به گزارش ایران پرس به نقل از تلویزیون رویترز، «آنگلا مرکل»، رهبر حزب دموکرات مسیحی و «مارتین شولتز» رهبر حزب سوسیال دموکرات آلمان در مدت 97 دقیقه مناظره زنده تلویزیونی به عنوان دو نامزد احزار سمت صدراعظمی این کشور به بیان دیدگاه های خود درباره مهم ترین مسائل داخلی و خارجی پرداختند.
آوارگان در صدر موضوعات مناظره
آغاز این مناظره تلویزیونی به موضوع آوارگان اختصاص یافت.
شولتز بار دیگر مرکل را متهم کرد که سیاست درهای باز سال 2015 وی در مورد ورود آوارگان به آلمان، اشتباه بوده است.
مرکل در واکنش به این اتهام همانطور که انتظار می رفت از تصمیم تابستان سال 2015 خود در ارتباط با بحران آوارگان دفاع کرد.
وی همزمان مساله آوارگان را تهدید توصیف نکرد بلکه آنرا «چالشی بزرگ» خواند و اظهار داشت، مهم آن است که با علل و عوامل آوارگی مبارزه کنیم.
دیدگاه آنگلا مرکل و مارتین شولتز درباره اسلام
در مناظره صدراعظم آلمان با رقیبش مارتین شولتز در موضوع اسلام و اینکه اسلام به آلمان تعلق دارد یا خیر؛ تفاوت و اختلاف نظر اندکی میان دو طرف وجود داشت.
مرکل تاکید کرد که به زعم وی، اسلام به آلمان تعلق دارد.
با این حال وی خاطر نشان کرد که این تعلق، تعلقی مشروط است؛ یعنی چنانچه در مساجد، مواردی مشاهده شود که با جامعه ما همخوانی و سازگاری نداشته باشد، باید درب مساجد را بست. البته این اقدام به یک دستورالعمل و سازگاری با قانون اساسی آلمان نیاز دارد.
وی همچنین تاکید کرد، اجازه نخواهد داد که مساجد آلمان به محلی برای فراخوانی نفرت و خشونت تبدیل شوند.
شولتز هم مسلمانان را نجیب زادگانی خواند که هیچ میانه ای با تندروها ندارند.
شولتس تصریح کرد، آمارها نشان می دهد، چهار میلیون مسلمانی که در آلمان زندگی می کنند در موفقیت کشور شریک و اثر گذار بوده اند.
وی افزود: اسلام نیز همانند سایر جوامع دینی از قابلیت همگرایی و تعامل پذیری در کشور ما برخوردار است؛ اما با این حال نمی توان وجود وعاظ و خطیبان تندرو و افراطی را در مساجد آلمان تحمل کرد.
شولتز و مرکل مخالفت شدید خود را با ترکیه اعلام کردند
شولتز در باب تنشهای اخیر میان آلمان و ترکیه نیز گفت، اگر من صدراعظم آلمان شوم، مذاکرات ورود این کشور به اتحادیه اروپا را متوقف خواهم کرد.
وی افزود، با وجودی که مدتها از ورود ترکیه به اتحادیه اروپا حمایت می کردم اما رفتار ترکیه، دیگر هیچ انتخابی را جز توقف مذاکرات ورود به اتحادیه باقی نگذارده است؛ چون ترکیه از خطوط قرمز تعیین شده، گذر کرده است.
در مقابل مرکل نیز با توجه به بازداشت چند تن از شهروندان آلمانی تبار در ترکیه، اعمال فشار اقتصادی به این کشور را خواستار شد.
وی افزود، ترکیه با سرعت نفس گیری در حال دور شدن از تمامی شیوه ها و روشهای دموکراتیک است.
به همین خاطر اینکه ما به طور مثال در مورد سفر به ترکیه، هشدارهای خود را جدی تر کرده ایم، این، امری قابل تصور است.
مرکل سپس در خصوص اینکه (ظرف) چینی کاربست دیپلماسی در مورد ترکیه در حال شکستن است، گفت، در حال حاضر هیچ مذاکره ای در این باره با طرفهای ترکیه ای انجام نشده است.
وی خطاب به سوسیال دموکراتها گفت، شما دیگر هرگز مذاکرات ترکیه با اتحادیه اروپا را نخواهید دید. وی اظهار داشت، چنانچه دولت ترکیه بخواهد فشار خود بر ترکیه ای های مقیم آلمان را افزایش دهد، این اقدام را تحمل نخواهد کرد.
مرکل: من دیگر قائل به ادامه مذاکرات الحاق ترکیه به اتحادیه اروپا نیستم
مرکل در ادامه تبیین مواضعش در مورد تنشهای اخیر میان آلمان و ترکیه اظهار داشت، با توجه به آنکه به تنهایی نمی توانیم آلمان مقتدر باقی بمانیم، معتقدم که باید کمکهایمان به ترکیه را به حال تعلیق درآوریم.
در واقع من قصد ندارم که در ارتباط با ترکیه به همه چیز پایان دهم؛ زیرا باید ملاحظه شهروندان ترکیه ای در آلمان را نیز کرد. من به دنبال آن نیستم که در این مبارزات انتخاباتی شاهد باشم که چه کسی موضع تندتری در برابر ترکیه از خود نشان خواهد داد. آنچه من به طور خاص در این زمان به دنبالش هستم آن است که به اتباع آلمانی که هم اکنون در ترکیه در بازداشت هستند، کمک کنم.
شولتز هم در ادامه اظهاراتش در مورد ترکیه خاطر نشان کرد، من معتقدم که آقای اردوغان کسی است که کلیه ارزشهای پایه و مبنایی اتحادیه اروپا را زیر سئوال می برد.
وی افزود، امروز در ترکیه، یک کودتای متقابل در جریان است. بنابراین لازم است پولهایی که می بایست در ترکیه به گردش افتند، مسدود کنیم.
مرکل نیز در ادامه اظهارات خود در مورد ترکیه در پاسخ به این سئوال یکی از مجریان مناظره زنده تلویزیونی که آیا شما تاکنون برای آزادی دوازده شهروند آلمانی دربند در ترکیه کاری کرده اید، اظهار داشت، این طور نبوده است که کاری در این زمینه نکرده باشم؛ چون مساله، آن چیزی است که بر شهروندان آلمانی در ترکیه می گذرد.
برای آزادی این افراد از کلیه مجاری و کانالهای ارتباطی خود در حال استفاده ایم. بنابراین لازم است در این مسیر به اعمال فشارهای اقتصادی بر ترکیه توجه داشته باشیم. البته نباید دست به اقدامات یکجانبه بزنیم. از اینرو من دیگر قائل به ادامه مذاکرات الحاق ترکیه به اتحادیه اروپا نیستم.
شولتز: نمی توانم تضمین کنم که دیگر شاهد اقدام تروریستی در آلمان نخواهیم بود
دو نامزد صدر اعظمی آلمان در حوزه امنیت داخلی در پاسخ به این سئوال که به نظر شما باید با مقوله ترور و تروریسم در آلمان عادت کنیم و به آن خو بگیریم، اظهار نظر کردند.
نخست مرکل در این باره گفت، ما نباید به آن عادت کنیم. در واقع تروریسم به مثابه گروگانی است که فقط ما را عذاب می دهد. بنابراین برماست که تا آنجا که در توان داریم با این پدیده مقابله کنیم. مارتین شولتز هم در واکنش به این سئوال که چطور می توان از تکرار اقدامات تروریستی، نظیر آنچه که انیس عمری (تبعه تونسی که دسامبر پارسال با یک دستگاه کامیون، وارد بازار کریسمس شهر برلین شد و بر اثر این واقعه، دوازده تن کشته و چهل و هشت نفر نیز زخمی شدند) در آلمان انجام داد،جلوگیری کرد، خاطر نشان کرد، اکثر دستگاههای ذیربط در آلمان، کارشان را بلدند.
البته اشتباهات بسیاری هم در این زمینه وجود داشته است. بنابراین من نمی توانم تضمین کنم که چنین مواردی، دیگر تکرار نمی شود. اما می توانم تضمین کنم که همه تلاش خود را برای جلوگیری از تکرار این اتفاقات بکار خواهیم بست.
سخنان پایانی مرکل و شولتز در بخش «حرف آخر» مناظره
شولتس در مدت شصت ثانیه پایانی مناظره گفت، از رای دهندگان آلمانی می خواهم که در این دوران و زمانه ناآرام، امید و خوشبینی خودشان را حفظ کنند. چون بهترین ابزار در چنین مقطعی، داشتن جرات و جسارت است. باید آینده را شکل داد و در گذشته باقی نماند.
وی از طرفداران خود خواست برای خدمت کردن به یک آلمان اروپا به وی اعتماد کنند. مرکل نیز در کلام پایانی به تبلیغ و حمایت از دو حزب دموکرات مسیحی و سوسیال مسیحی آلمان پرداخت و ابراز داشت، معتقدم که با ترکیبی از تجارب سالهای گذشته که موجب شد به برخی از اهدافمان برسیم و نیز داشتن حس کنجکاوی به آینده، آلمانی را می توانیم شکل دهیم که در ده سال آینده نیز کشوری قدرتمند، برخوردار از عدالت اجتماعی و منسجم باشد.
وی با اشاره به اینکه می خواهد برای شهروندان آلمانی خدمت کند، گفت، بر این باورم که می توانیم به طور مشترک به این هدف دست یابیم.
مارتین شولتز رئیس سابق پارلمان اروپا در ژانویه گذشته پس از پایان دوره ماموریتش از سوی رهبران حزب سوسیال دموکرات به عنوان نامزد صدراعظمی معرفی شد.
آنگلا مرکل که یکی از قدرتمندترین زنان سیاستمدار جهان است، به دلیل سیاست های مهاجرتی این کشور طی سالهای اخیر بویژه از زمان آغاز بحران در سوریه هدف انتقادهای شدید احزاب راست افراطی آلمان قرار گرفته است. امری که موجب کاهش محبوبیت حزب دموکرات مسیحی در جریان انتخابات منطقه ای در برخی از ایالت های آلمان شد.
133/110
بیشتر بخوانید:
معرفی رسمی مارتین شولتز به نامزدی صدراعظمی آلمان/ تحلیل
پیشتازی «مارتین شولتز» در نظرسنجی های انتخاباتی آلمان
جناح مرکل، پیشتاز نظرسنجی های انتخابات پارلمانی آلمان
فاصله مرکل و حزبش با کسب اکثریت آرا در انتخابات پارلمانی آلمان