دونالد ترامپ در واقع زمانی با پوتین دیدار می کند که با دستگاه اطلاعاتی امریکا بر سر موضوع دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری امریکا به جانبداری از خود، دچار اختلاف است.
ترامپ همچنین روز پنج شنبه در پیامی توییتری، بار دیگر تاکید کرد که روسیه دخالتی در انتخابات امریکا نداشته است.
همزمان و از سوی دیگر، مخالفت ترامپ با هم پیمانان اروپایی خود بر سر موضوعاتی همچون تجارت و توافقنامه هسته ای ایران (برجام) و همچنین مواضع دمدمی مزاجانه ترامپ در خصوص ناتو، سران اروپا را بر آن داشت تا بر ضرورت استقلال از امریکا با یکدیگر مذاکره کنند.
ترامپ اما پیش از این نیز در حاشیه نشست گروه بیست در سال گذشته در هامبورگ، با پوتین دیدار کرده بود. دو طرف چهار ماه پس از آن در نشست سران اقتصادی آسیا و اقیانوسیه در ویتنام با یکدیگر دیدار کردند.
با این حال، دیدار پیش رو اولین دیدار رسمی میان دو طرف است.
ترامپ و پوتین قرار است روز 16 ژوئیه در هلسینکی (شهری که همواره میزبان دیدار میان سران امریکا و روسیه بوده است) با یکدیگر دیدار کنند.
در این دیدار موضوعاتی همچون جنگ در سوریه، روابط امریکا و روسیه و موضوعات دیگر مربوط به امنیت ملی را مورد بحث و بررسی قرار دهند.
نگرانی های اروپا از نتایج دیدار پوتین و ترامپ
به دلیل انجام این دیدار اما ترامپ در نشست سران ناتو در بروکسل حضور نخواهد داشت و همچنین، برنامه سفر وی به بریتانیا لغو می شود.
اما اینها مسائلی نیستند که سران اروپا را نگران می کند؛ چرا که خود آنها نیز به طور معمول با پوتین دیدار می کنند.
مشکل اینجا است که سران اروپایی هیچ تصوری از نتیجه دیدار میان ترامپ و پوتین ندارند؛ و در عین حال به این موضوع آگاهند که ترامپ تمایل زیادی دارد تا حتی اروپائیان را نیز از تعادل خارج کند.
رییس جمهوری امریکا در همین راستا تعرفه هایی بر واردات فولاد و آلومینیوم از اتحادیه اروپا و سایر هم پیمانان امریکا اعمال کرد. ترامپ همچنین تهدید کرده است که این تعرفه ها را در خصوص واردات اتومبیل نیز وضع کند. به این ترتیب ترامپ به نوعی خطر بروز جنگ تجاری همه جانبه را افزایش داده است.
در همین حال، «دونالد ترامپ» خواستار عضویت مجدد روسیه در گروه هفت شده و نشست این گروه را که اوایل این ماه برگزار شد، به طور غیرمنتظره ای ترک کرد.
به این ترتیب، سران اروپایی انتظار دارند که در پایان نشست هلسینکی نیز اقدامی غیرقابل انتظار از ترامپ سر بزند؛ اقدامی که ممکن است کاملا برای آنها خطرآفرین باشد.
در واقع، کشورهای اروپایی نگران این نیستند که امریکا و روسیه در نتیجه نشست هلسینکی به طور عمومی به یک توافق برسند؛ بلکه این نگرانی را دارند که توافق ترامپ و پوتین بر سر موضوعی باشد که آنها تصور آن را نیز نمی کنند.
البته باید گفت: زمینه هایی نیز برای این نگرانی وجود دارد.
ترامپ در دیدار تاریخی خود با «کیم جونگ اونگ» رهبر کره شمالی در سنگاپور که اوایل این ماه برگزار شد، از پیونگ یانگ قول گرفت تا به خلع سلاح کامل هسته ای شبه جزیره کره متعهد باشد؛ در حالی که به زمان دقیق وقوع این امر اشاره ای نکرد.
ترامپ در مقابل متعهد شد تا تمرین های نظامی مشترک با کره جنوبی را تعلیق کرده و به کیم این امکان را دهد که کره شمالی را به عنوان عضوی از جامعه بین الملل معرفی کند.
اما درخصوص شخصی مانند پوتین خطر بیشتری وجود دارد. وی برخلاف کیم چهره جنجالی به شمار نمی رود، و تعامل وی با رییس جمهوری امریکا نیز موضوع جدیدی نیست.
به گفته کارشناسان، پوتین همچنین از ذکاوت بیشتری نسبت به کیم برخوردار بوده و به راحتی می تواند در معامله با ترامپ، سود بیشتری نسبت به کیم نصیب خود کند.
ترامپ ممکن است در هلسینکی درست مانند سنگاپور عمل کند.
وی ممکن است متعهد شود تا تمرین های نظامی ناتو در لهستان و کشورهای حوزه بالتیک متوقف شود (روسیه با انجام این تمرین های نظامی مخالف است.)
رییس جمهوری آمریکا همچنین ممکن است، بدون اینکه در ارتباط با موضوع «کریمه» و اوکراین امتیازی بگیرد، با تخفیف تحریم های روسیه موافقت کند.
(ترامپ از سران گروه هفت به دلیل جانبداری از اوکراین انتقاد کرده و گفته بود از آنجایی که مردم کریمه به زبان روسی صحبت می کنند، این منطقه به روسیه تعلق دارد.)
در همین حال، «ینس استولنبرگ» دبیرکل ناتو در نشست سران اتحادیه اروپا در بروکسل در روز پنج شنبه نشست آتی در هلسینکی را «نشانه قوت» نامید و گفت که مذاکره مستقیم با روسیه به نفع ناتو است.
استولنبرگ همچنین تاکید کرد که ناتو و اروپا خواستار وقوع جنگ سرد جدیدی نیستند و زمینه هایی برای همکاری با روسیه وجود دارد.
وی در عین حال گفت که لزومی ندارد در بسیاری از موارد، فشار بر روسیه کاهش یابد.
به هرحال نتیجه نشست پوتین و ترامپ، بستگی زیادی به عملکرد رییس جمهوری امریکا در این نشست دارد.
کشورهای اروپایی در نشست سران ناتو در بروسکل نگران این بودند که ترامپ عملکردی مانند نشست سران گروه هفت داشته باشد.
کارشناسان معتقدند در صورتی که ترامپ با پشتوانه هم پیمانان خود به دیدار با پوتین رود، می تواند دست آورد بهتری داشته باشد، اما در مقابل، اگر ترامپ با اختلاف نظر با هم پیمانان خود در این نشست شرکت کند، از موقعیت ضعیفی برخوردار خواهد بود.
در این صورت، این خطر وجود دارد که ترامپ در این دیدار امتیازهای زیادی به پوتین دهد.
مترجم: زهره خزایی
116/112
بیشتر بخوانید:
شورای آتلانتیک: چشم انداز ناامید کننده دیدار احتمالی ترامپ و پوتین
راشاتودی: موضوع مذاکرات آینده ترامپ و پوتین