به گزارش ایران پرس، «استفان دوجاریک» سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد بدون اشاره به خروج یکجانبه دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا از برجام به عنوان عامل اصلی مسائل ایجاد شده در این توافق و عدم پای بندی اروپایی ها به تعهدات برجامی، از ایران خواست، ضمن ادامه همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی، تمامی تعهدات خود را در قبال این توافقنامه اجرا کند.
دوجاریک این اظهارات را پس از بیانیه سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا مبنی بر توسل به ساز وکار رفع اختلافات مطرح کرده است.
آلمان، بریتانیا و فرانسه امروز سه شنبه با انتشار بیانیهای، مکانیسم حل اختلافات در برجام را فعال کردند.
طبق مکانیسم حل اختلافات در برجام، اگر هر کشوری نسبت به نقض عهد یکی از طرفها مدعی «عدم پایبندی اساسی» شود این ادعا طی یک فرآیند چند مرحلهای و نسبتاً طولانی مدت ،بررسی خواهد شد.
«سیدعباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص بیانیه سه کشور اروپایی مبنی بر آغاز فرآیند حل و فصل اختلافات در برجام اظهار داشت: "اقدام سه کشور اروپایی یک اقدام کاملا انفعالی و از موضع ضعف به شمار میرود."
آلمان، بریتانیا و فرانسه بعد از خروج غیرقانونی آمریکا از برجام (8 می 2018) وعده دادند با تضمین منافع اقتصادی ایران، این توافق را حفظ کنند اما تاکنون موفقیتی در اقدامات عملی وعدهداده شده برای حفظ این توافق کسب نکردهاند.
بعد از خروج آمریکا از برجام و خلف وعده اروپا در برخوردار کردن ایران از مزایای توافق هستهای، تهران تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. تهران تأکید کرده این تعهدات ذیل بندهای توافق انجام شدهاند و به معنای نقض توافق نیستند.
دولت ایران یکشنبه 5 ژانویه 2020 در بیانیه ای گام پنجم و نهایی کاهش تعهدات جمهوری اسلامی ایران در برجام را اعلام کرد که بر اساس آن، تهران دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه مواجه نیست.
بر اساس بندهای 26 و 36 برجام، در صورت پایبند نبودن طرف مقابل به تعهداتش، ایران حق دارد اجرای تعهدات خود را به شکل کلی یا جزئی متوقف کند.
116
بیشتر بخوانید:
انتقاد ظریف از طرف های اروپایی برجام
انتقاد سناتور روس از بیانیه تروئیکای اروپایی درمورد برجام