تحلیل:

ایران پرس: نخست وزیر پاکستان با اعلام آمادگی کشورش برای مذاکرات ضدتروریسم با حکومت سرپرست افغانستان، گروه تروریستی تحریک طالبان پاکستان را خط قرمز اسلام‌آباد دانست و از کابل خواست یک راهبرد مشخص علیه تروریسم را به اجرا بگذارد.

به گزارش تلویزیون ملی پاکستان، «شهباز شریف» در سخنانی در نشست  کابینه در اسلام‌آباد تاکید کرد، توسعه روابط پاکستان با افغانستان و گسترش تروریسم به صورت همزمان قابل قبول نیست و اسلام‌آباد هرگز درباره امنیت مردم و کشور خود کوتاه نخواهد آمد.

در بیش از سه سال گذشته که طالبان مجددا در افغانستان به قدرت بازگشته، موضوع حضور و فعالیت گروه تروریستی تحریک طالبان در این کشور به مسئله مهم اختلافی میان اسلام آباد و کابل تبدیل شده است.

پاکستان معتقد است طالبان از حضور عناصر تروریستی تحریک طالبان در خاک افغانستان مطلع است اما نه تنها اقدامی در جهت از بین بردن آنها صورت نمی دهد بلکه می کوشد از این گروه تروریستی به عنوان ابزاری برای امتیاز گیری از اسلام آباد نیز استفاده کند.

اگر چه گفته می شود طالبان براساس قرارداد دوحه با آمریکا و حمایت های نظامی و لجستیکی پاکستان مجددا و برای بار دوم در افغانستان به قدرت بازگشتند، اما اسلام آباد هرگز تصور نمی کرد طالبان بخواهد با اتخاذ ژست استقلال طلبانه در برابر پاکستان، موضع  گیری کند. این بدان معنا است که طالبان نه تنها تمایلی به پیروی از خط و مشی پاکستان ندارد بلکه می کوشد خود را قدرتی مستقل از اسلام آباد در افغانستان نشان دهد.

در این حال، آنچه که دولت پاکستان را بیشتر نگران می کند موضع گروه تروریستی تحریک طالبان است که خواهان تلاش برای تغییر حاکمیت پاکستان از شرایط فعلی به نظام مشابه آن چیزی است که طالبان در افغانستان ایجاد کرده است.

در واقع به قدرت بازگشتن طالبان در افغانستان گروههای تروریستی مانند تحریک طالبان پاکستان را به کسب قدرت در این کشور امیدوار کرده است. آنچه که پاکستان حمایت های طالبان افغانستان از تحریک طالبان تحت عنوان سنت مهمان نوازی تلقی می کند باعث شده است ارتش پاکستان اقدام به عملیات نظامی ضد عناصر تحریک طالبان در عمق خاک افغانستان کند که حملات هوایی اخیر به مواضع این گروه در همین راستا صورت گرفت.

عملیاتی که طالبان افغانستان تهدید به انتقام گیری کرده است. در هر حال، از دیدگاه پاکستان، طالبان افغانستان بازی دو گانه ای را با اسلام آباد انجام می دهد که نه تنها منافعی برای اسلام آباد ندارد بلکه امنیت ملی پاکستان را نیز به شدت به مخاطره انداخته است.

برای ارتش پاکستان که خود را قدرتی مهم در منطقه می داند قابل قبول نیست که یک گروه تروریستی مدام با حمله به نظامیان این کشور از آنها تلفات سنگین بگیرد، اما با توجه به شرایط جغرافیایی افغانستان و مطلق نبودن موفقیت عملیات های نظامی، دولت پاکستان ترجیح می دهد مسائل مرتبط با تحریک طالبان را با گفتگو با طالبان افغانستان حل کند؛ این موضوع از دیدگاه اسلام آباد نیازمند شفاف شدن موضع طالبان در مورد تروریسم است.

با این  حال از آنجا که تروریسم چالش مشترک منطقه ای است تقویت همکاری های منطقه ای برای نابودی  آن هم  بیش از پیش ضروری است.

نویسنده: مجید وقاری

سیما مشتاقان