رئیس دبیرخانه شورای عالی صلح افغانستان پیشتر از برنامه خود برای اعمال اصلاحات دراین شورا خبر داده بود.
شورای عالی صلح افغانستان به دلیل ضایع کردن امکانات دولتی و ایجاد تشکیلات گسترده در این کشور بارها مورد انتقاد گرفته است.
«عمرداودزی» با اشاره به اینکه دفاتر ولایتی شورای عالی صلح افغانستان به صورت موقت مسدود میشوند تاکید کرد، باید آرشیو مدارک این دفاتر به سایر ادارات دولتی منتقل شوند.
تصمیم رئیس دبیرخانه شورای عالی صلح افغانستان برای تعطیلی دفاترولایتی این شورا اگرچه به طور موقت اعلام شده اما این دیدگاه وجود دارد که بنا به برخی ملاحظات احتمال دارد فعالیت این دفاتر به طور دائمی متوقف شود.
برنامه «عمرداودزی» برای انجام برخی اصلاحات در ساختار شورای عالی صلح افغانستان پاسخ به برخی انتقادها درباره ناکارآمدی این نهاد در ماموریت اصلی خود برای پایان دادن به جنگ و برقراری صلح دائمی در این کشور است.
شورایعالی صلح افغانستان که درسال 2010 و با فرمان «حامد کرزی» رئیس جمهوری پیشین این کشور تشکیل شد، درهشت سال گذشته عملکردی متناسب با انتظارات دولت و ملت این کشور در اجرای برنامه کلان آشتی ملی نداشته است.
درسالهای اخیر عملکرد شورایعالی صلح افغانستان سبب شد تا رئیسان جمهوری پیشین و فعلی این کشور با فشارهای داخلی و خارجی گستردهای مواجه شوند.
کاهش بودجه شورایعالی صلح و حتی انحلال این نهاد، از جمله پیشنهاداتی بود که در سالهای اخیر مورد توجه منتقدان قرار گرفت.
حتی برخی دفاتر ولایتی شورایعالی صلح افغانستان به فساد مالی متهم شدند که این مسئله سبب شد تا برخی از اعضای سنای این کشور در سال گذشته خواستار انحلال و خاتمه فعالیت این شورا شدند.
درچنین شرایطی تصمیم رئیس دبیرخانه شورای عالی صلح افغانستان برای تعطیلی دفاتر ولایتی این شورا ضمن آنکه می تواند به کاهش انتقادها از این نهاد و تعدیل هزینههای این شورا منجر شود از یک ملاحظه راهبردی نیر برخوردار است.
این گمانه وجود دارد که به دلیل آنکه برقراری صلح در افغانستان یک مسئله کلان ملی است، دفاتر ولایتی شورای عالی صلح فاقد نقش اثر گذار در این زمینه هستند، زیرا مسئله صلح در این کشور باید در چارچوب تصمیم گیری مقامات ارشد دولتی با همکاری مجالس نمایندگان و سنا در راستای گفتگوها با طالبان انجام بشود که در این مدل دفاتر ولایتی چندان نقش آفرین نخواهند بود.
البته در ارزیابی عملکرد شورای عالی صلح افغانستان باید توجه داشت که بهرغم انتقادها به عملکرد این نهاد و متهم کردن شورای صلح به ضعف در انجام ماموریتها اما امضای توافقنامه صلح با حزب اسلامی افغانستان به رهبری «گلبدین حکمتیار» در سال 2016 راباید دستاورد مهم این شورا دانست که به سالها مخاصمه این گروه با دولت کابل پایان داد.
این دیدگاه وجود دارد که مساله برقراری صلح در افغانستان به عنوان بزرگترین مطالبه ملی نیاز به همکاری و حمایت همه گروههای سیاسی، قومی و مذهبی در این کشور دارد که برخوردهای سیاسی و جناحی با شورای عالی صلح و اعضای آن تنها به تضعیف موقعیت دولت کابل در پیشبرد برنامه آشتی ملی منجر میشود. 139/120
نویسنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
مسیر ناهموار گفت وگو با طالبان در افغانستان/ تحلیل
حل بحران افغانستان از روش گفتوگوهای داخلی
تحقق صلح افغانستان درگرو همکاری منطقهای