ایران پرس - آل سعود و آل خلیفه در عربستان و بحرین در «دور تند» بازداشت فعالان سیاسی و مذهبی قرار دارند.

عربستان و بحرین هم در سیاستهای داخلی و هم سیاستهای منطقه ای همسو با هم عمل می کنند. در واقع، این بحرین است که از سیاست عربستان سعودی تبعیت می کند.

نقض فاحش حقوق بشر در داخل، وجه مشترک آل سعود و آل خلیفه است که هر دو در انجام این عمل روند صعودی دارند.

در همین راستا، نیروهای امنیتی آل سعود شیخ «علی بن سعید الغامدی»، مبلغ سعودی، برادرش و 5 نفر دیگر از مبلغان را بازداشت کردند.

شیخ الغامدی، منتقد آل سعود

همزمان رژیم آل خلیفه نیز شیخ «محمد سعید العراد»، روحانی بحرینی را در پی توئیت درباره یکی از حوادث تاریخی پس از وفات پیامبر(ص) بازداشت و وی را به یک سال حبس و پرداخت غرامت مالی محکوم کرده است.

آل سعود در حالی مبلغان مذهبی و فعالان سیاسی را بازداشت می کند که ولیعهد سعودی تلاش دارد با انجام برخی اصلاحات نمایشی نشان دهد که به سمت ایجاد جامعه باز در عربستان حرکت می کند.

منظورمحمدبن سلمان از جامعه باز، غربی کردن عربستان در زمینه اجتماعی به خصوص حقوق زنان و همزمان تشدید خفقان سیاسی است.

به عبارت دیگر، محمد بن سلمان رویکرد دوگانه آزادی های نسبی اجتماعی/ تشدید فضای بسته سیاسی را در پیش گرفته و در این مسیر حتی توجهی به وضعیت وخیم جسمانی و کهنسالی فعالان و مبلغان ندارد.

شبکه الجزیره قطر در گزارشی از وضعیت فعالان حقوق بشری بازداشت شده در زندان های عربستان نوشت: این فعالان شرایط مناسبی نداشته و شماری از آنها از جمله شیخ «سفر الحوالی» که هفته گذشته به دلیل انتقاد از آل سعود بازداشت شده، بیمار هستند.

الگوبردای متقابل ال سعود و ال خلیفه از یگدیگر

رژیم آل خلیفه نیز در بحرین با تبعیت از رویکرد آل سعود خشونت علیه فعالان سیاسی و مذهبی را شدت بخشیده است.

می توان گفت، عربستان سعودی به نوعی در ایجاد آزادی های اجتماعی نسبی و غربی کردن چهره جامعه عربستان از کشورهایی نظیر بحرین الگوبرداری کرده است و در مقابل، رژیم آل خلیفه در ایجاد و شدت بخشیدن به خفقان سیاسی و مذهبی از عربستان سعودی الگوبرداری می کند.

رژیم آل خلیفه در حالی همچنان فعالان سیاسی و مذهبی را بازداشت و احکام غیرعادلانه قضایی برای آنها صادر می کند که حتی پارلمان اروپا که برخی قدرت های عضو آن روابط نزدیکی با بحرین دارند نیز این جنایت را محکوم کرد.

پارلمان اروپا در ماه گذشته میلادی با اکثریت آراء به پیش ‌نویس قطعنامه ‌ای رأی داد که نقض حقوق بشر در بحرین را محکوم کرده و خواهان آزادی فوری همه زندانیان سیاسی شد.

موضوع دیگر این است که با وجود اینکه نهادهای بین المللی غیر دولتی نظیر سازمان دیده بان حقوق بشر یا سازمان عفو بین الملل، عربستان سعودی و بحرین را در لیست بزرگترین ناقضان حقوق بشر در جهان قرار دادند، اما، سازمان ملل متحد و مهمترین رکن آن یعنی شورای امنیت تا کنون هیچ اقدامی دست کم برای محکومیت نقض فاحش حقوق بشر در این دو کشور انجام نداده اند.

می توان گفت یکی از دلایل اصلی دور تند بحرین و عربستان در نقض حقوق بشر نیز بی توجهی شورای امنیت به وضعیت در این دو کشور است.

نویسنده: سید رضی میرعمادی

139/116

بیشتر بخوانید:

تاکید بر نقض گسترده حقوق بشر در بحرین

دیدبان حقوق بشر: عربستان سعودی حقوق بشر را نقض می کند

بازداشت فعالان مدنی، بیگانگی آل‌سعود با حقوق بشر/ تحلیل

شیخ الغامدی، منتقد آل سعود