ایران پرس: حضور «دونالد ترامپ» در پاریس برای مراسم بازگشایی کلیسای نوتردام، این رویداد را به یک نشست مهم  دیپلماتیک درباره آینده جنگ اوکراین تبدیل کرد.

«امانوئل مکرون» رئیس جمهور فرانسه نشستی سه جانبه با دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا و «ولادیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین در پاریس برگزار کرد.

خبرگزاری رویترز درباره این نشست نوشت: "سفر ترامپ به پاریس به عنوان فرصتی زودهنگام به ماکرون برای ایفای نقش میانجی بین اروپا و رئیس جمهور آینده آمریکا تلقی می‌شود."

اوکراین به چالشی جدی بین اروپا و آمریکا تبدیل شده است. دونالد ترامپ در مبارزات انتخاباتی خود گفته بود یکی از اولین تصمیمات پس از ورود به کاخ سفید پایان دادن به جنگ اوکراین است. سران کشورهای اروپایی نگران میزان تعهد ترامپ به ناتو و حمایت او از اوکراین در مناقشه جاری علیه روسیه هستند.

رئیس‌جمهور فرانسه با برگزاری نشستی سه جانبه با رئیس جمهور منتخب آمریکا و رئیس جمهور اوکراین، به‌دنبال «میانجی‌گری زودهنگام» بین دولت آینده آمریکا و اروپا است.

به گزارش رویترز، ماکرون علاوه‌ بر میانجی‌گری بین ترامپ و اروپا بر سر مسئله ناتو و اوکراین، به دنبال کسب امتیاز از طریق تعامل با ترامپ است.

این باور در سطح محافل سیاسی و رسانه ای غرب حاکم است که ترامپ یک تاجر و اهل معامله است، به همین دلیل می توان با او به یک نقطه تفاهم درباره اختلافات متحدان دو سوی اقیانوس اطلس رسید. 

جنگ اوکراین اما متفاوت از دیگر موضوعات مورد اختلاف میان دولت دوم ترامپ و اروپا است. بسیاری از جمهوریخواهان مخالف کمک مالی و نظامی به اوکراین و خواهان خاتمه این جنگ هستند.

اکنون مهمترین موضوع چگونگی خاتمه دادن به این جنگ است. در اروپا نیز به این باور رسیده اند که چشم انداز روشنی از جنگ اوکراین با وجود کمکهای مالی و تسلیحاتی به ارتش اوکراین وجود ندارد.

در داخل اوکراین نیز تقریبا همین نگاه حاکم وگمانه زنی‌هایی درباره چگونگی پایان دادن به جنگ اوکراین مطرح است.

«اولکساندر کامیشین» مشاور جدید امور راهبردی «ولودیمیر زلنسکی»، رئیس جمهور اوکراین در مصاحبه‌ای درباره دولت دوم «دونالد ترامپ» گفت: "همه انتظار دارند که آمریکا کنار بکشد. اما ترامپ فردی اهل معامله است. او می‌خواهد معامله کند. رئیس جمهور کشور من هم فردی اهل معامله است و آنها با هم معامله خواهند کرد."

آمریکا بزرگترین کمک کننده مالی و تسلیحاتی به اوکراین است. از زمان آغاز حمله روسیه به  اوکراین آمریکا حدود 65 میلیارد دلار به اوکراین کمک کرده است، ولی اکنون این دیدگاه ترامپ است که در نهایت چگونگی پایان جنگ اوکراین را رقم خواهد زد.

زلنسکی توقف جنگ و مذاکره با روسیه را به شرط عضویت در پیمان  ناتو پذیرفته است، اما نه دولتهای اروپایی و نه آمریکا نمی خواهند با پذیرش اوکراین در ناتو خود را به طور مستقیم با روسیه درگیر کنند.

آمریکا پیشنهاد تضمین امنیتی به اوکراین داده است. در همه سناریوهایی که درباره طرح صلح اوکراین مطرح شده اوکراین می بایست از بخشی از سرزمین هایی که به تصرف روسیه درآمده، صرف نظر کند.

مشاوران ترامپ می‌خواهند با استفاده از تهدید و تشویق، مسکو و کی‌یف را به مذاکرات وادار کنند. این استراتژی شامل متوقف‌کردن کمک‌های نظامی به کی‌یف در صورت مخالفت اوکراین با گفت‌وگوها و افزایش حمایت آمریکا از آن کشور در صورت رد پیشنهاد مذاکره توسط روسیه است.

«یوجین رومر» تحلیلگر پیشین اطلاعاتی ایالات متحده در امور روسیه که اکنون در اندیشکده کارنگی برای صلح بین‌المللی فعالیت می‌کند، گفت: "پوتین عجله‌ای ندارد، رهبر کرملین تمایلی به کنارگذاشتن شروطش در آتش‌بس و مذاکرات، از جمله انصراف کی‌یف از عضویت در ناتو و واگذاری چهار استان شرقی اوکراین به روسیه را نشان نداده است."

به گفته رومر، پوتین احتمالاً زمان می‌خرد، اراضی بیشتری تصرف می‌کند و منتظر می‌ماند تا ببیند ترامپ چه امتیازاتی برای کشاندن او به میز مذاکره خواهد داد.

نویسنده: مرتضی مکی

117