ایران پرس: وزارت امور خارجه روسیه روز دوشنبه با احضار «جان سالیوان» سفیر آمریکا و تسلیم یک یادداشت اعتراض به او علیه سخنان اخیر «جو بایدن» رئیس جمهور این کشور موضع گرفته و تاکید کرد که اقدامات خصمانه علیه روسیه با «پاسخ قاطع و محکم» روبرو خواهد شد.

وزارت امور خارجه روسیه پس از این اقدام در بیانیه‌ای اعلام کرد که اظهارات اخیر جو بایدن، بویژه بخشی از آن که «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه به دلیل تهاجم ارتش روسیه به خاک اوکراین به عنوان «جنایتکار جنگی» معرفی شده «در شان یک دولتمرد عالی رتبه» نیست.

مسکو هشدار داده چنین اظهاراتی علیه ولادیمیر پوتین روابط دو کشور را در مرز قطع کامل و لبه پرتگاه قرار داده است. کاخ کرملین پیشتر اظهارنظر بایدن را «توهین‌های شخصی» به پوتین دانسته بود.

رئیس جمهور آمریکا در 16 مارس در یک کنفرانس خبری  پوتین را جنایتکار جنگی خوانده بود و کاخ کرملین نیز در 17 مارس سخنان بایدن علیه همتای روس خود را «غیرقابل قبول» و «نابخشودنی» خواند.

با این حال بایدن همان روز بار دیگر به پوتین تاخت و وی را یک دیکتاتور قاتل و تبهکار محض نامید.

روابط روسیه و آمریکا در دوره ریاست جمهوری جو بایدن رو به وخامت رفته است. دولت بایدن رویکردی تهاجمی را علیه رقبای اصلی آمریکا در عرصه بین المللی یعنی چین و روسیه دنبال می کند.

در سند «راهنمای موقت راهبرد امنیت ملی» دولت جدید آمریکا که در مارس 2021 منتشر شد صراحتا از روسیه به عنوان تهدیدی علیه آمریکا و منافع آن یاد شده است. 

«ایان برمر» کارشناس سیاسی معتقد است که روابط آمریکا و روسیه در دوره بایدن احتمالاً بدترین روابط از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی خواهد بود.

روند فشارهای ضد روسی از جانب واشنگتن پس از آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین و گسترش جنگ اوکراین ابعاد مختلفی پیدا کرده و تشدید شده است.

«مرتضی خوانساری» کارشناس روابط بین الملل با توجه به رویکرد دولت بایدن نسبت به روسیه، می گوید: "بایدن و دولتش حتماً به دنبال توسعه و افزایش مشکلات و درگیری‌های داخلی و منطقه‌ای برای روسیه هستند."

آمریکا نه فقط در عرصه های سیاسی، نظامی و اقتصادی روسیه را به چالش کشیده بلکه اکنون در صدد تخریب وجهه رئیس جمهور این کشور با توهین و اتهاماتی است که کاملا خلاف عرف دیپلماتیک است.

واشنگتن در کارزار گسترده اش علیه روسیه پس از آغاز عملیات نظامی مسکو در اوکراین اکنون این کارزار را به حوزه جنگ روانی گسترش داده و به ویژه ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه هدف این عملیات روانی و تبلیغاتی است. برخی تحلیلگران آمریکایی معتقدند که  استفاده بایدن از واژه جنایتکار جنگی علیه پوتین نشان دهنده تغییر موضع قبلی واشنگتن است.

مقامات آمریکایی از جمله بایدن، پیش از این از ابراز مستقیم عبارت هایی چون جنایت جنگی و جنایتکار جنگی خودداری و اعلام کرده بودند که ابتدا باید تحقیقات انجام شوند.

موضع گیری های نامتعارف بایدن علیه پوتین و قاتل و اکنون جنایتکار جنگی نامیدن وی، در واقع با هدف ایجاد تصویری سرد و بی رحم از رئیس جمهور روسیه است که به راحتی مرتکب جنایات جنگی می شود.

با این حال مسکو در قبال این تبلیغات و جنگ روانی واشنگتن ساکت ننشسته و می توان پیش بینی کرد که احضار سفیر آمریکا و هشدار جدی به او در واقع نوعی اولتیماتوم به مقامات دولت بایدن است که در صورت استمرار این روند باید روابط روسیه و امریکا را تمام شده تلقی کنند.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117