موقعیت جزیره سقطری یمن

کارشناس مسایل سیاسی درباره تنش عربستان و امارات پیرامون مجمع الجزایر سقطری گفت: امارات برای حضور در یمن در قالب اهداف میان مدت خود درنظر داشت بر این کشور مسلط شود که با توجه به پیشینه تاریخی و اهمیت استراتژیک، «سقطری» بهترین مکان برای امارات بود.

به گزارش ایران پرس، دکتر اشراقی کارشناس ارشد مسایل استراتژیک و استاد دانشگاه در گفت‌و گوی اختصاصی با خبرنگار اداره کل خبر و تفسیر معاونت برون مرزی درباره تنش عربستان سعودی و امارات پیرامون مجمع الجزایر سقطری گفت: یکی از مناطقی که در کشور یمن به خصوص هنگام صلح و ثبات مورد توجه گردشگران بود، مجمع الجزایر سقطری است.

به گفته اشراقی، این منطقه معروف به مروارید خلیج عدن است، امارات برای حضور در یمن در قالب اهداف میان مدت خود در نظر داشت بر این کشور مسلط شود که با توجه به پیشینه تاریخی و اهمیت استراتژیک، سقطری بهترین مکان برای امارات بود.

وی افزود: مشابه مجمع الجزایر سقطری، جزیره میون در تنگه باب المندب بوده که از نظر راهبردی و پیشینه تاریخی به مراتب مهمتر از سقطری است. در اهمیت جزیره «میون» نیز همین بس که ملکه انگلیس مراسم ازدواج خود را در این جزیره برگزار کرد؛ این دلایل کافی است تا متوجه اهمیت این جزایر برای مهاجمین (انگلیس، امارات ...) شویم.

اشراقی تصریح کرد: به دنبال مسافرت هیات دولت مستعفی «عبدربه منصور هادی» در سقطری، نیروهای نظامی امارات در قالب چندین گروه نظامی به این منطقه حمله کرده و مانع خروج افراد وابسته به دولت مستعفی یمن شدند. عبدربه منصور هادی به نشانه اعتراض، این مطلب را به عربستان منتقل و درخواست کمک کرد، لیکن عربستان از متقاعد کردن امارات برای تخلیه نیروهای نظامی خود از سقطری راه به جایی نبرد و بلافاصله عبد ربه منصور هادی از امارات به سازمان ملل شکایت کرد.

کارشناس ارشد مسایل استراتژیک افزود: نکته دیگر «عمر حسن البشیر»، رئیس جمهور فعلی سودان نامه ای خطاب به سلمان بن عبدالعزیز آل سعود نوشت؛ در این نامه ذکر شد که دیگر سودان در درگیری های زمینی علیه یمن شرکت نمی کند و تنها به اقدام های لجستیکی در ائتلاف عربی مشارکت خواهد کرد.

لازم است به این نکته اشاره کرد که ائتلاف عربی در صحنه جنگ داخلی یمن در حال فروپاشی است.

شرایط سخت آل سعود در منطقه

اشراقی در ادامه در خصوص شرایط سخت آل سعود در منطقه افزود: نتایج پارلمان لبنان و پیروزی جناح مقاومت در این کشور و پیش بینی انتخابات آینده پارلمان عراق و درصورت برگزاری چنین رفراندومی در یمن و پیروزی انصارالله همچنین در صورت انجام چنین روند مشابهی در سوریه، جملگی بیانگر این است که رژیم آل سعود تحت فشار قرار گرفته است.

این تحلیلگر سیاسی خاطرنشان کرد، عربستان که مدعی ام القرای اسلام است، برای پاک کردن این لکه ننگ (کشتارکودکان و مردم بی دفاع یمن) می کوشد تا وجهه مثبتی از خود در اذهان عمومی برجای بگذارد.

وی همچنین با اشاره به انجام اصلاحات گسترده در عربستان طی ماه های اخیر گفت: تاکنون در عربستان سعودی اغلب اصلاحات مطرح شده رویکرد تمایلی یا تشویقی داشته است، مانند ورود بانوان به ورزشگاه.

 

محمد بن سلمان، در مسیر اسلام زدایی در عربستان 

وی افزود: از این پس در سند 2030 که توسط آمریکا تهیه شده، وارد این جریان خواهد شد که رویکرد اصلاحات از حالت تشویقی به صورت اجباری تعریف و نمادهای سکولاریزم در یک خیزش آرام و پله به پله نهادینه و اجرا گردد. در واقع تغییر برنامه از رویکرد تمایل به اجبار خواهد بود؛ از جمله: حذف تفکیک جنسیتی در مکان های آموزشی، مدارس و دانشگاه های عربستان سعودی.

دکتر اشراقی در ادامه گفت: از دیگر اقدامات محمد بن سلمان در راستای اسلام زدایی و دین زدایی، بسته نشدن مکان های عمومی هنگام ادای فرایض روزانه است. شاید براساس فشار افکار عمومی اعلام و اجرای این برنامه ها اندکی به تاخیر بیفتند، لیکن سیاست اعلامی را ناچار هستند اجرا کنند. همه این موارد اقدام هایی است که «برنامه بهبود زندگی» نامیده می شود و برای عربستان طرح و برنامه ریزی کرده اند.

به گفته این کارشناس مسایل سیاسی، از جمله مراکزی که این اقدامات را برنامه ریزی می کنند؛ می توان از مرکز مطالعات استراتژیک اسراییل در بیت المقدس نام برد که در حال مطالعه بر روی عربستان هستند و می خواهند در آینده از محمد بن سلمان، آتاتورک بسازند که همه این نشانه ها در کنار هم بیانگر آشفتگی در رژیم آل سعود است.

جزیره سقطری، در روزهای اخیر صحنه اعتراضات به حضور نظامی نیروهای اماراتی در این جزیره است.

هفته گذشته اطلاعاتی درباره اقدام نظامیان اماراتی در اشغال فرودگاه جزیره «سقطری» در حد فاصل خلیج عدن و اقیانوس هند منتشر شد.

امارات به تازگی صدها  نظامی را در بخش‌های حیاتی این جزیره چون فرودگاه، بنادر و مقرهای دولتی مستقر کرده است.

اختلاف‌ و تنش‌ عربستان با همپیمانانش بویژه امارات بر سر یمن باعث شده است که  بحران و جنگ در یمن ابعاد پیچیده تر و در عین حال خطرناک تری به خود بگیرد تا مردم یمن یکی دیگر از ملتهای منطقه باشند که عملا قربانی توطئه های آل سعود و آل نهیان  شده اند.  

116/110

بیشتر بخوانید:

نخست وزیر یمن: عربستان و امارات به دنبال تقسیم یمن میان خود هستند/ هیچ موشکی از ایران دریافت نکرده‌ایم

تلاش عوامل غرب و عربستان در یمن جهت تجزیه یمن/ تحلیل

موقعیت جزیره سقطری یمن
محمد بن سلمان، در مسیر اسلام زدایی در عربستان