ایران پرس - هند و امارات با صدور بیانیه ای مشترک، تروریسم و افراط گرایی را عامل به خطر افتادن صلح و امنیت جهانی اعلام و بر همکاری دو جانبه برای مقابله با تروریسم تاکید کردند.

این بیانیه در پایان سفر «شاهزاده محمد بن زاید بن سلطان آل نهیان» ولیعهد امارات از هند صادر شد. ولیعهد امارات چهارشنبه گذشته برای سفری سه روزه و شرکت در مراسم روز جمهوری هند به عنوان مهمان ویژه وارد دهلی نو شده بود. 

در سفر این مقام اماراتی به هند، دو کشور 13 توافقنامه در زمینه انرژی، دفاعی و تجاری امضا کردند. در ادامه بیانیه مشترک هند و امارات آمده است، استفاده از تروریسم توسط هر فرد، سازمان، دولت و یا کشوری، غیر قابل قبول است. 

این دومین سفر ولیعهد امارات به هند بود، وی در ماه فوریه سال 2016 نیز به دهلی نو سفر کرده بود.

افزایش مناسبات تجاری هند و امارات

مناسبات تجاری هند و امارات در سال های اخیر روند روبه رشدی داشته، بطوریکه تجارت دو جانبه آنان در سال 2015-2016 حدود 50 میلیارد دلار برآورد شد. حضور بیش از دو و نیم میلیون نفر از اتباع هند در امارات موجب شد بیشترین جمعیت خارجی این کشور را هندی ها تشکیل دهند. برنامه دهلی نو و ابوظبی برای توسعه مناسبات در بخش های مختلف به ویژه در حوزه تجاری، دفاعی و انرژی موجب شد تا گفتگوهای ولیعهد امارات در این سفر به هند، مذاکرات راهبردی لقب بگیرد.

نیاز متقابل هند و امارات به یکدیگر

هند برای حفظ و ارتقاء میانگین نرخ رشد اقتصادی بالای شش درصد، بشدت به انرژی نیاز دارد و امارات از جمله گزینه هایی است که دهلی نو در روابط خارجی خود آنرا مد نظر قرار داده است. هند برای آنکه رشد اقتصاد خود را به عنوان قدرت نوظهور اقتصادی حفظ کند، به سرمایه گذاری های جدید نیار دارد که امارات از این ظرفیت مورد انتظار دهلی نو برخوردار است. در مقابل، امارات هم که تبدیل به باراندازی برای تجارت منطقه ای شده است، به تکنولوژی وفناوریهای جدید هند برای توسعه تجارت الکترونیک نیازدارد.

در بیانیه مشترک دو کشور از تروریسم به عنوان عاملی برای بی ثباتی منطقه و جهان یاد شده، اما عملکرد امارات در حمایت از برخی گروه های تروریستی و جریان های خشونت طلب در منطقه، انکار ناشدنی است. امارات علاوه بر آنکه در بیش از پنج سال گذشته آشکار و پنهان از تروریسم در منطقه از جمله در سوریه حمایت کرده است، در دوران حکومت گروه افراطی طالبان در افغانستان، حاکمیت این گروه را به رسمیت شناخت. بنا بر این، موضع امارات درباره به خطر افتادن امنیت جهانی در اثر گسترش تروریسم و نگرانی از آن، از نظر افکار عمومی پذیرفته نیست، زیرا ابوظبی خود حامی برخی گروه های تروریستی است.

ناخرسندی پاکستان از گسترش همکاری های هند و امارات

البته در چنین شرایطی توسعه همکاری های راهبردی هند و امارات می تواند موجب ناخرسندی پاکستان هم بشود.

امارات و پاکستان که در گذشته با به رسمیت شناختن حکومت طالبان در افغانستان، بشدت به هم نزدیک شده و در سال های اخیر هم مناسبات آنان حفظ شده بود، از همکاری راهبردی دهلی نو و ابوظبی نگران خواهد شد. به خصوص آنکه سفیر امارات در هند از عملیات محدود ارتش هند در خاک پاکستان علیه تروریست ها حمایت کرده است.  114/111