ایران پرس- حسین جابری انصاری معاون عربی و افریقای وزارت امور خارجه ایران که در صدر هیاتی برای شرکت در اجلاس آستانه به  پایتخت قزاقستان سفر کرده  است، عصر شنبه  جداگانه با هیات های روسیه و ترکیه دیدار کرد.

مذاکرات اصلی این اجلاس از فردا (دوشنبه) آغاز می‌شود. گرچه اختلاف نظرهایی میان کنشگران سیاسی در باره حل بحران سوریه  وجود دارد   اما مولفه اصلی این نشست  ادامه  تلاش های راهبردی در چار چوب اعلامیه 20 دسامبر مسکو است .

 هدف اصلی  این مذاکرات  فراهم سازی بستر گفتگو میان مخالفان مسلح و دولت سوریه با نظارت سازمان ملل و حمایت  روسیه، ایران و ترکیه است . بدیهی است هر طرف دیگری که بتواند در این  چارچوب به تقویت این فرآیند و برقراری صلح کمک نماید  با مانعی مواجه نخواهد بود اما در هر حال این مشارکت  مستلزم همکاری‌  جدی درمبارزه با تروریسم است.


توافقی که  در مسکو  بدست امد و اتفاقی که  اکنون در "آستانه "و در ادامه این توافق  در حال شکل گیری است ؛ یگ گام مهم و روبه جلو برای حل بحرانی است که  نزدیک به شش سال سوریه را در گیر جنگی ویرانگر کرده است. بدیهی است که این همکاری راهبردی  با کارشکنی هایی  از سوی  آمریکا وتحرکاتی از جانب  اسرائیل مواجه شود، زیرا هم رژیم تل‌آویو و هم واشنگتن اهمیت نقش  تهران و مسکو و همراهی ترکیه در این مذاکرات  را درک کرده و  می‌ دانند که موفقیت در مذاکرا ت آستانه  می‌تواند مانع از ادامه تحرکات جنگ افروزانه در سوریه و پیشبرد  اهداف مداخله جویانه  آنها در منطقه  شود.


با این حال تجربه نشان میدهد در وضعیت فعلی نمی‎توان  پیش بینی  دقیقی ازتحولات سیاسی داشت . اما آنچه مسلم است تفاوت زیادی ‏میان نشست ژنو (سوییس) ‏و آستانه وجود دارد ‏.

در نشست ژنو، ‏کنترل حلب همچنان در ‏دست مخالفان مسلح سوری‏ ‏بود اما اکنون که قرار ‏است مذاکرات آستانه ‏برگزار شود وضع ‏اینگونه نیست . کنترل ‏این شهر از دست ‏مخالفان مسلح سوری‏ ‏خارج شده است.

از این ‏گذشته ؛ در گیری ها ‏نیز به استثنای  داعش و النصره با برقراری آتش بس ،تقریبا متوقف شده است.در حالیکه در ‏نشست ژنو، درگیری ها و ‏نبردها در ‏سوریه ادامه داشت. ‏ به عبارت دیگر، طرف ‏های شرکت کننده در این ‏مذاکرات تلاش نمی کنند ‏تا در جنگ برنده شوند ‏بلکه تلاش می کنند در وضع موجود به یک توافق جامع و منطقی دست یابند که مورد حمایت سازمان ملل قرار گیرد.

ترکیه نیز اکنون می تواند نقش ‏مثبتی  در سوریه ایفا ‏کند، زیرا  به این ‏واقعیت پی برده که  تا ‏زمانی که صلح و ثبات ‏در سوریه مستقر نشود ‏عملیات تروریستی در ‏خاکش متوقف نخواهد شد. همه این مولفه ها نشان می دهند جریان سوریه پیچیدگی های خاص خود را دارد.‏

در هر حال  نمی توان انتظار ‏داشت که صلح و ثبات ‏پایداری در سوریه ‏برقرار شود اما ‏کشورهایی مانند ‏ترکیه ، عربستان و قطر  به  روند  مداخلات بحران ساز خود ادامه دهند. مذاکرات "آستانه" می ‏تواند صلح و آرامش را ‏به سوریه بازگرداند در ‏صورتی که آمریکا و ‏برخی کشورهای  منطقه ‏در سیاست های گذشته خود تجدید نظر کنند. 

بیشتر بخوانید....

جابری انصاری: هدف از نشست آستانه، حل بحران سوریه است

بشار اسد: در نشست آستانه، اولویت با کمک‌های بشردوستانه است

رایزنی ها در مسکو، تعیین چار چوب ها برای نشست آستانه/ تحلیل