ایران پرس: «ولادیمیر پوتین»  و «شی جین‌پینگ» روسای جمهوری روسیه و چین روز چهارشنبه به‌ صورت ویدئو کنفرانس با یکدیگر گفت وگو کردند.

«ولادیمیر پوتین»  و «شی جین‌پینگ» در این نشست که یک ساعت و نیم به طول انجامید، درباره مسائل مختلفی از جمله تقویت روابط دوجانبه، تنش‌ زایی‌ های کشورهای غربی به رهبری آمریکا در منطقه شرق آسیا و پیمان های امنیتی گفت‌ و گو کردند.

پوتین روابط روسیه با چین را به عنوان نمونه‌ ای از همکاری واقعی بین دولت ها در قرن بیست و یکم توصیف و تاکید کرد: مسکو و پکن در کنار یکدیگر به طور فعال در شورای امنیت سازمان ملل، سازمان همکاری شانگهای و در گروه بریکس همکاری می کنند.

اقدامات آمریکا در منطقه ایندو پاسیفیک،از دغدغه های اصلی مسکو و پکن

روابط روسیه و چین در برهه پسا جنگ سرد با توجه به منافع و نیز تهدیدات مشترک همواره رو به گسترش بوده است. به ویژه سیاست ها و اقدامات آمریکا در منطقه ایندو پاسیفیک اکنون به یکی از دغدغه های اصلی مسکو و پکن تبدیل شده است.

در این راستا، پوتین و شی جین پینگ ضمن ابراز نگرانی درباره ائتلاف نظامی تازه تشکیل بین آمریکا، بریتانیا و استرالیا در منطقه ایندو پاسیفیک موسوم به «آکوس»، آن را برهم‌ زننده موازنه در جهان دانستند و گفتند که این پیمان امنیتی تنش‌ها در این منطقه استراتژیک را تشدید می‌کند.

از دیدگاه مسکو وپکن، آمریکا با ایجاد این گونه ائتلاف های امنیتی درصدد تغییر موازنه های کنونی در ایندو پاسیفیک است.

«یوری اوشاکوف» دستیار رئیس جمهوری روسیه در این زمینه می گوید: "ائتلاف آکوس، اساساً پایه‌های رژیم منع اشاعه اتمی را تضعیف می‌کند و به طور کلی سطح تنش نظامی را در منطقه بالا می‌برد."

واشنگتن در دوره زمامداری «جو بایدن» رویکرد بسیار سخت گیرانه ای در قبال مسکو و پکن در پیش گرفته است. آمریکا و روسیه دچار اختلافات عمیقی درباره بحران‌های منطقه ای، اتهامات متقابل در زمینه مداخله انتخاباتی، حملات سایبری، کنترل تسلیحات و موارد متعدد دیگری هستند. در عین حال، مسکو بارها مخالفت خود را با شکل گیری ائتلاف های غربی در منطقه آسیا پاسیفیک اعلام کرده و آنها را به مثابه گام های برای بی ثباتی و تنش آفرینی در این منطقه استراتژیک تلقی کرده است.

آمریکا درباره چین نیز در دوره زمامداری بایدن، سیاست ها و اقدامات سخت گیرانه و خصمانه خود را دو چندان کرده است. مقامات دولت بایدن بارها چین را مهم ترین تهدید ژئواستراتژیکی آمریکا در قرن بیست و یکم توصیف کرده اند.

 به رغم ادعاهای مقامات دولت بایدن در باره رقابت برابر با چین و تنش زدایی در روابط دو جانبه، اما آنچه از خلال مواضع و اقدامات آمریکا در قبال چین از زمان روی کار آمدن بایدن می توان دریافت؛ تلاش واشنگتن برای تقابل همه جانبه در عرصه های اقتصادی، تجاری، نظامی و امنیتی، سیاسی و سایبری با پکن و مقابله با ادعاهای دریایی آن است.

آمریکا در تلاش برای ارعاب چین که آن را مهم ترین رقیب و نیز تهدیدی بزرگ برای سلطه خود در سطح جهانی تلقی می کند، با ایجاد ائتلاف های جدیدی یعنی «کواد» مرکب از امریکا، استرالیا، ژاپن و هند و نیز ائتلاف امنیتی «آکوس» در صدد مهار پکن در منطقه ایندو پاسیفیک است.

در این راستا، واشنگتن بارها همراه با متحدان منطقه ای خود در اقیانوس آرام، به برگزاری رزمایش های مختلف مبادرت کرده و با ادعای ایجاد امنیت در تردد دریایی، به حضور خود در این منطقه شدت بخشیده است.

چین نیز برای مقابله موثر با اقدامات واشنگتن در منطقه ایندو پاسیفیک، رویکرد اتحاد نظامی با روسیه را در پیش گرفته و برگزاری رزمایش ها و گشت های دریایی مشترک نیز در همین راستا صورت می گیرد. 

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر 

117