به رغم اختلافات آلمان و روسیه درباره بحران اوکراین اما این مساله مانع از موضع مشترک دو کشور درباره برخی مسائل مهم نشده است.
یکی ازمسائل مهم، توافق هسته ای برجام است که پس از اعلام خروج آمریکا از آن، دیگر کشورهای گروه 1+5 از جمله آلمان و روسیه بر لزوم پایبندی و اجرای آن به عنوان یک توافق موفق تاکید کرده اند.
هر چند مرکل معتقد است که برجام یک توافق کامل نیست ومدعی است که باید نقایص آن برطرف شود اما با موضع دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا که خواهان برهم زدن و لغو آن است، کاملا مخالف است.
مرکل تاکید کرد که با خروج آمریکا از برجام، اوضاع پیچیده شده است اما باید توجه داشت که یک توافق ناکامل دراین باره بهتر از آن است که توافقی نباشد.
پوتین نیز بر حفظ برجام تاکید دارد و ازاقدام ترامپ برای برهم زدن برجام انتقاد کرده است.
مرکل و پوتین معتقدند که جایگزینی برای برجام وجود ندارد وبا لغو آن تهدیدات مهمی در سطح منطقه ای وبین المللی رخ خواهد نمود.
از دیگرموارد دیدگاه مشترک مرکل و پوتین لزوم احداث خط لوله گازی نورد استریم -2 است که قرار است درکنار خط لوله کنونی نورد استریم -1 گاز روسیه را از طریق دریای بالتیک به آلمان برساند.
آمریکا از دوره زمامداری باراک اوباما رئیس جمهوری قبلی آمریکا مخالفت خود را با راه اندازی این خط لوله اعلام کرده و دردوره زمامداری ترامپ نیز با تصویب و اجرایی شدن قانون تحریمی «کاتسا» علیه روسیه در صدد ممانعت از مشارکت شرکت های اروپایی در احداث این خط لوله گازی بسیار مهم برآمده است.
از نگاه مسکو دلیل واقعی این اقدام نه مجازات روسیه به دلیل دخالت ادعایی آن در انتخابات ریاست جمهوری 2016 آمریکا، بلکه اشتیاق آمریکا برای حضور در بازارانرژی اروپا از طریق افزایش قابل توجه صادرات گاز مایع به این قاره است.
پوتین: منافع خود را به هر قیمتی در مقابل آمریکا دنبال می کنیم
ولادیمیر پوتین در این باره گفت: دونالد ترامپ فقط رییس جمهوری آمریکا نیست، بلکه یک تاجر خوب هم است.
او از تجارت خود و از فروش گاز مایع در بازار اروپا دفاع می کند. من این را درک می کنم. او از منافع خود دفاع می کند. با این حال به دلیل اهمیت زیاد این خط لوله گازی مسکو مصمم است که به هرقیمت آن را اجرایی کند. به همین دلیل رییس جمهوری روسیه قول داده باهرگونه تلاش آمریکا برای متوقف کردن پروژه خط لوله گازی نورد استریم-2 مخالفت کند.
مساله دیگر موضع مشترک مرکل و پوتین درباره حمایت از مذاکرات آستانه برای حل و فصل سیاسی بحران سوریه است که آمریکا آشکارا با آن مخالف است.
بدین ترتیب آشکار است که به رغم عدم تمایل آلمان برای افزایش رویارویی با آمریکا اما در مسائل مهمی دیدگاه برلین و واشنگتن مخالف یکدیگر است، مساله ای که مسکو کاملا از آن آگاه است و به همین دلیل براتخاذ مواضع مشترک بین برلین و مسکو در این موارد تاکید می کند.134/112
بیشتر بخوانید:
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
رایزنی برجامی پوتین و مرکل در سوچی+ ویدئو
برجام؛ محور اصلی گفت وگوی تلفنی پوتین و مرکل
تاکید پوتین و مرکل بر حل سیاسی بحران سوریه