محمت یووا، کارشناس امور بین الملل درباره تحولات اخیر سوریه به ویژه حلب، گفت همانطور که در مقالات و مصاحبه های قبلی خود به این واقعیت اشاره کردم، شهر حلب در جنگ سوریه، جز اصلی ترین مناطق تاثیر گذار است و تحولات حلب، سرنوشت و آینده سوریه را رقم خواهد زد. به راستی هم اینگونه شد، چرا که در روزهای اخیر پیروزی ارتش سوریه در بخش های وسیعی از حلب در مبارزه با تروریستها واکنش های آمریکا و علی الخصوص رییس دستگاه دیپلماسی این کشور را برانگیخت. از سوی دیگر، همکاری و همراهی کشورهای روسیه، جمهوری اسلامی ایران و نیز حزب الله لبنان در تحولات مربوط به حلب سوریه و پاکسازی آن از گروههای تروریستی در واکنشهای جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا صراحتا دیده و شنیده میشود.
محمت یووا، افزود همانطور که می دانید کری برای اینکه حلب در محاصره کامل ارتش سوریه قرار نگیرد گفته بود که پیش بینی می کنیم در تمام نقاط سوریه جنگ با تروریست ها پخش شود. بعد از این تهدید پس از سپری شدن چند روز در امنترین نقاط سوریه وقوع حملات تروریستی و انتحاری جان تعدادی از مردم بیگناه سوریه را گرفت. امروز هم اگر به تهدیدهای جدید از سوی وزارت امور خارجه آمریکا نگاه کنیم، نام پایگاه نظامی موک را همواره میشنویم. این قرارگاه نظامی آمریکا که در اردن و مرکز امان فعالیت میکند همه تروریست های موجود در آن منطقه را از هر نوع نظامی و لجستیکی حمایت میکند و در آنجا برای سرگرم کردن ارتش سوریه از نیروهای خود استفاده میکند. در این قرار گاه علاوه بر سربازان اسرائیلی، نظامیان سعودی، اردن، انگلیس، فرانسه و آمریکایی هم وجود دارد.
این کارشناس گفت در ارتباط با تحولات حلب، اظهارات روسیه هم مبنی بر اینکه ترکیه را در ارتباط با تحولات جبهه حلب در جریان میگذاشت، بسیار مهم بود و به دنبال آن منابع عربی در واکنش به این اقدام روسیه، اظهار داشتند که سربازان ترک از قرارگاه موک عقب نشینی کردهاند. بعد از نزدیک شدن ترکیه به روسیه و سعی در عادی سازی روابط بین هر دو طرف و اینکه در تاریخ 9 اوت اردوغان با پوتین دیدار خواهد کرد و نیز اخباری که درباره خارج شدن نظامیان ترکیه از ادلب و حلب درست باشد، در روزهای پیش رو، تحولات و موفقیتهای بزرگی برای سوریه پیش بینی میشود.
کارشناس امور بین الملل درباره کودتای نافرجام 15 ژوئیه و این که این موضوع رویکرد ترکیه نسبت به کشورهای منطقه و همسایه را تغییر خواهد داد؟ تصریح کرد افرادی که از گروه جماعت گولن در ارتش ترکیه به وقوع کودتای تلخ 15 ژوئیه متهم شدند، از ارتباط ترکیه با روسیه، جمهوری اسلامی ایران و کشور های منطقه و نیز بازگشت ترکیه از اشتباهات خود در ارتباط با مسائل سوریه احساس نگرانی کردند. اگر چه درست است اردوغان از این کودتا به نفع سیاستهای سلطه جویانه خود در کشور استفاده می کند و دولت را بر اساس خواستههای خود از نو تنظیم میکند، اما در رمینه خارجی، این کودتا بعد از تمایل ترکیه برای بهبود بخشیدن به روابط خود با روسیه و ایران و نیز پشیمانی از سیاست خود در سوریه صورت گرفت. در روزهای پیش رو تصمیماتی که بعد از ملاقات اردوغان با پوتین گرفته میشود تحولات ادلب و حلب سوریه را بسیار تحت تاثیر قرار خواهد داد.