سید رضی عمادی- ترور رفیق الحریری 14 فوریه 2005 انجام شد. نخست وزیر اسبق لبنان به همراه 21 نفر دیگر در این عملیات جان باختند.
در حالی که مخالفان داخلی و خارجی حزب الله لبنان، سوریه و حزب الله را به دست داشتن در این ترور متهم می کردند، هم حزب الله و هم سوریه بارها هر گونه دخالت در این جنایت را رد کردند.
سازمان ملل متحد برای نخستین بار دادگاه بین المللی را در شهر لاهه هلند برای رسیدگی به یک عملیات تروریستی تشکیل داد.
دادگاه بین المللی ویژه ترور رفیق الحریری در سال 2009 تشکیل شد. بنابراین، حکمی که دادگاه روز گذشته (18 اوت) صادر کرد، پس از 11 سال بررسی و تحقیق صادر شد.
به لحاظ شکلی، این دادگاه با شنود تلفن ها پیش از ترور الحریری، گفت و گو با 297 شاهد این پرونده و تشکیل یک پرونده 2600 صفحه ای، فعالیت خود را انجام داد که نشان می دهد اقدام های جامعی از زمان آغاز تا صدور حکم دادگاه انجام شد.
به لحاظ نتیجه دادگاه، این حکم از دو جهت اهمیت دارد. نخستین دلیل اهمیت این است که با وجود ادعاها و اتهامات بی اساس اولیه، تحقیقات 11 ساله دادگاه، حقانیت حزب الله را ثابت کرد. حکم دادگاه نه تنها سازمان حزب الله را از دخالت در این ترور تبرئه کرد بلکه 4 عضو آنرا نیز تبرئه کرد.
علاوه بر این، "دیوید ری"، قاضی دادگاه بین المللی ویژه ترور حریری اعلام کرد: «سید حسن نصرالله و رفیق الحریری روابط خوبی با یکدیگر داشته اند.» این نشان می دهد دادگاه حتی به جزئیات نیز تمرکز کرده است.
دومین دلیل اهمیت دادگاه، تبرئه سوریه از دخالت در این جنایت است، موضوعی که صریحاً در حکم صادره، اعلام شد.
این در حالی است که جریان غرب گرا در داخل لبنان و در سطح منطقه فشار زیادی به سوریه در خصوص ترور رفیق الحریری وارد کردند و سوریه نیز حدود 14 هزار نظامی خود را از لبنان تحت این فشارها خارج کرد.
با توجه به این حکم، "احمد الکزبری"، عضو مجلس نمایندگان سوریه گفت: «سیاستمداران لبنان باید به خاطر اتهامات جعلی، از دولت سوریه و مردم این کشور عذرخواهی کنند.»این حکم، اما دو نکته مبهم نیز دارد که باید ابعاد آن مشخص شود.
نکته نخست این است که "دیوید ری"، قاضی دادگاه صریحاً اعلام کرد ترور الحریری عملیاتی تروریستی بوده که برای اهداف سیاسی انجام شده است.
با این حال، مشخص نیست که چه کسانی و چه گروههایی و یا حتی چه بازیگران خارجی اهداف سیاسی خود را در لبنان یا حتی منطقه غرب آسیا از طریق ترور رفیق الحریری که 10 سال نخست وزیری لبنان را بر عهده داشته، پیگیری می کردند.
رفیق الحریری بین سال های 1992 تا 1998 و همچین 2000 تا 2004 نخست وزیر لبنان بود. نکته مبهم دیگر این است که چرا دادگاه صرفاً در بررسی این پرونده، اتهامات علیه اعضای حزب الله لبنان را بررسی کرده و حاضر نشد درخواست حزب الله را برای بررسی نقش احتمالی رژیم صهیونیستی در جریان این ترور بررسی کند.
حزب الله لبنان ضمن اینکه اتهامات مطرح شده علیه خود در این ترور را رده کرده بود، دلایلی ارائه کرد که از دست داشتن رژیم صهیونیستی در این ترور حکایت دارد، اما این دلایل هرگز در دادگاه بررسی نشد.
نکته پایانی اینکه؛ با وجود رد دست داشتن حزب الله در ترور رفیق الحریری، مخالفان مقاومت همچنان با مانور بر نام «سلیم عیاّش»، هجمه علیه حزب الله را حفظ کرده و ادامه می دهند، در حالی که قاضی دادگاه بین المللی ترور رفیق الحریری اعلام کرد: «متن تماس های بررسی شده به کشف گروهکی که پشت پرده این ترور بود، منجر شد.»
هدف تداوم این هجمه ها نیز به شرایط کنونی لبنان و بهره گیری از آن برای تشکیل دولتی بدون مشارکت حزب الله است.
بیشتر بخوانید:
دادگاه لاهه: هیچ دلیلی وجود ندارد که رهبران حزبالله و سوریه در ترور الحریری دست داشتهاند