو فروند شناور مکران و سهند در این رژه عظیم شرکت کرد.

همکاری‌های نظامی در این سطح از دید گاه تحلیلگران و اندیشکده های مطالعات راهبردی  معنای خاصی دارد.

"اندیشکده راهبردی تبیین " در تحلیلی از توانمندی ها و ظرفیت های نیروی دریایی ایران ؛ با اشاره به برگزاری رزمایش مشترک نظامی ایران، روسیه و چین که در ششم دیماه سال 98 در شمال اقیانوس هند و دریای عمان برگزارشد ، می نویسد:

"این همکاری  را می توان  بر اساس نظریه "واقع‌گرایی تدافعی" تجزیه‌وتحلیل کرد. این نظریه معتقد است در شرایطی که یک کشور تلاش به تهدید سازی علیه سایر کشورها نماید، آن کشورها می‌توانند باهم افزایی توان و ظرفیت خود به آن تهدید اولیه پاسخ دهند و درواقع با آن تهدید، موازنه سازی نمایند. ازجمله تهدید هایی  که از سوی آمریکا در منطقه ایجاد شده  می‌توان به حضور گسترده نیروهای نظامی آمریکا در پیرامون  مرزهای جغرافیایی ایران اشاره کرد."

دیدارهای مقام های نیروی دریایی ایران و روسیه در این سطح نشان‌دهنده اهمیت همکاری‌های راهبردی به‌خصوص در منطقه غرب آسیا است.

منطقه غرب آسیا و خلیج‌فارس همواره از اهمیت خاصی برای آمریکا برخوردار بوده است . این کشور بر اساس نظر اندیشمندانی نظیر" آلفرد ماهان "که بر اهمیت سوق‌الجیشی غرب آسیا تأکید داشته‌اند، بعد از جنگ جهانی دوم همواره تلاش کرده تا سیطره خود را به طرق مختلف بر این منطقه تحمیل نماید.

جمهوری اسلامی ایران بر اساس اصول  و راهبردهای مستقل در سیاست خارجی خود که مبتنی برمخالفت با سیطره‌طلبی آمریکا برنظام بین‌الملل است، برضرورت خروج هرچه سریع‌تر آمریکا و سایر کشورهای غربی از منطقه تاکید دارد و بارها این موضوع را مطرح کرده است که امنیت منطقه  باید توسط  کشورهای آن تامین شود.

توانمندی‌های نظامی – امنیتی جمهوری اسلامی ایران که امروزه در ابعاد مختلف اثبات شده است، این انگیزه را در کشورهایی نظیر روسیه به وجود آورده که به جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان شریکی قابل‌اتکا به‌منظور حفظ ثبات و امنیت با اتکای به ظرفیت های دورن منطقه ای بنگرند.

نیروی دریایی ایران نیز در این ظرفیت سازی جایگاه ویژه ای دارد.جمهوری اسلامی ایران از مدت‌ها پیش آمادگی خود را برای همکاری با همسایگانش در تامین امنیت خلیج فارس با ارائه طرح «ابتکار صلح هرمز» اعلام کرده است .

این راهبرد که مبتنی بر همکاری و چند جانبه گرایی است ،تعهد ایران برای حفظ امنیت آبراه‌های مهم را مشخص می‌کند. اکنون نیز ناوگروه نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران متشکل از ناوشکن تمام ایرانی سهند و ناوبندر مکران  به منظور نشان دادن توانمندی های دفاعی و بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران، در عرصه آبهای بین الملللی حضور دارد.

این حضور قدرتمندانه  نشاندهنده جایگاه و نقش راهبردی ایران در معادلات امنیت جمعی در منطقه است.

نویسنده: جمشيد امین زاده

112

بیشتر بخوانید:

دیدار امیر دریادار خانزادی با فرمانده نیروی دریایی ارتش روسیه/ تاکید طرفین بر گسترش همکاری‌های دریایی