به گزارش خبرگزاری ایران پرس به نقل از رایزنی فرهنگی ایران در افریقای جنوبی، زوما در بین سال های 1994 تا 1999، در زمان رئیس جمهور نلسون ماندلا، وزیر بهداشت آفریقای جنوبی، در زمان رئیس جمهور تابو امبکی[2] و رئیس جمهور کالما موتلانته[3]، وزیر امور خارجه، در اولین دوره رئیس جمهور سابق یعقوب زوما[4] ( که 16 سال با او زندگی مشترکی داشت) وزیر کشور و در زمان رئیس جمهور سیریل رامافوسا[5]، رئیس کمیسیون برنامه ریزی ملی برای سیاستگذاری و ارزیابی بود.
در 15 ژوئیه 2012، دلامینی-زوما به عنوان رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا انتخاب شد. او اولین زنی بود که رهبری این سازمان یا سازمان قبل از آن، یعنی سازمان وحدت آفریقا را بر عهده گرفته است. او کار خود را در 15 اکتبر 2012 آغاز کرد. در 30 ژانویه 2017، موسی فکی[6]، وزیر امور خارجه چاد، جایگزین او شد.
در سال 2017، او برای سمت ریاست کنگره ملی آفریقا کاندید شد، اما در پنجاه و چهارمین کنفرانس کنگره ملی آفریقا، در برابر سیریل رامافوسا شکست خورد.
سال های ابتدایی زندگی
دلامینی که از قبیله زولو[7] بود، در ناتال[8]، پیش از هفت خواهر و برادر کوچک تر از خود به دنیا آمد. در سال 1967، او دبیرستان را در کالج آموزشی Amanzimtoti به پایان رساند.
در سال 1971، دلامینی تحصیلات خود را در جانورشناسی و گیاه شناسی در دانشگاه زولند[9] آغاز کرد و در آنجا لیسانس علوم خود را دریافت کرد. پس از آن، او تحصیلات پزشکی خود را در دانشگاه ناتال آغاز کرد، جایی که به عضویت فعال سازمان دانشجویان آفریقای جنوبی درآمد و در سال 1976، به عنوان قائم مقام آن انتخاب شد. او در همان سال تبعید شد و در سال 1978، تحصیلات خود را در دانشگاه بریستول[10] انگلیس به پایان رساند.
سپس، دلامینی به عنوان پزشک در بیمارستان دولتی امبابانه[11] در سوازیلند[12] کار کرد و در آنجا، اولین بار با همسر آینده خود، یعقوب زوما، رئیس پیشین کنگره ملی آفریقا، آشنا شد.
وزارت بهداشت
پس از اولین انتخابات فراگیر آفریقای جنوبی در سال 1994، دلامینی-زوما به عنوان وزیر بهداشت در کابینه رئیس جمهور نلسون ماندلا منصوب شد. او وظایف وزیر بهداشت قبلی، رینا ونتر[13]، را برای لغو تبعیض نژادی سیستم بهداشت ادامه داد و اقدامات دولت برای مقابله با دخانیات را گسترش داد. دلامینی-زوما لایحه اصلاحیه محصولات تنباکو را در سال 1999 ارائه کرد که سیگار کشیدن در ساختمانهای عمومی را غیرقانونی می کرد.
وزارت امور خارجه
از سال 1999 تا 2009، دلامینی زوما به عنوان وزیر امور خارجه، در زمان رئیس جمهور تابو امبکی و رئیس جمهور موقت کالما موتلانته، مشغول به کار بود. در طول این مدت، او به دلیل "دیپلماسی آرام" خود در پاسخ به حمله خشونت آمیز زمینی زیمبابوه و رویکرد ضد سفیدی که داشت، مورد انتقاد قرار گرفت.
در سال 2017، او برای ریاست کنگره ملی آفریقا کاندید شد. او در مبارزات انتخاباتی خود، با وجود علاقه زیادی که به پیروزی داشت، در پنجاه و چهارمین کنفرانس ملی کنگره ملی آفریقا در دسامبر 2017، در مقابل سیریل رامافوسا شکست خورد. او تنها با کسب چند صد رأی کمتر،2261 رأی در مقابل 2440 رأی، انتخابات را به رامافوسا واگذار کرد.
اتحادیه آفریقا
در ژانویه 2012، در حالی که هنوز ریاست وزارت امور کشور را بر عهده داشت، دلامینی-زوما برای به دست آوردن ریاست کمیسیون اتحادیه آفریقا، در انتخابات شرکت کرد. با این کار، او "یک قانون نانوشته" را شکست که قدرت های بزرگ آفریقایی کاندیداهای خود را برای سمت های اتحادیه آفریقا اعلام نمی کنند.
این کار خشم بسیاری از دولت های اتحادیه آفریقا را برانگیخت و با وجود حمایت پانزده کشور تشکیل دهنده مجمع توسعه آفریقای جنوبی از دلامینی-زوما، به شکست در اولین انتخابات منجر شد. در نتیجه عدم دستیابی به اکثریت دو سوم آرا، دوره مسئولیت فعلی ژان پینگ[14] تا شش ماه تمدید شد. در دومین انتخابات که در 15 ژوئیه در نوزدهمین جلسه مجمع اتحادیه آفریقا برگزار شد، دلامینی-زوما به این سمت انتخاب شد. رأی ها عمدتاً بر اساس خطوط زبانی ایالت های فرانکوفون در برابر ایالت های آنگلوفون، تقسیم شد.
به دلیل انزواجویی و کارگریزی آشکار، دلامینی-زوما در میان مقامات اتحادیه آفریقا محبوبیتی نداشت. رهبری او به عنوان رئیس شکستی ناامید کننده در نظر گرفته شد، اگر چه او به خاطر پیشرفت های مدیریتی که ایجاد کرد، مورد تقدیر قرار گرفت. این شامل اصرار او به حرفه ای بودن بود که باعث افزایش اعتبار اتحادیه آفریقا نیز شد. او همچنین مدافع افزایش نمایندگی جنسیت در اتحادیه آفریقا بود که باعث محبوبیت بیشتر او شد. علاوه بر این، "در اتاقی از پیرمردهای عصاقورت داده که از اسلحه و تانک صحبت می کردند، او مفاهیمی مانند جنسیت، حقوق بشر و امنیت غذایی را مطرح کرد."در سال 2015، او به عنوان یکی از 100 زن برتر جهان در فهرست BBC قرار گرفت.در سال 2013، مجله نیو آفریقا[15] از دلامینی-زوما به عنوان یکی از 100 چهره آفریقایی تأثیرگذار نام برد.
[1] Nkosazana Clarice Dlamini-Zuma
[9] University of Zululand
[10] University of Bristol
[11] Mbabane Government Hospital
[15] New African magazine