ایران پرس - رئیس ستاد مشترک ارتش ترکیه که به همراه رئیس اطلاعات این کشور و سخنگوی اردوغان به واشنگتن سفر کرده است، با همتای آمریکایی خود درباره تحولات عراق و سوریه دیدار و گفت و گو کرد.

سفر خلوصی آکار به امریکا و دیدار وی با جوزف دانفورد، پیش از سفر اردوغان به واشنگتن، از ابعاد مختلف قابل تحلیل و ارزیابی است.

 بویژه که این دیدار پس از اجلاس چهارم آستانه درباره بحران سوریه و دیدار و گفت و گوی روسای جمهوری ترکیه و روسیه در سوچی انجام شده است.

لذا سفر نظامی ارشد ترک به امریکا پس از توافق آستانه برای ایجاد مناطق کاهش تنش و انتشار خبر تلاش ترکیه برای اعزام نیروی نظامی به سوریه از سوی معارضان سوری، در پوشش اجرای طرح ایجاد مناطق «عاری از تنش» در مناطق شمالی سوریه توجه محافل سیاسی را به خود جلب کرده است.

گسترش حضور نظامی آمریکا در سوریه و عراق

 

 وزارت دفاع روسیه نیز از آمادگی مسکو و واشنگتن برای ازسرگیری هماهنگی هوایی در سوریه خبر داده است. لذا به نظر می رسد ترکیه برای عقب نماندن از قافله معاملات و معادلات عرصه میدانی سوریه، از یکسو در مذاکرات آستانه حاضر شده و با ایجاد منطقه کاهش تنش درسوریه موافقت کرده است و از سوی دیگر در پی افزایش حضور نظامی خود در سوریه است و به موازات این دو در جستجوی رایزنی با امریکا برای به اصطلاح مدیریت بحران در عراق و سوریه است.

بویژه که برخی محافل سیاسی در عراق از خیز پنهان آمریکا برای حضور درغرب عراق و شرق سوریه؛ خبر داده اند. لذا این نگرانی نزد مقامات ترک بوجود آمده است که حضور آتی امریکا در این دو کشور نافی منافع آنکارا نباشد.

ازطرفی ایفای نقش ترکیه در اجرای توافق واشنگتن / مسکو برای هماهنگی هوایی در حریم هوایی سوریه، موضوعی است که ترکیه را نسبت به تحولات جاری در سوریه حساس کرده است.

این مسئله البته پس از توافق مقامات ارشد ارتش ترکیه / روسیه و امریکا برای اقدام نظامی در سوریه نزد رهبران آنکارا اهمیت پیدا کرده است. از طرفی برخی محافل سیاسی معتقدند علیرغم آگاهی امریکا و سازمان ملل از همه آنچه در اجلاس چهارم آستانه برای حل بحران سوریه گذشت، اما امریکا بی میل نیست مدیریت بازیگرانی همچون روسیه / ایران و ترکیه را در حل بحران سوریه به چالش بکشد.

از اینرو واشگتن به رغم همه تلاشهای جاری بازیگران منطقه ای، طرح خود را برای حضور نظامی در عراق و سوریه پیش می برد و در این رهگذر ترکیه مایل نیست همکاری با امریکا در فردای تحولات سوریه و عراق از دست بدهد.

بویژه که گفته می شود امریکا برای نیل به اهدافی همچون دستیابی به میدان‌های نفتی و گازی منطقه بادیه الشام در سوریه و همچنین استان‌های غربی عراق، استفاده از بافت و ساختار جمعیتی و دینی، مذهبی این مناطق را دستمایه خود قرارداده است.

بعلاوه اینکه حضور امریکا دراین مناطق به معنای خلاء قدرت برتر درمنطقه و وارد کردن عراق و سوریه به جنگی  فرسایشی است تا از این رهگذر به منافع حداکثری سیاسی / اقتصادی و نظامی خود دست یابد. 

ترکیه نیز در همکاری با امریکا علاوه در پی داشتن دستی بر آتش تحولات جاری منطقه است و ملاحظات ومنافع خود در این عرصه دنبال کند.

به افزایش رایزنی مقامهای نظامی و سیاسی و رفتارهای بعضا متناقض ترکیه از آستانه و سوچی گرفته تا واشنگتن از همین زاویه باید نگریست. 113/111

بیشتربخوانید:

انتقاد آنکارا از بیانیه دولت ترامپ درباره نسل‌کشی ارامنه/تحلیل

تظاهرات مردم ترکیه ضد حمله موشکی آمریکا به سوریه در آنکارا

جاسوسی سفارتخانه های ترکیه در جهان؛ خدمت یا خیانت دولت آنکارا/ تحلیل

سفر رکس تیلرسون به آنکارا در سایه اختلافات آمریکا و ترکیه/ تحلیل

گسترش حضور نظامی آمریکا در سوریه و عراق