حدود سه سال از عمر دولت جو بایدن در آمریکا میگذرد. رویکردهای متناقض آمریکا در قبال انصارالله یمن بیش از همه گویای سردرگمی واشنگتن در خصوص این جنبش یمنی است. واشنگتن از یک سو داعیه حقوق بشری در قبال انصارالله و یمن دارد و از سوی دیگر به خاطر منافع صهیونیستها، انصارالله را تروریستی قلمداد کرده و علیه آن اقدام نظامی انجام میدهد. دولت بایدن تاکنون سه رویکرد و نگاه در قبال انصارالله یمن اتخاذ کرد.
خارج کردن نام انصارالله از فهرست تروریستی
رویکرد نخست در ابتدای دولت بایدن اتخاذ شد و نام انصارالله را از فهرست تروریستی خارج کردند. دولت جو بایدن رئیس جمهور آمریکا نام جنبش انصارالله یمن را در فوریه سال ۲۰۲۱ از لیست گروههای تروریستی خارج کرده بود. در بیانیهای که به همین منظور در وبسایت وزارت خزانهداری آمریکا منتشر شد، آمده بود: حکم قرار گرفتن جنبش انصارالله یمن در فهرست سازمانهای تروریستی از امروز، شانزدهم فوریه ۲۰۲۱ لغو میشود و این جنبش به موجب تغییرات صورت گرفته از این پس دیگر مشمول مقررات تحریمهای جهانی تروریسم، مقررات تحریم سازمانهای تروریستی خارجی و یا فرمان اجرایی ۱۳۲۲۴ نیست. آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا نیز اعلام کرده بود که بنا به ملاحظات انسانی و با توجه به لزوم ارسال کمکهای بشردوستانه به کشور جنگ و بحران زده یمن، جنبش انصارالله از روز شانزدهم فوریه (۲۰۲۱) از فهرست سازمانهای تروریستی خارج میشود.
قرار دادن انصارالله در فهرست تروریستی
رویکرد دوم و سوم در روزهای اخیر اتخاذ شده که مربوط به جنگ غزه است. یمنیها در هفتههای گذشته بارها به کشتیهای اسرائیلی یا کشتیهایی که عازم فلسطین اشغالی بودند حمله کردند. یمنیها این اقدام را در دفاع از مردم غزه و با هدف متوقف کردن نسلکشی صهیونیستها علیه غزه انجام دادند. آمریکا و انگلیس روز جمعه گذشته با هدف متوقف کردن حملههای یمنیها، برخی از مناطق این کشور را هدف حملات خود قرار دادند. این حملهها در روزهای بعد نیز تکرار شد، اما دولت نجات ملی مستقر در صنعا، پایتخت یمن، اعلام کرد به حملات خود علیه کشتیهای عازم فلسطین اشغالی ادامه خواهند داد. در ادامه این وضعیت، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا پس از حمله به مواضع انصارالله یمن، این جنبش را تروریستی خواند. اظهارنظر بایدن در حالی است که جان کربی هماهنگکننده ارتباطات راهبردی در شورای امنیت ملی کاخ سفید (سهشنبه ۲۸ آذر) در نشست خبری در کاخ سفید گفته بود که آمریکا در حال بررسی وضعیت جنبش انصارالله یمن است اما هنوز تصمیمی برای تروریستی اعلام کردن آنها نگرفته است. نهایتا امروز نیز جیک سالیون، مشاور امنیت ملی آمریکا رسما از قرار گرفتن مجدد انصارالله در فهرست تروریستی خبر داد.
به رسمیت شناختن انصارالله در قبال توقف حملات
رویکرد سوم نیز پیشنهاد اغواکننده به انصارالله برای به رسمیت شناخته شدن در مقابل توقف حملات علیه کشتیهای عازم اراضی اشغالی است. «محمد البخیتی»، عضو دفتر سیاسی جنبش انصارالله در بخشی از مصاحبه دوشنبه شب خود با شبکه العربی فاش کرد آمریکا پس از اینکه از تاثیر تهدیداتش بر مقامات صنعا ناامید شد، از طریق عمان پیامهای وسوسهکننده متعددی ارسال کرد و به صنعاء پیشنهاد داد که در ازای توقف عملیاتها علیه اسرائیل و پایان دادن به حملات در دریای سرخ، دولت صنعا (تحت حمایت جنبش انصارالله) را به رسمیت خواهد شناخت و از تمام بازوهای منطقهای یا داخلی (در کشور یمن) دست برخواهند داشت. البخیتی در ادامه تاکید کرد که این پیشنهاد توسط مقامات صنعا و در رأس آن ها، سید عبدالملک الحوثی رهبر انقلاب یمن رد شد و به مقامات آمریکایی تاکید شد که دو پرونده یمن و فلسطین از یکدیگر جدا هستند.
/ 114
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
آمریکا انصارالله را به فهرست اصطلاحاً «تروریستی» بازگرداند