این چالشها از دیدگاه مقامات ارشد این نهاد اروپایی و نیز برخی سران اروپایی، چشم انداز مبهمی را فراروی اتحادیه اروپا قرار داده است.
در این راستا «ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا در آخرین سخنرانی خود در برابر پارلمان اروپا قبل از برگزاری انتخابات پارلمانی اروپا در اواخر مه 2019 درباره تداوم چالش های اتحادیه اروپا ابراز نگرانی کرد.
یونکر از نوامبر 2014 ریاست کمیسیون اروپا را عهده دار شد و دوران مسئولیت وی در این سمت اواخر اکتبر 2019 به طور رسمی به پایان می رسد.
یونکر در سخنرانی خود به دو چالش مهم اتحادیه اروپا در برهه کنونی اشاره کرده است. چالش نخست، مساله خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا است که به کلاف سردرگمی تبدیل شده است.
با توجه به اختلافات شدید در داخل بریتانیا بر سر تصویب توافق برگزیت، اکنون آینده این مساله مهم برای اتحادیه اروپا و لندن در هاله ای از ابهام قرار گرفته است و به همین دلیل مقامات ارشد اتحادیه اروپا بر لزوم تعیین تکلیف هرچه سریع تر این مساله بغرنج تاکید دارند.
«دونالد توسک» رئیس شورای اروپا در این زمینه گفت: "تصمیم در مورد مسیر حرکت کاملا به عهده بریتانیا خواهد بود. آنها همچنان می توانند توافق خروج را تصویب کنند که در آن صورت تمدید (مهلت خروج لندن از اتحادیه اروپا) منقضی خواهد شد. بریتانیا همچنین می تواند در استراتژی خود تجدید نظر و برگزیت را لغو کند."
مساله مهم دیگر، معضل پناهجویان است که اختلاف نظر بر سر آن بین کشورهای اتحادیه اروپا، موجب ایجاد صف بندی آشکاری در داخل این اتحادیه شده است.
یونکر با ابراز تاسف از این که در قوانین مربوط به مهاجرت و پناهندگی هیچ راه حل مشترکی به دست نیامد، درخواست کرد که تصمیمات برای حمایت بهتر از مرزهای خارجی اتحادیه اروپا در برهه کنونی به صورت واقعی صورت گیرد.
کشورهای شرق اروپا و اتریش اساسا مخالف پذیرش مهاجران غیرقانونی و پناهجویان هستند؛ در حالی که کشورهای بزرگ غرب اروپا مانند آلمان و فرانسه خواهان تبعیت کشورهای عضو از تصمیمات کمیسیون اروپا در این زمینه از جمله پذیرش ضابطه مند سهمیه بندی مشخص شده درباره پناهجویان هستند.
همچنین کشور های خط مقدم اتحادیه اروپا به ویژه ایتالیا که اکنون به محل اصلی ورود مهاجران غیرقانونی از آفریقا به اروپا تبدیل شده، به شدت از بی توجهی اتحادیه اروپا به معضلات و دشواری های زیادی که این مساله برای رم ایجاد کرده است، گله مند هستند.
«مانفرد ریکوفسکی» Manfred Rekowski کارشناس آلمانی امور مهاجران با انتقاد از سیاست پناهندگان اروپا می گوید: «اخراج پناهجویان از مرزها، فرستادن پناهجویان از یک کشور به کشور دیگر و سیاست اخراج به تنهایی غیرقابل قبول است و تاثیرات ویران کننده دارد».
با تشدید اختلافات در این زمینه در داخل اتحادیه اروپا می توان انتظار داشت که وضعیت مهاجران غیرقانونی بیش از پیش پیچیده و آنها با آینده ای نامعلوم مواجه شوند.
این همان خطری است که یونکر رئیس کمیسیون اروپا درباره آن هشدار داده است؛ ضمن این که تداوم وضعیت مبهم عضویت بریتانیا در اتحادیه اروپا، موجب مختل شدن امور این اتحادیه و عملکرد آن خواهد شد.
به همین دلیل به رغم این که سران اروپایی در نشست فوق العاده خود در بروکسل مهلت برگزیت را تا آخر اکتبر 2019 تمدید کردند، اما اتحادیه اروپا هیچگاه مهلت برگزیت را برای بار دیگر تمدید نخواهد کرد.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
141/118
بیشتر بخوانید:
یونکر: اتحادیهاروپا بهدنبال حفظ بریتانیا بههر قیمتی نیست