ایران پرس: وزیر دفاع دولت طالبان و امیر قطر در دیدار با یکدیگر درباره روابط دو جانبه و مسائل افغانستان، گفت وگو کردند.

«ملامحمد یعقوب» وزیر دفاع دولت طالبان با «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر در دوحه دیدار و در خصوص موضوعات مورد علاقه و افغانستان گفتگو کرد.

دولت طالبان جزئیات دیدار وزیر دفاع طالبان با امیر قطر را منتشر نکرده است.

هفته گذشته نیز «امیر خان متقی» وزیر خارجه طالبان به قطر رفت و با نمایندگان دیپلماتیک اروپایی و آمریکایی دیدار و گفتگو کرد. انتظار می‌رود ملا یعقوب نیز با شماری از دیپلمات‌های خارجی و مقامات قطری در دوحه دیدار و گفتگو کند.

سفر وزیر دفاع طالبان به قطر و رایزنی های وی با مقامات قطری و برخی از دیپلمات های اروپایی مستقر در دوحه در شرایطی که افغانستان با بحران های مختلف روبرو شده است، می تواند فرصتی برای جلب رضایت آنان برای افزایش کمک های بشر دوستانه به این کشور باشد.

بحران سوخت، مواد غذایی، دارو از جمله مهمترین چالش هایی است که همزمان با سپری شدن دوره جدیدی از حاکمیت طالبان در افغانستان بر ابعاد آن افزوده می شود و این مسائل این گروه را در وضعیت بسیار دشواری قرار داده است.

برغم مشخص بودن شرایط سخت و نگران کننده مردم افغانستان برای جامعه جهانی به ویژه کشورهای غربی اما کمک های بشر دوستانه به دلیل وجود انگاره ای مبنی بر تاثیر این کمک ها بر تثبیت و پایداری موقعیت طالبان در افغانستان، به اندازه نیازهای مردم این کشور نیست و به همین دلیل قیمت مواد غذایی و کالاهای ضروری مانند گندم، جو، مواد سوختی و دارو در افغانستان به گونه ای افزایش یافته است که بیشتر مردم از خرید و تامین آن ناتوان هستند.

 با وجود آنکه دولت طالبان بارها خواستار افزایش کمک های بشر دوستانه به افغانستان شده است، اما کشورهای غربی همچنان بر موضع خود در خصوص اعمال فشارهای سیاسی و اقتصادی بر این گروه از جمله قطع یا کاهش گسترده کمک ها به افغانستان پافشاری دارند.

این در حالی است که تاثیر مستقیم و آنی عدم کمک غربی ها به افغانستان بر معیشت و زندگی مردم این کشور است که موجب بروز هشدار ها درباره وقوع احتمالی بحران انسانی در افغانستان شده است.

«دیوید بزلی» از مقامات برنامه جهانی غذا در این زمینه می گوید: "دستکم نزدیک به نصف جمعیت افغانستان با بحران گرسنگی شدید روبرو هستند. مردم افغانستان به کمک‌های فوری بشردوستانه نیاز دارند و اگر این کمک ها انجام نشود این کشوربه یک بحران بزرگ بشری تبدیل خواهد شد."

شرایط کنونی افغانستان مشتمل برای افزایش ابعاد بحران های مختلف در این کشور ناشی از تقابل دو دیدگاه از سوی دولت طالبان و کشورهای غربی است.

دولت طالبان با وجود تعهد برای تشکیل دولت فراگیردرافغانستان اما در نزدیک به یکسال گذشته، این گروه گامی در مسیر تحقق این وعده خود برنداشته است و همچنان بر ادامه مدل کنونی حاکمیت سیاسی دراین کشور تاکید دارد.

این در حالی است که  کشورهای غربی ضمن اصرار بر لزوم تشکیل دولت فراگیر در افغانستان، محدودیت های اعمالی طالبان بر جامعه زنان این کشور از جمله ممنوعیت تحصیل و کار برای آنان را دیگر مانع بر سر راه شناسایی رسمی حاکمیت این گروه و همکاری  با دولت طالبان می دانند.

به نظر می‌رسد تا زمانی که دولت طالبان گشایشی در اوضاع سیاسی افغانستان ایجاد نکند،گشایش های اقتصادی از جمله ارائه کمک های بشر دوستانه بیشتر وتعامل تجاری و اقتصادی جامعه جهانی با  این کشور فراهم نخواهد شد.         

نویسنده: محمدرضا عسگری

117