ایران پرس - در ادامه رایزنی های ایران و کشورهای اروپایی درباره سرنوشت برجام، «سیدعباس عراقچی»  معاون وزیر امور خارجه ایران و «والتر لیندنر» معاون وزیر امور خارجه آلمان، تحولات برجام را بررسی و براجرای تعهدات از سوی همه طرفها تاکید کردند.

در همین حال؛ «نیکی هیلی»، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد طی اظهاراتی در نشست روز پنجشنبه شورای امنیت با تکرار اتهام های بی اساس درباره برنامه موشکی ایران ادعا کرد آمریکا کماکان به برجام متعهد است.

این در حالی است که «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا 12 ژانویه همزمان با تمدید تعلیق تحریم‌های هسته‌ای ایران، چهار شرط شامل تغییر برخی مفاد برجام، دسترسی به سایت‌های نظامی، دائمی شدن محدودیت‌ها در برجام و تحریم و تضعیف توان موشکی ایران را برای باقی ماندن آمریکا در برجام تعیین کرده است.

به نظر می رسد آمریکا سعی دارد تلفیقی از چند موضوع را در قالب مجموعه ای از ادعاهای اثبات نشده در کنار هم قرار دهد تا پازل نقض برجام را کامل کند.

برهم زدن برجام برای آمریکا، چالش هایی فراتر از مخالفت های تجاری اتحادیه اروپا به همراه دارد

مقام های کاخ سفید اما می دانند که  برهم زدن توافق هسته ای بدون شواهد روشن مبنی بر موارد نقض آشکار از سوی ایران،  برای آمریکا چالش هایی فراتر از مخالفت های تجاری اتحادیه اروپا را به همراه  خواهد  شد.

تیرمن، مدیر اجرایی مرکز مطالعات بین المللی MIT و متخصص روابط بین الملل در حوزه ایران می گوید: «هر گونه تلاش برای اضافه کردن عوامل دیگری مانند سیاست ایران در سوریه یا حقوق بشر در این گفت و گو، یک استراتژی برای نابود کردن توافق تسلیحات هسته ای که اکنون روی میز است، محسوب می شود.»

وی تصریح می کند:

«زمانی که نو محافظه کاران این گونه سخن می گویند، مردم متوجه می شوند که آنها قصد دارند از این روش برای تخریب تلاش های دیپلماتیک در جهت جلوگیری از گسترش سلاح های هسته ای استفاده کنند.»

«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه روز پنجشنبه در نشست شورای امنیت سازمان ملل که با موضوع منع گسترش سلاح های کشتار جمعی برگزار شد تاکید کرد: مسکو نمی تواند اجازه دهد که منفعت های سیاسی برخی کشورها برجام را تهدید کند.

لاوروف خاطر نشان کرد، طرف‌های اروپایی برجام هم به‌خوبی خطرات مساله مذاکرات مجدد درباره برجام را درک کرده‌اند و آن را نخواهند پذیرفت.

از طرفی دیگر عبوراز قطعنامه 2231 شورای امنیت که در تایید برجام تصویب شده است، چالش دیگری برای آمریکا محسوب می شود. 

«محمدرضا ضیایی بیگدلی» مدرس حقوق بین الملل دانشگاه علامه می گوید: 

«این قطعنامه بر اساس ماده 25 منشور شورای امنیت صادر شده است؛ ماده ای که ناظر بر اعضای شورای امنیت است. در این قطعنامه، قطعنامه های قبل به ویژه قطعنامه 1929 نقض شده است.»

تکیه گاه دیگر برجام نظارت  آژانس بین المللی انرژی اتمی است که  در تمام 9 گزارش خود فعالیت های هسته ای ایران را مورد تایید قرار داده است.

برجام شامل 37 بند و پنج ضمیمه است که بر پایه آن همه قطعنامه ها علیه ایران لغو شده اند و تنها در صورت نقض تعهد از سوی ایران این قطعنامه ها باز می گردند؛ در غیر این صورت طرف مقابل باید به توافق متعهد باشد. 

در هر حال به نظر می رسد با توجه به  بی ثباتی در رفتارهای  آمریکا وسناریوی های احتمالی درباره برجام، باید نسبت به پیامدهای ان در سطحی  بین المللی پاسخ داده شود.115/112

نویسنده: جمشید امین زاده 

بیشتر بخوانید:

برجام، محور رایزنی معاونان وزیر امور خارجه ایران و آلمان

پایبندی آلمان انگلیس و آلمان به برجام

 آلمان: به تداوم اجرای کامل برجام متعهدیم