ایران پرس - عربستان سعودی این روزها بر خودی و غیر خودی خشم می گیرد و همان طور که قطر را به گوشه ای پرتاب کرد، روزدیگر به مصر گیر می دهد و سپس به طریق واسطه ای، آشتی می کند و اکنون هم به اردن تاخته است.

پایگاه خبری «میدل ایست» انگلیس این اختلاف را فاش کرده است.

"عربستان و مصر البته با ماموریت آمریکا از پادشاه اردن و همچنین رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین خواسته بودند که در اجلاس استانبول که حدود بیست روز پیش برگزار شد؛ جلوگیری کنند که البته موفق نشدند. در واقع دلیل این رفتار قهرآمیز این بوده که رئیس‌جمهور‌ مصر در دیدار با محمود عباس (در قاهره) از وی خواسته بود که برای کاستن از اهمیت اجلاس سازمان همکاری اسلامی در استانبول، در آن شرکت نکند؛ محمود عباس این خواست السیسی را نپذیرفت. همین مساله در مورد شاه اردن هم اتفاق افتاد و دستوری که مستقیم توسط پادشاه عربستان به وی ابلاغ شد و او از این ابلاغیه تمرد کرد"

اما علت این که چرا اردن مورد غضب سعودی ها قرار گرفته است چیست؟

پس از اعلام قدس به عنوان پایتخت رژیم اشغالگر صهیونیستی توسط آمریکا، بسیاری از متحدین غربی خود امریکا، واکنش های منفی گسترده ای نشان دادند اما در میان کشورهای اسلامی و البته عربی، کم فروغ ترین مخالفت دراختیار عربستانی ست که خود را ام القرای اسلام می نامد و دعوی بزرگتری و آقایی بر کشورهای عربی اسلامی دارد. 

سعودی ها نه تنها خودشان واکنش پرقدرتی در مورد قدس نشان ندادند بلکه از احتمال پذیرش طرح های سازش صحبت کردند و متحدان وابسته عربی شان را نیز ملزم به پذیرش آرام شرایط رژیم اشغالگر قدس در میان خود کردند.

اردن با وجودی که در بسیاری از موارد همواره در کنار سعودی ها بود، این بار به این اعلام پایتختی واکنشی متفاوت از عربستان نشان داد.

پادشاه اردن به عنوان رییس دوره ای اتحادیه عرب تلاش می کند ائتلاف و همگرایی منطقه ای را در جهت مخالفت با اقدام آمریکا شکل دهد.

جایگاه محوری اردن در موضوع فلسطین

اردن با فلسطین اشغالی همسایه است و نکته مهمتر اینکه عهده دار تولیت اماکن مذهبی در بیت المقدس است، به همین علت در موضوع فلسطین نقش و جایگاه محوری داشته است.

می توان به صورت صریح بر این نکته تاکید کرد که اردن، اعلام قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی را به معنای نادیده گرفتن نقش خود به عنوان متولی اماکن مقدس فلسطین و همچنین تضعیف طرح دو دولت، به عنوان یک ابتکار عربی برای حل مسئله فلسطین می داند و با ایستادگی بر مواضع ضد فرمان ترامپ موجب آزردگی سعودی ها شده و البته عدم واکنش جدی از سوی سعودی ها در قبال قدس، اردن را نسبت به تضعیف نقش و جایگاه منطقه ای خود در موضوع فلسطین نگران ساخته است.

از سوی دیگر اردن همیشه به حمایت های مالی عربستان وابسته بوده است و چالش های جدی اقتصادی هم آنها را بیش از قبل به دریافت کمک های خارجی وابسته کرده است. 

باید دید آیا اردن به ازای حفظ و افزایش سرمایه گذاری های مالی، حاضر است در موضوع فلسطین دست به معامله بزنند؟ رفتاری که سعودی ها در قبال آمریکا انجام دادند و تلاش می کنند تشکیلات خودگردان فلسطین را نیز در این باره با خود همراه کنند.115/111

نویسنده: مریم هدیه لو

بیشتر بخوانید:

تظاهرات مردم اردن در حمایت از بیت‌المقدس+ ویدئو

وزیر خارجه اردن : کشورهای عربی با تصمیم ترامپ درباره قدس مخالفند

تاکید پادشاه اردن بر حمایت از حقوق فلسطینیان