آنگلا مرکل صدراعظم آلمان در سخنرانی خود برای مردم این کشور به مناسبت سال نو میلادی گفت: تروریسم افراط گرایانه بزرگ ترین آزمونی است که آلمان با آن روبرو است.

وی قول داد، قوانینی را تصویب کند که بتواند امنیت آلمان را پس از حمله مرگبار اخیر در برلین تقویت کند.

مرکل در اظهارات خود همچنین تاکید کرد دولت آلمان اقداماتی را برای تقویت امنیت در کشور انجام خواهد داد تا حوادثی مانند حمله برلین دیگر رخ ندهد.

در حمله تروریستی اخیر در بازاری در برلین یک تروریست با کامیون ، مردمی را که مشغول خرید در یک بازار خرید کریسمس بودند زیر گرفت که 12 کشته و 48 مجروح بر جای گذاشت.

تاکید صدراعظم آلمان بر مبارزه با معضل تروریسم به عنوان بزرگترین چالشی که این کشور با آن مواجه است با توجه به حملات تروریستی اخیر و نیز چشم انداز هراس آور بازگشت عناصر افراط گرا به کشورهای زادگاهشان در اروپا معنا پیدا می کند .

در این زمینه منابع ایتالیایی فاش کردند که 400 نفر از عناصر خطرناک گروه تروریستی داعش به اروپا بازگشته‌اند.هم چنین منابع امنیتی  اروپایی اعلام کرده اند که  بسیاری از عناصر به اصطلاح "جهادی" فراری از مناطق نبرد در خاورمیانه در پوشش پناهجو به اروپا و خصوصاً منطقه بالکان باز می‌گردند و نیروهای امنیتی در شناسایی هویت اصلی آنها ناتوان هستند.

این مسائل باعث شده تا سران اروپایی سال جدید میلادی را با هراس از تکرار حملات تروریستی  همانند حملاتی که در سال  های 2105 و 2016 رخ داد و صدها نفر را در کشورهای اروپایی به کام مرگ کشید، آغاز کنند.

مقامات اروپایی  اکنون با چشم اندازی تاریک یعنی بازگشت داعشی های اروپایی به کشورهایشان مواجه هستند .مرکز مبارزه با تروریسم اروپا که به عنوان بخشی از یوروپل(پلیس اروپا) است، در اواخر ژوئیه 2016 در گزارشی اعلام کرد از بین افراطی های وابسته به گروه تروریستی داعش، دستکم 4300 نفر از شهروندان اروپایی هستند که پس از پیوستن به این گروه، به خاورمیانه آمده اند.

نهاده های امنیتی اروپایی در حالی در باره افزایش تهدیدات تروریستی بویژه از سوی داعش سخن می گویند که برخی کشورهای بزرگ اتحادیه اروپا بویژه فرانسه و انگلیس و نیز آلمان به همراه آمریکا و متحدان عرب آنها، در ایجاد و تقویت گروه تروریستی داعش و دیگر گروههای تکفیری در سوریه  نقش داشتند.

 اکنون پیامد این رویکرد غربی ها، بصورت  موج  گسترده پناهجویان به اروپا نمایان شده که اتحادیه اروپا را با بزرگترین چالش آن از زمان شکل گیری اش مواجه ساخته است، اما نتیجه دیگر این رویکرد بصورت گسترش تروریسم در اروپا با بازگشت عناصر تکفیری اروپایی به کشورهای خود ظاهر شده است.

اروپایی ها هیچ گاه تصور نمی کردند که پیامدهای کمکهای همه جانبه آنها در ایجاد و گسترش گروههای تروریستی در سوریه روزی به خود آنها بر گردد.

تجربه گذشته نشان داده که این گروههای تروریستی هستند که ابتکار عمل را درحملات تروریستی در اختیار دارند لذا می توانند زمان و نحوه انجام حملات را برنامه ریزی کنند و همین مساله باعث شده تا علیرغم اتخاذ تدابیر امنیتی متعدد ،دستگاههای امنیتی و پلیس این کشورها خود را در مقابل عمل انجام شده ببینند.

لذا برغم اتخاذ انواع تدابیر امنیتی ونیز افزایش قابل توجه نیروهای امنیتی در کشورهایی مانند فرانسه و آلمان، کماکان هر از چند گاهی تروریستهای افراط گرا که اکنون در قالب انفرادی عمل می کنند، می توانند به حملاتی مبادرت کنند که شکل، زمان و نحوه انجام دادن  آنها برای دستگاههای امنیتی و پلیس اروپایی قابل پیش بینی نیست.