ایران پرس- سرانجام پس از فراز و فرودهایی چند ماهه تکلیف ریاست پارلمان عراق روشن شد و «محمد الحلبوسی» با رأی اکثریت نمایندگان، به‌عنوان رئیس چهارمین دوره پارلمان عراق انتخاب شد.

در جریان رأی گیری برای انتخاب ریاست پارلمان جدید عراق، «محمد الحلبوسی» 169 رای، «خالد العبیدی» 89 و «محمد الخالدی» چهار رای کسب کردند و در نهایت «الحلبوسی» که مورد حمایت فراکسیون «الفتح» (نزدیک به الحشد الشعبی) بود به‌ عنوان  ریاست جدید پارلمان انتخاب شد. 

«سید رضا صدرالحسینی»، تحلیلگر ارشد مسائل غرب آسیا گفت: رویکرد پارلمان کنونی و دولت آینده عراق، ضد آمریکایی خواهد بود.  «سیدرضا صدرالحسینی» افزود: اتفاق بسیار خوبی افتاد و فرد جوان از اهل تسنن که جوانترین رئیس پارلمان عراق است با انرژی زیاد انتخاب شده است تا بتواند در حل مشکلات عراق نقش موثری ایفا کند.

صدرالحسینی افزود: هزینه‌های هنگفتی که آمریکا، انگلیس و عربستان برای اختلاف‌افکنی و طایفه‌گری در عراق انجام دادند اکنون از مردم عراق شکست خورند.

وی اضافه کرد: مردم عراق در روش و روند پارلمان خود و در انتخابات نمایندگان مورد نظر خود به آمریکایی‌ها یک «نه» بزرگ گفتند.  

پس از ماه‌ها بلاتکلیفی که در پی انتخابات پارلمانی ماه مه گذشته بر عرصه سیاسی عراق حاکم بود، سرانجام انتخاب رئیس پارلمان جدید این کشور به منزله گام موثر عراقی‌ها در مسیر ساماندهی سیاسی در دوران پساداعش محسوب می‌شود.

مردم عراق در ماه مه 2018 در اولین انتخابات پارلمانی این کشور پس از شکست داعش به پای صندوق‌های رای رفتند اما در پی بروز شبهاتی درباره روند شمارش آراء، اعلام نتایج نهایی این انتخابات تا ماه گذشته به تاخیر افتاد.

با وجود شمارش دستی آرای انتخاباتی، تغییر چندانی در نتایج رخ نداد. نکته قابل تامل آنکه رویدادهای پس از انتخابات پارلمانی عراق سبب به تعویق افتادن انتخاب رئیس پارلمان، رئیس جمهوری و نخست وزیرعراق شد.

اما انتخاب رئیس پارلمان جدید عراق نویدبخش فاصله گرفتن عراق از افتادن در یک خلاء سیاسی است. این انتخاب که با آرای نسبتا بالایی و از میان گروه‌های مختلف عراقی صورت گرفت نشانه همدلی بوجود آمده میان جریانات مختلف سیاسی این کشور است که این روند زمینه را بیش از پیش برای انتخاب رئیس جمهوری عراق و به تبع آن نخست وزیر این کشور مهیا خواهد کرد.

 دراین میان نکته قابل تامل آنکه انتشار خبرنامه مرجعیت به تمامی احزاب و گروه‌ها مبنی بر اینکه هیچ یک از افرادی که در گذشته پست یا سمتی در اختیار داشته‌اند صلاحیت گرفتن پست نخست وزیری را ندارند از سوی دفتر ایشان، باعث شد تا حدود زیادی تکلیف مردم و بخصوص جریانات سیاسی مشخص شود و گره کور بن‌بست در فضای سیاسی این کشور باز شود.

از نتایج اولیه این پیام راهگشا فراهم شدن شرایط برای مطرح شدن چهره‌های جدید کمتر شناخته شده اما با انگیزه بالا در عرصه سیاسی این کشور است.

تحولات عراق نشان داد که فصل الخطاب «آیت الله سیستانی» می‌تواند یکبار دیگر همچون فتوای تاثیرگذار مبارزه با داعش، عراق را از بحران سیاسی کنونی خارج کند و طرحی‌نو برای حکومت‌داری دراندازد.

همین فضای سیاسی جدید بود که فرصت را به نسل جوان‌تر برای ارتقاء در عرصه سیاسی عراق فراهم کرد. «الحلبوسی» به عنوان استانداری موفق (در الانبار) و چهره‌ای معتدل در سیاست شناخته می‌شود و تاکید وی در اولین سخنانش پس از انتخاب شدن به عنوان رئیس پارلمان عراق بر ادامه مبارزه با تروریسم و رفع مشکلات اقتصادی نویدبخش بوجود آمدن ظرفیت‌های جدید در عرصه سیاسی عراق در پیگیری مطالبات مردم و نفی دخالت‌های مغرضانه دولت‌های غربی در تصمیم‌سازی برای مردم عراق است.  139/120

نویسنده: بیژن نجفی

بیشتر بخوانید:

نخستین موضع‌گیری رئیس پارلمان جدید عراق

گزارش: انتخاب رئیس پارلمان جدید عراق؛ پایان بن‌بست سیاسی

قاسمی: تهران از تصمیمات نمایندگان منتخب مردم عراق حمایت می‌کند

محمد الحلبوسی رئیس جدید پارلمان عراق شد+ ویدئو