ایران پرس- یکی از اختلافات اصلی آمریکا و اروپا در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ»، مواضع متضاد دو طرف درباره سیاست‌ها و ساختار دفاعی اروپاست.

ترامپ بر این مساله تاکید دارد که اروپا باید ضمن برعهده گرفتن هزینه‌های دفاعی در قالب ناتو، میزان تعیین شده برای بودجه دفاعی یعنی 2 درصد تولید ناخالص داخلی را رعایت‌کند.

این موضع ترامپ با مخالفت شدید سران اروپایی به ویژه فرانسه و آلمان مواجه شده است.

دیدار ترامپ از پاریس به بهانه شرکت در مراسم صدمین سال پایان جنگ جهانی اول فرصتی برای تبادل نظر وی با «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه بود.

قبل از این سفر مکرون در اظهاراتی از لزوم ایجاد ارتش اروپایی  سخن گفته بود که با واکنش شدید ترامپ مواجه شد. 

به گفته مکرون: خروج آمریکا از پیمان نیروهای هسته‌ای میانبرد، امنیت اروپا را در معرض خطر قرار می‌دهد، لذا تشکیل یک ارتش کاملاً اروپایی برای حمایت اروپا در برابر تهدیدهای «چین، روسیه و حتی آمریکا» ضرورت دارد.

در مقابل ترامپ پس از ورود به پاریس اظهارات مکرون را درخصوص ضرورت تشکیل یک ارتش اروپایی به شدت مورد انتقاد قرار داد و آن را توهین‌آمیز توصیف‌کرد. 

ترامپ در توئیتر خود تاکید کرد: مکرون پیشنهاد می‌کند اروپا برای محافظت از خود در برابر آمریکا، چین و روسیه می‌بایست ارتش ویژه خود را داشته باشد، این بسیار اهانت‌آمیز است.

البته اروپا باید سهم خود از بودجه ناتو که آمریکا بخش بزرگی از آن را تامین می‌کند، بپردازد.

بعد از توییت‌های تند و سرزنش‌آمیز ترامپ علیه مکرون، ترامپ در دیدار با رئیس جمهوری فرانسه در نوعی عقب‌نشینی مکرون را «دوست خوب» خود خواند.

با این حال، در جریان دیدار این دو در روز شنبه، مکرون ضمن تکرار موضع قبلی خود حتی بر لزوم خرید تسلیحات اروپایی تاکید کرد. مکرون گفت: آنچه نمی‌خواهم ببینم این است که کشورهای اروپایی بودجه دفاعی خود را به منظور خرید اسلحه و تجهیزات آمریکایی پرداخت می‌کنند.

مکرون بر این تصور است که با افزایش بودجه دفاعی اروپا خواهد توانست به استقلال داخلی دست پیدا کند.

از دیدگاه وی یکی از عناصر اصلی این استقلال دفاعی، وابستگی نداشتن به تسلیحات آمریکایی و تقویت بنیه تسلیحاتی اروپا از طریق خرید تسلیحات از شرکت‌های اروپایی است. ضمن اینکه مکرون بر لزوم ایجاد ساختار امنیتی جدیدی در اروپا با مشارکت روسیه تاکید کرده است که اصلا خوشایند ترامپ نیست.

همچنین یکی از دغدغه‌های مهم مکرون و سایر سران اروپایی به استثنای بریتانیا، مساله خروج آمریکا از پیمان نیروهای هسته‌ای میانبرد (آی ان اف) است که می‌تواند امنیت اروپا را به طور جدی در معرض مخاطره قرار دهد. اروپایی‌ها مصرانه از واشنگتن می‌خواهند که بار دیگر پایبندی خود را به این پیمان امنیتی بسیار مهم اعلام کند.

روسیه نیز به عنوان طرف دیگر این پیمان درباره تبعات فاجعه‌بار اقدام آمریکا در خروج از پیمان «آی ان اف» تاکید کرده است. 

«آلکسی میشکوف» Alexei Meshkov سفیر روسیه در فرانسه هشدار داد: خروج آمریکا از پیمان نیروهای هسته‌ای میانبرد می‌تواند عواقب فاجعه‌آمیزی برای امنیت کل قاره اروپا داشته‌باشد.

مسکو درعین حال پیشنهاد مکرون درباره مشارکت روسیه در ساختار امنیتی جدید اروپا را علامتی امیدوار کننده‌ای برای تجدید روابط  روسیه و اروپا  تلقی می‌کند، اما آمریکا که در سال‌های اخیر همه تلاش خود را صرف ایجاد شکاف هرچه بیشتر بین روسیه و اروپا کرده‌است، با هرگونه ابتکاری که باعث نزدیک شدن روسیه با اروپا شود، مخالف است.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

141/120

بیشتر بخوانید:

ساز ناسازگاری ترامپ با مکرون و آب و هوای پاریس

پاریس؛ نمایش رویکرد ضد اروپایی ترامپ/ تحلیل